Κινητικότητα πάλι σε Αθήνα – Τίρανα

Κινητικότητα πάλι σε Αθήνα – Τίρανα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επισκέψεις του Κάρολου Παπούλια και του Ευάγγελου Βενιζέλου στα Τίρανα το αμέσως προσεχές διάστημα, η Αθήνα επιχειρεί, με αφορμή και την αλλαγή κυβέρνησης στην Αλβανία, να θέσει σε κίνηση τις λιμνάζουσες τα τελευταία χρόνια σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Βενιζέλος θα κάνει την αρχή στις 14 Οκτωβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες, η «εκστρατεία φιλίας» της ελληνικής πλευράς θα κορυφωθεί με το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκτός απροόπτου στις αρχές Νοεμβρίου.

Η ελληνική πλευρά εμφανιζόταν έτοιμη από καιρό να κάνει το πρώτο βήμα για να διαλυθούν τα σύννεφα και να χαλαρώσει το ανθελληνικό κλίμα που τροφοδοτούσαν στην κοινωνία με κάθε ευκαιρία ακραίοι κύκλοι στη γείτονα, αλλά κατά καιρούς και ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα. Η αλλαγή φρουράς στα Τίρανα άναψε το «πράσινο φως» στην Αθήνα για αλλαγή σελίδας. Ελαβε επ’ αυτού και τα κατάλληλα μηνύματα από τα Τίρανα.

Ο νέος πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα, σε συνέντευξή του στην «Κ» αμέσως μετά τη συντριπτική νίκη του στις εκλογές τον Ιούνιο, είχε διαβεβαιώσει πως η κυβέρνησή του θα εργαστεί για «ένα διαρκές καλοκαίρι» στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Ακολούθησε επίσκεψή του στην Αθήνα και συνάντησή του με τον κ. Αντώνη Σαμαρά, ενώ σε δηλώσεις του στη συνέχεια διακήρυξε ότι η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ, αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Αλβανίας. Κατόπιν αυτών, η Αθήνα πατάει το κουμπί της επανεκκίνησης με τα ταξίδια του κ. Βενιζέλου, αλλά και του κ. Παπούλια, που είναι ιδιαίτερα αγαπητός σε μεγάλα τμήματα του αλβανικού πληθυσμού. Οχι άσχετα με τις στρατηγικές επιλογές της νέας κυβέρνησης, της επίσκεψης του κ. Βενιζέλου θα προηγηθεί εκείνη της Ιταλίδας ΥΠΕΞ Εμα Μπονίνο, ενώ θα ακολουθήσει αυτή του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στην κορυφή της ατζέντας αναμένεται να βρεθεί ο αγωγός TAP. Εκεί, τα πράγματα θα είναι εύκολα, αφού Τίρανα και Αθήνα αντιλαμβάνονται το κοινό συμφέρον τους. Οι δυσκολίες ίσως αρχίσουν εάν η ελληνική πλευρά θέσει το ζήτημα της ενεργοποίησης της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες, που, ενώ υπογράφτηκε (2009) από τους κ. Κ. Καραμανλή και Σ. Μπερίσα, κατόπιν προσφυγής του κ. Ράμα στο Συνταγματικό Δικαστήριο, μπήκε στον «πάγο». Θα επιμείνει ο πρωθυπουργός πλέον Εντι Ράμα να την κρατήσει στην «κατάψυξη»; Στη συνέντευξή του στην «Κ» δεν άνοιξε τα χαρτιά του, όμως κύκλοι προσκείμενοι στην αλβανική κυβέρνηση μετέδιδαν στην «Κ» ότι «πιθανότατα θα υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη, ενδεχομένως με κάποιο γενναίο αντάλλαγμα από την ελληνική πλευρά…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή