Προσφυγή στις κάλπες ζητεί ο Τσίπρας

Προσφυγή στις κάλπες ζητεί ο Τσίπρας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραίτηση της κυβέρνησης και προσφυγή στις κάλπες ζήτησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του, οι οποίες θα ολοκληρωθούν σήμερα. Κλιμακώνοντας την αντιπολιτευτική τακτική του απέναντι στη συγκυβέρνηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε χθες ότι «η χώρα βρίσκεται σε οριακό σημείο» και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία άλλη διέξοδος για τη χώρα παρά μόνον η παραίτηση της κυβέρνησης και η προσφυγή στις κάλπες, ώστε να προκύψει μια κυβέρνηση που θα δρομολογήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση».

Πέραν τούτου, ο κ. Τσίπρας προχώρησε για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό σε άνοιγμα προς το ΚΚΕ, καλώντας σε ενωτική δράση της Αριστεράς για ανατροπή του Μνημονίου.

Στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ληφθούν οι πρώτες αποφάσεις για το ιδρυτικό συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 10 ώς τις 14 Ιουλίου. Το εσωκομματικό κλίμα ήταν ήρεμο στις τελευταίες συνεδριάσεις των οργάνων, τίποτε δεν εγγυάται όμως για το τι θα συμβεί στην Κ.Ε. Για λογαριασμό της μειοψηφούσας Αριστερής Πλατφόρμας, ο Π. Λαφαζάνης επανέφερε στις τελευταίες συνεδριάσεις οργάνων τις προτάσεις του για αναθεώρηση της στάσης απέναντι στο ευρώ και μιας διαφορετικής, «ριζοσπαστικά αριστερής» πολιτικής συμμαχιών, οι οποίες απορρίφθηκαν. Η Πλατφόρμα, ωστόσο, θα επιμείνει και θα επαναφέρει τις προτάσεις της στην Κεντρική Επιτροπή.

Στην εισήγηση που κατατέθηκε το Σάββατο προς την Κ.Ε. υπάρχει μια σειρά από σημεία που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά χωρίς αντίλογο. Για παράδειγμα, η πρόταση για «συνεργασία των δυνάμεων από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία μέχρι την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά» παραμένει «κόκκινο πανί» για τη μειοψηφία. Η κυβέρνηση «κοινωνικής σωτηρίας» επίσης.

Το ότι «προεκλογικές ή μετεκλογικές συμμαχίες πρέπει να έχουν την έγκριση της Κ.Ε.» φέρνει σε δύσκολη θέση τη μειοψηφία, με δεδομένους τους συσχετισμούς ισχύος. Τέλος, στην εισήγηση χαρακτηρίζεται αναγκαία και επιθυμητή η «ενιαία έκφραση και εκφώνηση», κάτι που μάλλον περιορίζει τα περιθώρια της διαφοροποίησης.

Πέρα από την πάγια αντιπαράθεση ανάμεσα στην ηγεσία και την Αριστερή Πλατφόρμα, πάντως, στην Κεντρική Επιτροπή ανοίγουν και ζητήματα λειτουργίας του κόμματος, με κορυφαίο τη διάλυση και ενσωμάτωση των συνιστωσών. Η Κ.Ε. καλείται να συμφωνήσει στην αυτοκριτική, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μοιάζει πολύ με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τις συνιστώσες του. Σε συνήθειες, τρόπους λειτουργίας και πρόσωπα. Υιοθετούμε στην πράξη με πολλή ευκολία τα αρνητικά χαρακτηριστικά τους και αποδιώχνουμε τα θετικά», κάτι που ανοίγει τον δρόμο σε αλλαγές στην κατεύθυνση να δεσμεύουν τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ τις συνιστώσες και όχι το αντίθετο. Με ενδιαφέρον αναμενόταν σήμερα η ολοκλήρωση των εργασιών της συνεδρίασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή