Από την έγκαιρη αξιολόγηση κρίνεται η στάση του ΔΝΤ

Από την έγκαιρη αξιολόγηση κρίνεται η στάση του ΔΝΤ

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές μήνυμα ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές Ιουλίου, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές, απέστειλε χθες στην Αθήνα το Eurogroup, που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο. Μία από τις επιπλοκές είναι η διακοπή της καταβολής των δόσεων από το ΔΝΤ, διότι το καταστατικό του Οργανισμού απαιτεί το πρόγραμμα προσαρμογής στο οποίο συμμετέχει να είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο για τους επόμενους 12 μήνες. Από τη στιγμή που η Ευρωζώνη δεν είναι έτοιμη αυτή τη στιγμή να συζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση, σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα παρουσιαστεί χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και έτσι, η συγκεκριμένη προϋπόθεση για το ΔΝΤ δεν τηρείται.

Τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, υπογράμμισαν την ανάγκη να μην καθυστερήσει η αξιολόγηση και απηύθυναν έκκληση διαφύλαξης της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Στη συνεδρίαση επήλθε εξάλλου κατ’ αρχήν συμφωνία για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, χωρίς τα χρήματα αυτά να προσμετρούνται στο χρέος των οικείων κρατών. Από τη συμφωνία αυτή θα μπορούσε να ωφεληθεί και η Ελλάδα, αφού θα εξετάζονται κατά περίπτωση και αιτήματα «αναδρομικής ισχύος του μέτρου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή