Απομάκρυνση-βόμβα επικεφαλής της ΕΥΠ

Απομάκρυνση-βόμβα επικεφαλής της ΕΥΠ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντικαταστάθηκε χθες, με πρωτοβουλία της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ο επικεφαλής της Γ΄ Διεύθυνσης Αντικατασκοπείας της ΕΥΠ, Δήμος Κούζηλος. Σύμφωνα με πληροφορίες από το μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη, η απομάκρυνσή του δεν συνδέεται άμεσα με την τρέχουσα εισαγγελική έρευνα για τη Χρυσή Αυγή. Αντίθετα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αποδίδουν τη μετακίνησή του σε ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες άτομα από το στενό ή ακόμα και συγγενικό του περιβάλλον δραστηριοποιούνται στη Χρυσή Αυγή.

Η χθεσινή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στις πρόσφατες παραιτήσεις και μετακινήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., που επίσης συνδέθηκαν με τις έρευνες για τη Χρυσή Αυγή. Μάλιστα, οι γνωρίζοντες σχολίαζαν χθες στην «Κ» ότι ο κ. Κούζηλος διατηρούσε στενή επαγγελματική σχέση με τον μέχρι πρότινος επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος, Γιάννη Δικόπουλο, ο οποίος υποχρεώθηκε σε παραίτηση στις αρχές της εβδομάδας.

Ταυτόχρονα, χθες, την παραίτησή του υπέβαλε ακόμα ένας αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος υπηρετούσε στην Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Λειτουργιών της Ασφάλειας Αττικής. Η οικειοθελής αποχώρησή του από το σώμα δεν συνδέεται, φαινομενικά τουλάχιστον, με την αντικατάσταση Κούζηλου και τις τρέχουσες εξελίξεις. Αντίθετα, πληροφορίες από τον 10ο όροφο της ΓΑΔΑ αναφέρουν ότι οι σχέσεις του με τον διοικητή Ασφαλείας, Δημήτρη Γεωργατζή, είχαν πάψει να είναι άριστες. Πάντως, και ο συγκεκριμένος αξιωματικός είχε για χρόνια υπηρετήσει στο Τμήμα Ασφάλειας της ΕΥΠ.

Ο κ. Κούζηλος είχε μετακινηθεί από το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας στο τιμόνι της Γ΄ Διεύθυνσης Αντικατασκοπείας πριν από περίπου ένα χρόνο. Η τοποθέτησή του εκεί είχε θεωρηθεί πρωτοβουλία του κ. Δικόπουλου, ο οποίος λίγους μήνες αργότερα είχε αναλάβει καθήκοντα επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος. Αρμοδιότητα της Γ΄ Διεύθυνσης είναι η έρευνα για υποθέσεις εσωτερικής τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.

Αρχικά, η είδηση της αντικατάστασής του συνδέθηκε με τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για τη Χρυσή Αυγή. Η εκδοχή αυτή ωστόσο διαψεύστηκε από την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Αντίθετα, καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις φέρεται να διαδραμάτισαν πληροφορίες για σχέσεις του (ακόμα και συγγενικές) με άτομα που συνδέονται με το κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Διάψευση

Σύμφωνα με κάποιες πηγές πληροφόρησης, ο κ. Κούζηλος προέκυψε ότι διατηρούσε επαφές με αξιωματικούς της ευρύτερης περιοχής Πειραιά που ελέγχονται σήμερα για διασυνδέσεις τους με τη Χρυσή Αυγή. Διέρρευσαν ακόμα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει μακρινή συγγενική σχέση με τον βουλευτή της Χ.Α. στην Α΄ Πειραιά, Νίκο Κούζηλο. Πάντως, πριν από τις τελευταίες εξελίξεις, ο ίδιος ο κ. Κούζηλος είχε διαψεύσει -μιλώντας σε άτομα από το επαγγελματικό του περιβάλλον- οποιαδήποτε σχέση με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, κάνοντας λόγο για «συνωνυμία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή