Κρίσιμα ραντεβού στις ΗΠΑ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα μείζονα της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα και το χρέος, αλλά και στην προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, στρέφει την προσοχή του ο πρωθυπουργός, αφήνοντας πίσω την ένταση και τις μικροκομματικές αντιπαραθέσεις περί Χρυσής Αυγής στο εσωτερικό. Ο κ. Σαμαράς αναχωρεί αύριο για τις ΗΠΑ, όπου θα έχει σειρά σημαντικών συναντήσεων, με πλέον κρίσιμη, ίσως, αυτή με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Σε μια περίοδο όπου αναμένεται η συγκρότηση της νέας γερμανικής κυβέρνησης και το Βερολίνο στέλνει μηνύματα απαρέγκλιτης τήρησης της πολιτικής της λιτότητας, ο κ. Σαμαράς θα έχει την ευκαιρία να διαγνώσει τις, σε κάθε περίπτωση, πιο θετικές για την Ελλάδα θέσεις του ΔΝΤ και να επιβεβαιώσει τη στήριξη της Ουάσιγκτον στο αίτημα για περισσότερη ανάπτυξη. Ο κ. Σαμαράς, εξάλλου, πλην της κ. Λαγκάρντ θα συναντηθεί και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αλλά και με τους επικεφαλής του Κογκρέσου.

«Ο,τι έχει συμφωνηθεί»

Η γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει αταλάντευτη σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τον δημόσιο λόγο της. «Η Ελλάδα θα υλοποιήσει πλήρως όσες δεσμεύσεις έχει αναλάβει, δεν θα δώσουμε το παραμικρό επιχείρημα στην όποια αντιπαράθεση μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για το ελληνικό πρόγραμμα», σημειώνουν στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα θεωρεί δεδομένο ότι, από τη στιγμή που θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις και επιτύχει πλεόνασμα, θα υλοποιηθούν αντιστοίχως και όσες δεσμεύεις έχουν αναλάβει (ελάφρυνση του χρέους) οι εταίροι μας».

Νωρίτερα, πάντως, ο κ. Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, όχι μόνον για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση αλλά κυρίως για τις προβολές σε ό,τι αφορά την πορεία του προϋπολογισμού τόσο κατά το τρέχον έτος όσο και κατά το 2014, από το οποίες θα κριθούν εν πολλοίς και τα δημοσιονομικά μέτρα και το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού. Η συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα είναι προγραμματισμένη για τις 11 σήμερα το πρωί στο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να κλείσει εκκρεμότητες που παρέμειναν κατά τις διαπραγματεύσεις των επικεφαλής της με τα υπουργεία. Η τύχη των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, όπου η ελληνική πρόταση δεν μοιάζει να ικανοποιεί την τρόικα ως προς την εξάλειψη των ελλειμμάτων, η πορεία ελέγχου των ελλειμμάτων στα Ταμεία, αλλά και το αίτημα της ελληνικής πλευράς για συνυπολογισμό των συμβασιούχων -που παραμένουν στο Δημόσιο δυνάμει δικαστικής εντολής και πρόκειται να αποχωρήσουν ώς το τέλος του χρόνου- στον στόχο των απολύσεων (4.000 συνολικά φέτος και επιπλέον 11.000 το 2014), αναμένεται να τεθούν στη συνάντηση.

Αμέσως μετά, ο κ. Σαμαράς θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, όπου, πλην των συναντήσεων με τους Μπάιντεν και Λαγκάρντ, θα έχει σειρά επαφών με επιχειρηματίες, με έμφαση στις προοπτικές ανάδειξης της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κέντρο της Ευρώπης αλλά και σε κέντρο έρευνας και τεχνολογίας, κλάδους που επιχειρεί να προσελκύσει η ελληνική πλευρά. Ιδιαίτερης σημασίας θα είναι και η συνάντηση με το εβραϊκό στοιχείο. Ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει προς το American-Jewish Committee, ενόψει και της διακυβερνητικής μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Οκτωβρίου στην Ιερουσαλήμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή