Στρατηγική κίνηση με δύο στόχους

Στρατηγική κίνηση με δύο στόχους

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η στρατηγική της πολιτικής αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής διά της δικαστικής οδού έχει έναν ακόμη στόχο, πλην του προφανούς, που σχετίζεται με την αποδυνάμωση του νεοναζιστικού μορφώματος: Να «στριμώξει» πολιτικά τον βασικό αντίπαλο της κυβέρνησης, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα μικρότερα κόμματα και να επιτύχει τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων από τη Χρυσή Αυγή στη Ν.Δ. και όχι τη μετακίνησή τους προς κόμματα με αντιμνημονιακό λόγο. Υπό αυτή την έννοια, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το σχόλιο «ο νόμος θα εφαρμοστεί προς κάθε κατεύθυνση», ο οποίος στην ουσία συνιστά το επόμενο βήμα της συλλογιστικής «περί καταδίκης της βίας από όπου κι αν προέρχεται» που ανέπτυξε προ ημερών ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στην πολιτική σκηνή, αλλά και σε μερίδα γαλάζιων βουλευτών. Τότε, όπως σημειώνουν συνομιλητές του, ο κ. Λαζαρίδης επιδίωξε να αποτρέψει την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνει την εκλογική του επιρροή στους προβληματισμένους της Χρυσής Αυγής και ταυτοχρόνως να βρεθεί απολογούμενος για τη δική του στάση έναντι των φαινομένων βίας.

Ολα αυτά δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα θα προσλάβει πιο δυναμική μορφή η αντιπαράθεση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο μόλις ένα εικοσιτετράωρο πριν από τις μαζικές συλλήψεις των μελών της Χρυσής Αυγής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε ότι «επιδιώκει την αποσταθεροποίηση και την εκτροπή». Αυτή θα είναι και η «ραχοκοκαλιά» της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας, η οποία θα είναι ιδιαίτερα επιθετική. Δεν είναι τυχαίο το σχόλιο κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα, ο οποίος χθες το πρωί παρατηρούσε καυστικά ότι «σήμερα αποδεικνύεται πόσο ανεύθυνοι ήσαν όσοι ζητούσαν σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών πριν από την ολοκλήρωση των δικαστικών ερευνών».

Το πρωθυπουργικό επιτελείο, πάντως, θεωρεί ότι η αντιμετώπιση των μελών της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής συμμορίας δεν αρκεί για να παταχθεί το φαινόμενο του νεοναζισμού στη χώρα μας. Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, εμφανίζεται αποφασισμένος να σηματοδοτήσει με κάθε τρόπο την ανάγκη αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή