Αυστηρή προειδοποίηση για τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, ως προϋπόθεση για την ομαλή συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης, απηύθυνε, χθες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης μιλώντας σε δημοσιογράφους υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.
Στη συνεδρίαση του Eurogroup, που θα διεξαχθεί σήμερα στο Λουξεμβούργο, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα κληθεί να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του όχι μόνο για την πορεία υλοποίησης του Μνημονίου και την εν εξελίξει αξιολόγηση της τρόικας, αλλά και για την πολιτική κρίση που δημιουργήθηκε με αφορμή την υπόθεση της ΕΡΤ.
Προβληματισμός
Τόσο τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένουν ότι δεν γνώριζαν τίποτε για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η απόφαση της οποίας ελήφθη ανεξάρτητα και χωρίς προηγούμενη συνεννόηση προκαλώντας «έκπληξη». Δεν κρύβουν πάντως τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι το θέμα έγινε αφορμή να περάσει σε δεύτερη μοίρα η υλοποίηση του Μνημονίου, «πίσω από μικροκομματικές σκοπιμότητες». Σε ό,τι αφορά το πρακτικό σκέλος των ελληνικών δεσμεύσεων, πάντως, οι θέσεις της Ευρωζώνης, όπως προκύπτουν από απολύτως αξιόπιστες πηγές, είναι οι εξής:
Πρώτον, η κατάσταση στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι μεν καλή, αλλά ούτε και «καταστροφική».
Δεύτερον, η δημοσιονομική προσαρμογή εξελίσσεται εντός προγράμματος, γεγονός για το οποίο υπάρχει ικανοποίηση.
Τρίτον, υστέρηση διαπιστώνεται στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τόσο σε ό,τι αφορά τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό όσο και την αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα. «Τα τελευταία 20 χρόνια, ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα δεν διογκώθηκε απλώς, παρουσίασε μεταστάσεις» τόνισε χθες ο αξιωματούχος, παρομοιάζοντας εμμέσως έτσι το κράτος ως καρκίνο που κατατρώγει την οικονομία της χώρας μας. «Αν θέλεις λοιπόν να αποκαταστήσεις την ισορροπία στα δημόσια οικονομικά, είτε θα αυξήσεις φόρους, θα μειώσεις συντάξεις, παροχές παιδείας, υγείας κ.λπ, για να μπορείς να πληρώνεις το κράτος, είτε θα συρρικνώσεις το Δημόσιο. Η συρρίκνωση όμως θα πρέπει να γίνει με έξυπνο τρόπο, ώστε να μην επηρεαστεί η αποτελεσματικότητα του Δημοσίου. Ο ΟΣΕ για παράδειγμα είχε κάποτε 1.000 υπαλλήλους για 700 χιλιόμετρα δικτύου. Εφτασε σε κάποιο σημείο να έχει 7.000 υπαλλήλους για τα ίδια πάντα χιλιόμετρα δικτύου» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.
Σημειώνεται ότι οι θέσεις αυτές απηχούν τις απόψεις του Eurogroup και δεν ταυτίζονται απαραιτήτως με αυτές της τρόικας, στην οποία συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πάντως, είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στις Βρυξέλλες εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Εurogroup.
Αξιολόγηση
Στο μεταξύ, η αποστολή της τρόικας ανακοίνωσε χθες ότι διακόπτει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέχρι το τέλος του μήνα: «Εχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος. Προκειμένου όμως να προχωρήσει η τεχνική προεργασία, η αποστολή θα επανέλθει στην Αθήνα στο τέλος του μήνα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.