Ενισχυμένο το ποινικό οπλοστάσιο κατά της Χ.Α.

Ενισχυμένο το ποινικό οπλοστάσιο κατά της Χ.Α.

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αποκλεισμός της Χρυσής Αυγής από κάθε κρατική επιχορήγηση και δημόσια παροχή, ο εξοβελισμός βουλευτών της από το Κοινοβούλιο για ρατσιστικές συμπεριφορές, καθώς και η παραδειγματική τιμωρία όσων υμνούν τον φασισμό και τον ναζισμό, είναι ορισμένες από τις βαριές κυρώσεις που επισύρουν οι διατάξεις του νέου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, για την πάταξη φαινομένων ρατσιστικής βίας που φέρνει τις προσεχείς ημέρες προς ψήφιση η κυβέρνηση στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο, το οποίο αποκαλύπτει σήμερα η «Κ», υπήρξε προϊόν μακράς διεργασίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς ο υπουργός Χαρ. Αθανασίου είχε συνεχείς επαφές με εκπροσώπους και των δύο κομμάτων που συγκροτούν το κυβερνητικό σχήμα, εξασφαλίζοντας τη συναίνεσή τους στις επιχειρούμενες νέες ρυθμίσεις. Το νομοσχέδιο κατατίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή από τον κ. Αθανασίου. Μέσω των διατάξεών του η κυβέρνηση ενισχύει σημαντικά το ποινικό οπλοστάσιο κατά της Χρυσής Αυγής, χωρίς, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, να απαιτούνται πέραν αυτών άλλες νομοθετικές αλλαγές.

Οι νέες διατάξεις, που προβλέπουν αυστηρότατες ποινές για κάθε ρατσιστικής φύσεως έγκλημα, αφορούν πρωτίστως τη Χρυσή Αυγή και την όποια εγκληματική δράση μελών και στελεχών της, ακόμα και βουλευτών της, καθώς εισάγουν σειρά ποινικών αλλά και διοικητικών κυρώσεων, που φθάνουν έως τον πλήρη αποκλεισμό του κόμματος από κάθε κρατική επιχορήγηση ή δημόσια παροχή σε περιπτώσεις εμπλοκής στελεχών του σε ρατσιστικές, εγκληματικές ενέργειες.

Σημαντικές είναι και οι διατάξεις που στερούν τα πολιτικά δικαιώματα σε όσους εμπλέκονται σε εγκλήματα ρατσιστικής βίας και μισαλλόδοξης συμπεριφοράς, ακόμη και σε βουλευτές, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι όχι μόνον δεν θα μπορούν να ψηφίζουν, αλλά ούτε να θέτουν υποψηφιότητα σε εκλογές. Η πρόβλεψη για στέρηση από ένα έως πέντε χρόνια των πολιτικών δικαιωμάτων για όσους καταδικάζονται για εγκλήματα ρατσιστικής βίας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς συνεπάγεται την αποστέρηση του δικαιώματος να θέτουν υποψηφιότητα σε μελλοντικές εκλογές -βουλευτικές ή άλλες- υποψήφιοι της Χ.Α. που αντιμετωπίζουν καταδίκες για ρατσιστικά εγκλήματα.

Μείζονος σημασίας είναι και η διάταξη που προβλέπει ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει τη δυνατότητα σε περιπτώσεις παραβάσεων της αντιρατσιστικής νομοθεσίας, όταν αυτό γίνεται από ενώσεις προσώπων, ακόμα και κόμματα, «να επιβάλλει με απόφασή του σωρευτικά ή διαζευκτικά: διοικητικό πρόστιμο από 10.000 έως 100.000 ευρώ, ανάκληση και αναστολή της άδειας λειτουργίας από ένα έως έξι μήνες, αποκλεισμό από δημόσιες παροχές, επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, διαφημίσεις, προμήθειες κ.λπ.».

Το νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ενσωματώνει ρυθμίσεις που αφορούν πολιτικές ρατσισμού και νεοναζισμού, καθώς σε διάταξή του προβλέπονται απαγορεύσεις και ποινές για τις εκδηλώσεις μίσους και με τη διανομή επιλεκτικά τροφίμων μόνον σε Ελληνες. «Οποιος παραβιάζει», αναφέρεται σε διάταξη του αντιρατσιστικού, «την απαγόρευση διακριτικής μεταχείρισης για λόγους φυλής, χρώματος, θρησκείας, εθνικής καταγωγής, εθνολογικών καταβολών, σεξουαλικού προσανατολισμού, αναπηρίας ή ηλικίας, κατά την κατάθεση αγαθών ή προσφορά υπηρεσιών στο κοινό, με ή χωρίς αντάλλαγμα, τιμωρείται με φυλάκιση 6 μηνών έως 3 ετών και με χρηματική ποινή από χίλια ώς πέντε χιλιάδες ευρώ».

Τέλος, βαριές ποινικές κυρώσεις, που φθάνουν έως τα τρία χρόνια φυλάκισης και χρηματικές ποινές ώς 30.000 ευρώ επισύρουν διατάξεις του νομοσχεδίου που ποινικοποιούν τον δημόσιο εγκωμιασμό των ναζιστικών εγκλημάτων και εγκλημάτων γενοκτονίας «υπό τον όρο», όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «ότι έχουν αναγνωριστεί (τα εγκλήματα γενοκτονίας) αμετάκλητα με απόφαση διεθνούς ή ελληνικού δικαστηρίου». Στην εν λόγω διάταξη προβλέπεται ότι θα έχει ποινικές κυρώσεις «όποιος με πρόθεση δημόσια και με οποιονδήποτε τρόπο, προφορικά, μέσω του Τύπου ή του Διαδικτύου, εγκωμιάζει, αρνείται κακόβουλα ή εκμηδενίζει τη σημασία εγκλημάτων γενοκτονίας ή κατά της ανθρωπότητας καθώς και του ναζισμού, με τρόπο που μπορεί να υποκινήσει βία ή μίσος ή ενέχει απειλητικό ή προσβλητικό χαρακτήρα κατά ομάδας προσώπων με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική καταγωγή και τον γενετήσιο προσανατολισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή