Διακοπή κρατικής χρηματοδότησης Χ.Α. ζητεί το ΠΑΣΟΚ

Διακοπή κρατικής χρηματοδότησης Χ.Α. ζητεί το ΠΑΣΟΚ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής ζήτησε χθες αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ από τον κ. Χαρ. Αθανασίου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος λίγο αργότερα έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γνωστοποίησε στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι έως τη Δευτέρα θα έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, που θα εμπεριέχει στοιχεία και εκείνου που είχε διαμορφωθεί από τη Χαρ. Τρικούπη. Ενώπιον του κ. Κάρ. Παπούλια, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι η χώρα «διαθέτει όλο το νομικό οπλοστάσιο, το οποίο είναι επαρκές για να αντιμετωπίσει τον νεοναζισμό και κάθε μορφή βίας».

Την ίδια άποψη είχαν εκφράσει λίγο νωρίτερα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Ν. Ανδρουλάκης, Π. Ρήγας, Χρ. Πρωτόπαπας, Ι. Ιωαννίδης, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ) προς τον κ. Αθανασίου. Συγκεκριμένα, ζήτησαν την άμεση και παραδειγματική εφαρμογή του ισχύοντος νόμου και δη τη χρήση του άρθρου 30 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα «σε υποθέσεις εξαιρετικής φύσης να ζητήσει από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να παραγγείλει τη διενέργεια της ανάκρισης και την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο κατ’ απόλυτη προτεραιότητα». Στο ίδιο πλαίσιο, η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ έκρινε ότι η υπάρχουσα νομοθεσία επιτρέπει και τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης της οργάνωσης.

Επιβολή ποινών

Ως προς το σκέλος του αντιρατσιστικού νόμου, από την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ επισημάνθηκε η ανάγκη ενίσχυσης του νομικού πλαισίου κατά της ρατσιστικής βίας με ποινές όπως η συστηματική στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, η καθιέρωση ειδικών πειθαρχικών αδικημάτων για δημόσιους λειτουργούς που εμπλέκονται σε ρατσιστικά αδικήματα και η προστασία θυμάτων και μαρτύρων κακουργηματικών πράξεων, καθώς και βαρύτατες κυρώσεις κατά των νομικών προσώπων.

Πηγές της Χαρ. Τρικούπη ανέφεραν ότι η νομική συζήτηση περί τη Χ.Α. φέρνει στην επιφάνεια ένα πολύ βασικό δίλημμα: Από τη στιγμή που η Χρυσή Αυγή θα κηρυχθεί εγκληματική οργάνωση είτε θα ενδυθεί τον μανδύα ενός άλλου κόμματος είτε θα διαλυθεί. Στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν ότι σε περίπτωση που η Χρυσή Αυγή διαλυθεί, η Πολιτεία θα πρέπει να φανεί αμείλικτη απέναντι στο «νεοναζιστικό μόρφωμα», όπως την περιγράφουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, από τη Χαρ. Τρικούπη επισημαίνουν την ανάγκη δημιουργίας συνταγματικού τόξου κατά της Χρυσής Αυγής. Στο ζήτημα επανήλθε χθες ο κ. Ν. Ανδρουλάκης ο οποίος αφενός διαχώρισε τη θέση του από τη θεωρία των δύο άκρων, αφετέρου άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις στελεχών του περί μετατροπής των εκλογών σε δημοψήφισμα. «Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει συνεννόηση», δήλωσε (ΑΝΤ1) χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε, ακόμη, τον αντιρατσιστικό νόμο αναφερόμενος ονομαστικά στη συμβολή των κ. Χ. Καστανίδη και Μιλτ. Παπαϊωάννου στη διαμόρφωσή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή