Κενά στον προϋπολογισμό του 2014

Κενά στον προϋπολογισμό του 2014

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ανοικτά μέτωπα του προϋπολογισμού του 2014 ετέθησαν στο τραπέζι των συζητήσεων χθες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, ενώ «έκλεισε» ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα είναι «κοντά» στα 100 εκατ. ευρώ.

Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα πρέπει να είναι έτοιμο και να παρουσιαστεί τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, και όπως εκτιμούν αρμόδια στελέχη χρειάζεται περίπου μία εβδομάδα για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μία αρχική -τουλάχιστον- συμφωνία για τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού του 2014. Ο στόχος για το 2014 είναι η Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό, η τρόικα θεωρεί ότι υπάρχουν δύο σημαντικά προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα:

1. Αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με ασφάλεια το πώς θα λειτουργήσει και κυρίως το ποσοστό εισπραξιμότητας των φόρων που θα βεβαιωθούν.

2. Η οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων. Ηδη για φέτος προβλέπεται ότι η «τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία θα διαμορφωθεί στο 1,2 δισ. ευρώ, ενώ εάν συμπεριληφθεί και ο ΕΟΠΥΥ η απόκλιση φθάνει στα 2 δισ. ευρώ. Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται για το 2013, αλλά η τρόικα ζητεί τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης που θα εξασφαλίζουν ότι δεν θα δημιουργηθούν και το επόμενο έτος αντίστοιχα προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2013, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου, οι δύο πλευρές ολοκλήρωσαν τις συζητήσεις για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα είναι «σχετικά μικρό» και ειδικότερα «κοντά» στα 100 εκατ. ευρώ. Μπορεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος να είναι μικρό, αλλά είναι σημαντικό ότι η υπάρχει κοινός τόπος πως η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Και αυτό γιατί επί της ουσίας η τρόικα δίνει το άτυπο «πράσινο φως» για την έναρξη των συζητήσεων περί νέων μέτρων απομείωσης του ελληνικού χρέους, έστω κι εάν αυτά εφαρμοστούν μετά τον Απρίλιο του 2014 που θα επικυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η εκτίμηση αυτή για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, υιοθετείται υπό πολύ αυστηρούς όρους. Λαμβάνεται υπόψη ότι οι επιστροφές φόρων θα ανέλθουν στα 2,9 δισ. ευρώ φέτος και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) θα διαμορφωθούν στα 6,65 δισ. ευρώ. Παράλληλα, δεν προσμετρούνται τα έσοδα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (540 εκατ. ευρώ), τα έσοδα από τις προνομιούχες μετοχές, καθώς και τα έσοδα από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων (SMP’s και ΑΝFΑ’s).

Πάντως, με τόσο μικρό πρωτογενές πλεόνασμα δεν υπάρχουν περιθώρια για παροχές κοινωνικού χαρακτήρα, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή