«Πολυφωνία» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

«Πολυφωνία» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκλίνουσες απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να στηρίζει την τρικομματική κυβέρνηση, εξακολουθούν και υφίστανται στην Ιπποκράτους. Την ίδια στιγμή που ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είναι αμετακίνητος από την άποψη του ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να στηρίξει με τον ενεργότερο δυνατό τρόπο την κυβέρνηση, στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Με την αντίληψη του κ. Βενιζέλου τάσσονται αναφανδόν στελέχη όπως οι κ. Ι. Μανιάτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Οδ. Κωνσταντινόπουλος. Οι κ. Κ. Σκανδαλίδης, Μιχ. Καρχιμάκης εντονότερα, αλλά και οι κ. Ν. Ανδρουλάκης και Φώφη Γεννηματά, σε ηπιότερους τόνους, θεωρούν ότι η στενότερη πρόσδεση του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση θα πρέπει να γίνει με όρους οι οποίοι θα προφυλάσσουν το κόμμα από την ταύτιση με τη Ν.Δ. Πέρα από τις επιμέρους διαφωνίες για τον τρόπο που πρέπει να γίνει (όταν γίνει) ο ανασχηματισμός, μεταξύ των δύο συγκεκριμένων ομάδων στελεχών, υπάρχει μια δομική διαφωνία: Οι πρώτοι θεωρούν ότι προνομιακό κοινό για το ΠΑΣΟΚ είναι η δυναμική εκείνη ομάδα πολιτών η οποία θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Προς επίρρωσιν μάλιστα αυτής της άποψης, στελέχη που ανήκουν σε αυτή την τάση, τονίζουν ότι σε όλες τις μετρήσεις κοινής γνώμης των τελευταίων μηνών, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ως το «ευρωπαϊκότερο» απ’ όλα τα κόμματα. Στελέχη όπως οι κ. Σκανδαλίδης και Καρχιμάκης θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επιστρέψει στην κατεξοχήν «μήτρα» του που είναι η «αντιδεξιά» ρητορική. Ο κ. Καρχιμάκης μιλάει ακόμη και για επιστροφή στον «παπανδρεϊσμό», κάτι που, άλλωστε, προωθεί και διά της λεγόμενης κίνησης των 75.

Πιο αποστασιοποιημένος από τη συζήτηση εμφανίζεται ο κ. Φιλ. Σαχινίδης, τον οποίο, σε κάθε περίπτωση ο κ. Βενιζέλος θεωρεί στέλεχος προς αξιοποίηση (παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρώην υπουργός αποκλείει την ανάληψη οποιασδήποτε θέσης).

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Βενιζέλος εμπιστεύεται μόνο τον κ. Σαχινίδη για την εκτίμηση των οικονομικών εξελίξεων, γι’ αυτό και του ζήτησε να ταξιδέψει ώς το Δουβλίνο την περασμένη Πέμπτη, όπου και παρευρέθη σε τραπέζι στο οποίο συμμετείχαν πρόσωπα όπως ο κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ του Eurogroup και η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν.

Από τη γενικότερη συζήτηση που γίνεται στο επιτελείο του ΠΑΣΟΚ δεν απουσιάζει, προφανώς, η συζήτηση για τις αλλαγές που η Ιπποκράτους θεωρεί ότι επιβάλλονται, προκειμένου το κυβερνητικό σχήμα να γίνει πιο λειτουργικό. Και τούτο διότι υπάρχει προβληματισμός για τις επιπτώσεις που έχει η κυβερνητική δυσλειτουργία και στην εικόνα του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, η συζήτηση αυτή δεν συνεχίζεται έξω από το κτίριο της Ιπποκράτους, ώστε να μην πυροδοτούνται εντάσεις με το Μέγαρο Μαξίμου.

Η δεύτερη συζήτηση που υφίσταται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αφορά την οργάνωση του κόμματος και την αποτελεσματικότητα των αλλαγών που έγιναν μετά το συνέδριο. Το Πολιτικό Συμβούλιο παραμένει ένα όργανο που δεν παράγει στρατηγική, η οποία εξακολουθεί να εκπορεύεται από το γραφείο του κ. Βενιζέλου και κάποιων συνεργατών του.

Την ίδια στιγμή η Κοινοβουλευτική Ομάδα παρουσιάζει σημάδια πλήρους αποσυντονισμού. Εκεί, οι κ. Μανιάτης και Χριστοφιλοπούλου λειτουργούν πρακτικά δίχως τον κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος ασκεί τα απολύτως βασικά καθήκοντα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Ενδεικτικό είναι το περιστατικό της περασμένης Τετάρτης στην Βουλή, όταν οι κ. Απ. Κακλαμάνης, Λ. Γρηγοράκος και Β. Κεγκέρογλου χάραξαν τρεις διαφορετικές γραμμές για τη στάση του ΠΑΣΟΚ έναντι τροπολογίας που κατατέθηκε. Συγκεκριμένα, ο πρώτος έλεγε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει «ναι», ο δεύτερος «όχι» και ο τρίτος «ίσως»… Η ασυνεννοησία έφθασε, βέβαια, ώς το γραφείο του κ. Βενιζέλου, ο οποίος συγκαλεί την Τρίτη κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο. με το Πολιτικό Συμβούλιο με σκοπό, μεταξύ άλλων, τον καλύτερο συντονισμό των οργάνων του κόμματος.

Από την Ιπποκράτους παρακολουθούν από απόσταση και τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ιδίως τις πρωτοβουλίες των στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Παρακολουθούν τόσο την πορεία του κ. Α. Λοβέρδου, ο οποίος τη Δευτέρα θα ανακοινώσει την ίδρυση φορέα με σκοπό την κάθοδο στις ευρωεκλογές, όσο και την επανεμφάνιση της κ. Αννας Διαμαντοπούλου διά του think tank «Δίκτυο», δίχως, ωστόσο, να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή