«Ναι» επί της αρχής στο νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ

«Ναι» επί της αρχής στο νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψηφίστηκε χθες επί της αρχής στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή από τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον ανεξάρτητο βουλευτή Ανδ. Λοβέρδο, το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ. Η επεξεργασία του σχεδίου νόμου θα συνεχιστεί αύριο το πρωί για μία τελευταία φορά στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, πριν περάσει προς τελική έγκριση από την Ολομέλεια, την ερχόμενη εβδομάδα.

Από την έως τώρα συζήτηση, αλλά και τη διαδικασία ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων, προκύπτει όχι μόνο η εντονότατη αντίθεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης στις κυβερνητικές επιλογές, αλλά και η ύπαρξη ζητήματος αντισυνταγματικότητας τουλάχιστον μιας εκ των διατάξεων και συγκεκριμένα εκείνης η οποία αφορά το μεταβατικό διάστημα λειτουργίας του εποπτικού συμβουλίου του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Σχετικές επισημάνσεις έκανε ο συνταγματολόγος Ν. Αλιβιζάτος, ο οποίος μεταξύ άλλων κλήθηκε χθες να εκφράσει τις απόψεις του κατά την πρωινή συνεδρίαση, προκαλώντας άμεσα την αντίδραση του υπουργού Επικρατείας Δημ. Σταμάτη.

Για μεταβατική περίοδο

«Υπαινίσσομαι αντισυνταγματικότητα και αφορά τη μεταβατική περίοδο. Υπάρχει πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλιβιζάτος και συμπλήρωσε πως το μεταβατικό σχήμα (του εποπτικού συμβουλίου) θα έπρεπε να έχει διάρκεια βίου το πολύ τέσσερις μήνες -αντί του έτους που προβλέπει το σχέδιο νόμου- και να μην έχει πλήρεις αρμοδιότητες, αλλά απλώς να προετοιμάσει τις διαδικασίες για το οριστικό και μόνιμο σχήμα.

«Η έννοια της παραβίασης του Συντάγματος τις περισσότερες φορές, αν όχι άγνοια, υποκρύπτει σκοπιμότητα. Εμείς δεν έχουμε σκοπό άλλο από αυτό που λέμε. Αρα, η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ούτε κατά διάνοια έχει ψήγματα αντισυνταγματικότητας», σχολίασε ο κ. Δημ. Σταμάτης σε αυστηρό τόνο.

Σε έντονο κλίμα

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε και η αναφορά του κ. Αλιβιζάτου στο θέμα των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου: «Η διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε, οι 27 ΠΝΠ του 2012, οι τρεις του 2013 ή οτιδήποτε άλλο δεν είναι κάτι το οποίο εγώ προσυπογράφω. Ξέρω πολύ καλά ότι ιστορικά αυτό το πράγμα στην Ιστορία μας, όποτε παράγινε, οδήγησε σε κακές καταστάσεις».

Η συζήτηση πολλές φορές φορτιζόταν έντονα -κυρίως εξ αφορμής των παρεμβάσεων και διακοπών από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- και είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της επιτροπής Κυρ. Βιρβιδάκης εξαναγκάστηκε μία φορά να διακόψει τη συνεδρίαση προκειμένου να «ηρεμήσουν τα πνεύματα». Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, τέλος, είναι και πως ο κ. Πρ. Παυλόπουλος επαναδιατύπωσε ενστάσεις επί διατάξεων του νομοσχεδίου και κατέθεσε και ορισμένες τροποποιήσεις – μεταξύ άλλων και με στόχο τη μείωση της διάρκειας της μεταβατικής περιόδου λειτουργίας του νέου φορέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή