Φρένο Μαξίμου στα σενάρια εθνικών εκλογών

Φρένο Μαξίμου στα σενάρια εθνικών εκλογών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φρένο στα σενάρια περί πρόωρων γενικών εκλογών βάζει η κυβέρνηση, που επιτίθεται όχι μόνον στη Χρυσή Αυγή, για το σενάριο της παραίτησης των βουλευτών της, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χθες ζήτησε επισήμως εκλογές, ανεξαρτήτως των τελικών αποφάσεων που θα λάβει η Χ.Α.

«Η υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι το μείζον. Απέναντι στους τακτικισμούς της Χ.Α. προτάσσουμε την αναγκαιότητα προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, έτσι ώστε ο λαός μας να δώσει μια διπλή απάντηση, απέναντι στον φασισμό και στην πολιτική της εξαθλίωσης», αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση του κόμματος.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του κ. Σ. Κεδίκογλου. «Η Χ.Α. υπηρετεί την πολιτική ανωμαλία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «πυροδοτεί την πολιτική ανωμαλία». «Η δημοκρατική νομιμότητα και η ομαλότητα είναι απαραίτητες για να βγει η χώρα από την κρίση και παραμένουν οι κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης», καταλήγει η κυβερνητική ανακοίνωση.

Στην Κουμουνδούρου, πάλι, αξιοποιούν την τρέχουσα συγκυρία για να επαναφέρουν σε νέα βάση το πάγιο αίτημα διενέργειας εκλογών. Αλλωστε, το πλαίσιο που είχαν προδιαγράψει στις αρχές του μήνα, όταν προέβλεπαν «θερμό» φθινόπωρο με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εργαζομένων, κοινωνική αναταραχή και τελικά κυβερνητική αστάθεια και εκλογές, δεν επαληθεύθηκε.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέρριψαν εξαρχής κάθε συζήτηση για εκλογική σύμπραξη όλων των κομμάτων έναντι της Χ.Α., σε περίπτωση παραίτησης των βουλευτών της τελευταίας και διενέργειας εκλογών στις περιφέρειες όπου αυτοί εξελέγησαν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές, με την κατηγορηματική δήλωση του κ. Δ. Παπαδημούλη, ότι προσδίδει σε μια τέτοια εκλογική αναμέτρηση χαρακτήρα δημοψηφίσματος έναντι της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής.

Αναφορικά, δε, με τη συζήτηση περί κοινής καθόδου κομμάτων απέναντι από τη Χ.Α., στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται ότι «η προσπάθεια διαμόρφωσης ενός νέου συντηρητικού και αυταρχικού τόξου, που θα καλύψει τη βάρβαρη μνημονιακή πολιτική, είναι καταδικασμένη να αποτύχει». Η αναφορά αυτή πηγάζει από την πεποίθηση που κυριαρχεί στην Κουμουνδούρου ότι στρατηγική της κυβέρνησης είναι να διαμορφώσει, σε περίπτωση εκλογών, ένα νέο δίλημμα, το οποίο θα συμπυκνώνεται στην επιλογή μεταξύ κινδύνου αποσταθεροποίησης ή συνέχισης της μνημονιακής πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή