Καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Αμυνας Κύπρου

Καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Αμυνας Κύπρου

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενοχος όσον αφορά τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας και της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης και συμπεριφοράς βρέθηκε ο πρώην υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Κώστας Παπακώστας, για τη φονική έκρηξη στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου 2011, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι. Ο κ. Παπακώστας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, καθώς φέρεται να ένιωσε αδιαθεσία και κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθεί στις πρώτες βοήθειες προκειμένου να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις. Η απόφαση έγινε δεκτή με ανάμεικτα συναισθήματα, καθώς η αθώωση κάποιων και κυρίως του πρώην υπ. Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού προκάλεσε αντιδράσεις.

Οι συγγενείς των θυμάτων εξέφρασαν την άποψη ότι η αθώωση του κ. Κυπριανού, με το σκεπτικό ότι ενεργούσε κατόπιν οδηγιών του τέως Προέδρου, ανοίγει τον δρόμο για άσκηση ιδιωτικών αγωγών κατά του κ. Χριστόφια. Το θέμα των ευθυνών του τελευταίου έθεσε επίσης ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, αναφέροντας ότι η καταδίκη και ο καταλογισμός ποινικών ευθυνών στον πρώην υπουργό Αμυνας της κυβέρνησης Χριστόφια επαναφέρει το μείζον ζήτημα των ευθυνών του ιδίου του τέως Προέδρου.

Το Κακουργιοδικείο, που συνεδρίασε στη Λάρνακα, έκρινε επίσης ενόχους τον πρώην διευθυντή και τον πρώην βοηθό διευθυντή της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Νικολάου και Χαράλαμπο Χαραλάμπους αντίστοιχα και τον τότε διοικητή της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), Ανδρέα Λοϊζίδη. Αντίθετα, κρίθηκε αθώος εκτός του κ. Κυπριανού ο τέως υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού, για τον οποίο στην απόφαση επισημαίνεται ότι δεν είχε καμία σχέση και καμία αρμοδιότητα στην υπόθεση.

Προφυλακιστέοι έως τις 24 Ιουλίου

Οι καταδικασθέντες θα παραμείνουν προφυλακιστέοι μέχρι τις 24 Ιουλίου, οπότε και θα αγορεύσουν οι δικηγόροι τους για μετριασμό της ποινής. Τα δεκατρία θύματα της έκρηξης ήταν στελέχη και κληρωτοί της Εθνικής Φρουράς, πυροσβέστες και άνδρες της ΕΜΑΚ. Η έκρηξη είχε σημειωθεί στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, στο Μαρί, σε μεγάλο φορτίο -98 κοντέινερ- με πυρίτιδα. Τα κοντέινερ μετέφερε το 2009 το ρωσικό πλοίο Monchegorsk υπό κυπριακή σημαία από το Ιράν στη Συρία και κατασχέθηκαν από την κυπριακή κυβέρνηση λόγω του εμπάργκο εναντίον της Δαμασκού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή