Αίτημα παράτασης για διαθεσιμότητα και συμβασιούχους

Αίτημα παράτασης για διαθεσιμότητα και συμβασιούχους

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αιτήματα της κυβέρνησης για δίμηνη παράταση στην υλοποίηση της «β΄ φάσης» της διαθεσιμότητας, αλλά και του συνυπολογισμού των συμβασιούχων που απασχολούνται βάσει προσωρινών διαταγών στον συνολικό αριθμό των απολύσεων, αναμένεται να κυριαρχήσουν και στο επόμενο «ραντεβού» του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους εκπροσώπους της τρόικας, στα τέλη Οκτωβρίου.

Παρά το γεγονός ότι η δίωρη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών έγινε σε «καλό κλίμα αφού διαπιστώθηκε η πρόοδος και αναγνωρίστηκε η επίτευξη του στόχου των 12.500 διαθέσιμων υπαλλήλων», εντούτοις η ηγεσία του υπουργείου δεν έλαβε απαντήσεις στα επίμαχα ζητήματα. Στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξέφραζαν την αισιοδοξία τους για την ικανοποίηση των δύο αιτημάτων «τα οποία καταρχήν δεν απορρίφθηκαν» σημειώνοντας ωστόσο ότι «επί του παρόντος στο ζήτημα των επιπλέον 12.500 διαθεσίμων που απομένουν κινούμαστε με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα. Οτι δηλαδή προθεσμία υλοποίησης της διαδικασίας παραμένει το τέλος του έτους».

Σημαντικό για το έτερο σκέλος των δεσμεύσεων, που αφορά συνολικά 15.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014, είναι η αποδοχή από πλευράς τρόικας του αιτήματος για συνυπολογισμό όσων συμβασιούχων δεν δικαιωθούν από τα ελληνικά δικαστήρια στον αριθμό των «αναγκαστικών αποχωρήσεων».

Η ολοκλήρωση του πρώτου «κύματος» της διαθεσιμότητας απασχόλησε εκτενώς τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την τρόικα την Παρασκευή. Οι εκπρόσωποι των πιστωτών δέχθηκαν καταρχήν την υλοποίηση της δέσμευσης, ωστόσο τυπικά το ζήτημα βρίσκεται σε εκκρεμότητα καθώς απομένει η ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσω του Ενιαίου Ταμείου Πληρωμών. Οπως χαρακτηριστικά επεσήμαιναν αρμόδιες πηγές στην «Κ», «το πράσινο φως θα δοθεί όταν διαπιστωθεί ότι στο τέλος του μήνα οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι λαμβάνουν το 75% του μισθού τους». Οι ίδιες πηγές, πάντως, διευκρίνιζαν ότι «σε κάθε περίπτωση το θέμα θα έχει κλείσει και τυπικά μέχρι το Εurogroup».

Κατά τα λοιπά, οι εκπρόσωποι των πιστωτών ζήτησαν να ενημερωθούν για τον συνολικό προγραμματισμό του κ. Μητσοτάκη ως προς την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων, ενώ επέμειναν στο θέμα των «επίορκων» και την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών. Επ’ αυτού ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να έδωσε νέα επιπλέον στοιχεία για την επίσπευση εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων, δεδομένου μάλιστα ότι βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου οι «επίορκοι», μαζί με τους «κοπανατζήδες», αλλά και όσους διαθέσιμους δημοσίους υπαλλήλους δεν «απορροφηθούν» αναμένεται να αποτελέσουν τις κύριες «δεξαμενές» για τη συμπλήρωση των 4.000 απολύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή