Αλλαγή εικόνας και προσέλκυση επενδύσεων

Αλλαγή εικόνας και προσέλκυση επενδύσεων

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις διαδοχικές επισκέψεις τους στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, αρχικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος και στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς στοχεύουν στην ανατροπή της εικόνας αβεβαιότητας που εξακολουθεί να υπάρχει για την Ελλάδα διεθνώς, στην προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και στην ενίσχυση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ τόσο στο οικονομικό όσο και στο διπλωματικό πεδίο. Παράλληλα, οι ηγέτες των δύο κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση και εμφανίζονται ως εκφραστές ενός ενιαίου άξονα πολιτικής σταθερότητας και φιλοευρωπαϊκού προσανατολισμού συνεχίζουν την οικοδόμηση στενής σχέσης με το εβραϊκό λόμπι και ενημερώνουν για τα μέτρα που λαμβάνει το ελληνικό κράτος για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και του νεοναζισμού.

Ο πρωθυπουργός, που επρόκειτο να αφιχθεί στη Νέα Υόρκη αργά χθες το βράδυ, θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, με την οποία θα συζητήσει την προοπτική ελάφρυνσης του χρέους, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου και σημαντικούς επενδυτές. Παράλληλα, θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Πίτερσον, το σημαντικότερο των ΗΠΑ για θέματα οικονομίας, αλλά και σε έγκυρα μέσα ενημέρωσης, προβάλλοντας θετικά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας σε μια εύφλεκτη περιοχή, η οποία ενισχύεται από τις ενεργειακές προοπτικές που διαφαίνονται στον ορίζοντα.

Παράλληλα, σε επαφές με ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας, θα επιχειρήσει να απαντήσει στις έντονες ανησυχίες τους με αφορμή τη Χρυσή Αυγή. Θα δεχθεί την «πιεστική προτροπή» να ψηφισθεί άμεσα ο αντιρατσιστικός νόμος, ακόμη και να τεθεί εκτός νόμου το συγκεκριμένο κόμμα. «Οπλισμένος» με την εξελισσόμενη στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ, όπου μάλιστα θα μεταβεί αμέσως μετά τις ΗΠΑ για την πρώτη διακυβερνητική συνάντηση, και αξιοποιώντας τη θετική εικόνα που έχει ο ίδιος ως ο υπουργός Εξωτερικών της ελληνικής κυβέρνησης που αναγνώρισε το Ισραήλ, ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να κατευνάσει τις αντιδράσεις προβάλλοντας τα μέτρα κατά της Χρυσής Αυγής που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας και θα εφαρμοσθούν το προσεχές διάστημα.

Προτεραιότητα

Η δεύτερη επίσκεψή του κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ σε διάστημα επτά εβδομάδων επιβεβαιώνει την προτεραιότητα που δίνει στην προσέλκυση επενδύσεων και εκλαμβάνεται ως πρόθεσή του να εκπέμψει προσωπικό ενδιαφέρον, συνέπεια και συνέχεια, προς την επιχειρηματική κοινότητα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στο πλαίσιο αυτό θα παραστεί σε εκδήλωση της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας», που διοργανωνουν Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες με τη συμμετοχή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

Προηγήθηκε, στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, ένας μαραθώνιος επαφών του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπ. Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Εθνών –όπου, μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Ρωσίας– που επικεντρώθηκε στην προώθηση της διαδικασίας οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Κύπρο, την Αίγυπτο, αλλά και με την Αλβανία, και στη δημιουργία του αναγκαίου πλαισίου για την ανάπτυξη της νέας πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού. Με τον Αχμέτ Νταβούτογλου συμφωνήθηκε, δε, ένα νέο μοντέλο συνομιλιών όπου ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής θα μιλάει απ’ ευθείας με την Αγκυρα, η οποία ελέγχει ουσιαστικά την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αντιστοίχως, ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής θα έχει επαφή με την Αθήνα.

Στον ΟΗΕ κατεγράφη βελτίωση του κλίματος. Στην ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ υιοθέτησε χαμηλούς τόνους, ενώ σε θετικό πνεύμα κινήθηκε και στη δική του ομιλία ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιαδης, ο οποίος, μάλιστα, στο γραπτό κείμενο, αλλά όχι κατά τη διάρκεια της εκφώνησης, περιέγραψε τον κ. Γκιουλ ως «φίλο πρόεδρο» της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικές πηγές, στη δεξίωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ο κ. Γκιουλ, αφού τόνισε στον κ. Αναστασιάδη ότι «δεν πρέπει να καθυστερούμε, αλλά να εργαστούμε για ταχεία λύση του Κυπριακού», εξέφρασε την αιρετική υπό τις παρούσες συνθήκες άποψη ότι εάν ενταχθεί η Τουρκία στην Ε.Ε., η Αγκυρα, μαζί με την Αθήνα και τη Λευκωσία, θα πρέπει να σχηματίσουν στους κόλπους της Ενωσης ένα «ενιαίο μπλοκ της Ανατολικής Μεσογείου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή