Τα δύο βασικά σενάρια για τον ανασχηματισμό

Τα δύο βασικά σενάρια για τον ανασχηματισμό

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά ανασχηματισμού κινείται η κυβέρνηση μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης για τη δημιουργία έξι θέσεων αναπληρωτών υπουργών, παρά τις διαψεύσεις από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο χρόνος για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά μετράει αντίστροφα, με πιθανότερο διάστημα την περίοδο αμέσως μετά το Πάσχα, αν και ορισμένοι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου εκφράζουν την άποψη ότι με την ανακίνηση του θέματος και τον θόρυβο που προκλήθηκε, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να μεταθέσει για αργότερα τις σχετικές αποφάσεις. Εξ άλλου, αμέσως μετά το Πάσχα θα αρχίσει η «προετοιμασία» της κυβέρνησης ενόψει του νέου ελέγχου της τρόικας, τον Ιούνιο, ο οποίος θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος.

Σε κάθε περίπτωση, η δυναμική που έχει διαμορφωθεί είναι δύσκολο να ανακοπεί:

Πρώτον, επειδή όλοι οι υπουργοί τελούν, εν αναμονή των αποφάσεων, εξέλιξη που επηρεάζει αρνητικά την προώθηση του κυβερνητικού έργου. Δεύτερον, επειδή ο κ. Ευ. Βενιζέλος θεωρεί κρίσιμη για την πορεία του ΠΑΣΟΚ, με ορίζοντα τις ευρωεκλογές του 2014, την ενεργότερη εμπλοκή της Ιπποκράτους στην κυβέρνηση. Οπως λέγεται χαρακτηριστικά, εάν μέχρι τότε το ΠΑΣΟΚ δεν κινείται σε δηψήφια ποσοστά, οι εσωκομματικοί κραδασμοί που θα βιώσει θα είναι έντονοι, με ευθεία ενδεχομένως αντανάκλαση και στη σταθερότητα της κυβέρνησης, προοπτική που απασχολεί και τον κ. Σαμαρά.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως και με δεδομένο ότι αν και ο ανασχηματισμός αποτελεί εκ του Συντάγματος προνόμιο του πρωθυπουργού, θα πρέπει να τηρηθούν και οι ισορροπίες μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων, οι σχετικές διεργασίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Τούτο προκύπτει, εξάλλου, από το γεγονός ότι την Παρασκευή το πρωί, τόσο ο κ. Ευ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Φ. Κουβέλης εμφανίζονταν αιφνιδιασμένοι από τη δημοσιοποίηση του ΦΕΚ για τη θέση των αναπληρωτών υπουργών.

Μάλιστα, η δημιουργία αυτών των θέσεων μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο σημείο τριβής μεταξύ των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου: σύμφωνα με συνομιλητές του, ο πρωθυπουργός, εάν «ρίξει τον κύβο» του ανασχηματισμού προσανατολίζεται να προτείνει αναπληρωτές υπουργούς να αναλάβουν κατά κύριο λόγο στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κυρίως, και δευτερευόντως της ΔΗΜΑΡ, ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή των δύο εταίρων χωρίς να διαταραχθούν οι ισορροπίες στο εσωτερικό της Ν.Δ. Το επιχείρημα είναι ότι, σε κάθε περίπτωση, οι αναπληρωτές θα έχουν αυτοτελές πεδίο δράσης στους τομείς ευθύνης τους, σε αντίθεση με τους υφυπουργούς, που επί της ουσίας εκτελούν τις εντολές των προϊσταμένων τους. Από την πλευρά τους, όμως, συνεργάτες του κ. Βενιζέλου σημειώνουν πως εάν αυτός είναι ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου, δημιουργούνται δύο σημαντικά προβλήματα.

Πρώτον, το κυβερνητικό σχήμα θα γίνει ιδιαίτερα «βαρύ» και θα δημιουργηθούν αρνητικές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη.

Δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει τη δυνατότητα να ταυτιστεί με συγκεκριμένες κυβερνητικές πολιτικές, που θα συμβάλουν στη δημοσκοπική του ανάκαμψη. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «ακόμη και η ΔΗΜΑΡ, μέσω των χειρισμών του Αντ. Μανιτάκη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, εμφανίστηκε να ασκεί πολιτική, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί στο ΠΑΣΟΚ η δυνατότητα να το πράξει».

Δεύτερο στοιχείο που μπορεί να αποτελέσει «τροχοπέδη» στην πορεία προς τον ανασχηματισμό είναι ότι τις τελευταίες ημέρες, ανέκυψε σειρά διαφωνιών μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ για επί μέρους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής. Διαφωνίες καταγράφονται στο κατά πόσον είναι απαραίτητο να υπάρχει δημόσιος τραπεζικός πυλώνας μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στο εάν τα καταστήματα θα έχουν τη δυνατότητα να ανοίγουν τις Κυριακές, ενώ μόλις την περασμένη Τετάρτη απορρίφθηκε διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας που διευκόλυνε, μέσω σύναψης ατομικών συμβάσεων, την πρόσληψη κατώτερου προσωπικού στα πλοία επειδή την καταψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Η διαφωνία είχε, μάλιστα, καταγραφεί σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε εν όψει της ψηφοφορίας με τη συμμετοχή των κ. Μουσουρούλη, Μπαλτάκου, Πρωτόπαπα και της κ. Ρεπούση. Ομως, το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να μην την αποσύρει, ώστε να είναι σαφές τι πρεσβεύει σε συγκεκριμένα θέματα ο κάθε ένας από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους. Αντίστοιχη πρακτική λέγεται ότι θα ακολουθείται παγίως εφ’ εξής και σε άλλα νομοσχέδια, αφού ο πρωθυπουργός θέλει να καταγράφονται στην κοινή γνώμη όχι μόνο τα πεδία σύμπτωσης, αλλά και οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ.

Πάγκαλος κατά Τσίπρα και Καμμένου

Οξύτατη επίθεση κατά του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, αλλά και κατά του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένου, εξαπολύει ο πρώην υπουργός Θεόδ. Πάγκαλος, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε και δημοσιεύεται σήμερα στην «Καθημερινή» της Κύπρου. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για την άνοδο του λαϊκισμού στην Ελλάδα, ο κ. Πάγκαλος σημειώνει:

«Ο λαός αποφασίζει αυτό που αποφασίζει και είναι σεβαστό. Το θέμα είναι οι ευθύνες αυτών που συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο που οδηγεί τον λαό σε τέτοιες αποφάσεις. Οταν σήμερα ο κ. Τσίπρας συμπλέει με κάποιον σαν τον κ. Καμμένο, ο οποίος, στην ελαφρότερη κρίση που μπορεί να κάνει κάποιος γι’ αυτόν, είναι ότι είναι γραφικός, στη χειρότερη απλώς ενός άλλου είδους φασίστας, παράλληλα με τη Χρυσή Αυγή του κ. Μιχαλολιάκου, τότε έχει τεράστια ευθύνη απέναντι στην ιστορία της Αριστεράς και την κοινωνία της χώρας. Οταν λέει ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει μέσω του ELA τις τράπεζες της Κύπρου με 2 δισ. ευρώ δείχνει ότι είναι ή εντελώς άσχετος ή ότι παίρνει τον κόσμο για ηλιθίους. Απ’ ό,τι ξέρω, είμαστε δύο διαφορετικά κράτη. Αυτός ο άνθρωπος είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θέλει να γίνει πρωθυπουργός μεθαύριο. Αυτά θα κάνει; Αυτά θα λέει; Θα γελάει ο κόσμος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή