Η κρίσιμη σύσκεψη για το τελικό κτύπημα

Η κρίσιμη σύσκεψη για το τελικό κτύπημα

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο διαδοχικές συσκέψεις, μία το βράδυ της Πέμπτης μεταξύ του στενού κύκλου του Μαξίμου για τον τρόπο αντιμετώπισης του ενδεχομένου παραίτησης των βουλευτών της Χ.Α. και μία ακόμη το βράδυ της Παρασκευής με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων στην προσπάθεια κάθαρσης της Χ.Α. κυβερνητικών στελεχών, καθόρισαν την κυβερνητική στάση έναντι των πολιτικών και νομικών προκλήσεων που συνεπάγεται η αντιμετώπιση της οργάνωσης του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Το διά ταύτα αυτών των συσκέψεων και της κυβερνητικής στρατηγικής έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ύστερα από μία νέα σύσκεψη που είχε χθες, στον απόηχο των συλλήψεων, με τους κ.Ν. Δένδια και Χαρ. Αθανασίου στο Μαξίμου. Λίγο πριν από την αναχώρησή του για την πενθήμερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο κ. Σαμαράς ανέδειξε το τρίπτυχο «δικαιοσύνη, σταθερότητα, όχι εκλογές» και προσέθεσε ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η εξασφάλιση της ομαλότητας στη χώρα και η διασφάλιση των θυσιών των Ελλήνων.

Η διαδικασία ελέγχου της οργάνωσης και των δεσμών που είχε συγκροτήσει, μεταξύ άλλων και στην ΕΛ.ΑΣ., είχε ξεκινήσει αρκετό διάστημα τώρα και επιταχύνθηκε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα την προηγούμενη εβδομάδα. Εφτασε, δε, στη φάση κορύφωσής της χθες, με τη σύλληψη του αρχηγού και πρωτοκλασάτων βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Παρά τις αρχικές παλινωδίες και τον προβληματισμό που εκφράστηκε στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τη γραμμή πυγμής που εισηγούνταν ο Ν. Δένδιας και ο Μ. Βορίδης, εντέλει αυτή επικράτησε και, εφόσον οι κατηγορίες στοιχειοθετούνται, δικαιώνεται.

Κρίσιμη ήταν η σύσκεψη της Παρασκευής, στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή των Γιάννη Μιχελάκη, Χαράλαμπου Αθανασίου, Νίκου Δένδια και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Μάκη Βορίδη. Αν και, επισήμως, αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η κυβερνητική πρωτοβουλία για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων, όταν εναντίον προσώπων που τα διοικούν ή βουλευτών τους έχει ασκηθεί δίωξη για κακουργηματικές πράξεις, επί της ουσίας εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα της ποινικής «απάντησης» προς τη Χ.Α., η οποία δόθηκε ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς είχε πλήρη και συνεχή ενημέρωση για την εξέλιξη των πολυεπίπεδων ερευνών της δικαιοσύνης και της αστυνομίας, καθώς βρισκόταν σε ανοικτή γραμμή τόσο με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου όσο και με τον υπουργό Δημ. Τάξεως Ν. Δένδια. Το ίδιο συνέβη και το βράδυ της Παρασκευής, όταν πλέον υπήρχε σαφής εικόνα -ακόμα και στους δημοσιογραφικούς κύκλους- ότι επίκεινται ραγδαίες εξελίξεις, με μόνον ερωτηματικό αν οι επικείμενες συλλήψεις θα αφορούσαν και την κορυφή της πυραμίδας της Χ.Α.

Ο κ. Σαμαράς, όλο αυτό το διάστημα, επέμεινε σε ένα μόνο σημείο: στην πλήρη στοιχειοθέτηση των όποιων κατηγοριών εναντίον των στελεχών της

Χ.Α., προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κατάρρευσης των κατηγοριών και, εντέλει, πολιτικής δικαίωσης των μελών της οργάνωσης. Αντικείμενο της έρευνας πρέπει να αποτελεί ενδεχόμενη εγκληματική δραστηριότητα και όχι οι όποιες ιδεολογικές θέσεις της οργάνωσης, ήταν η βασική εντολή του πρωθυπουργού.

Σε ανοικτή γραμμή με τους τέσσερις στενούς του συνεργάτες, αλλά και εν μέσω διαβουλεύσεων στο εσωτερικό του Μαξίμου, ο κ. Σαμαράς φέρεται να έλαβε, το βράδυ της Παρασκευής, τη διαβεβαίωση ότι τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί είναι πολύ ισχυρά. Στην ίδια σύσκεψη εξετάστηκαν και τα νομικά ζητήματα που ενδεχομένως ανέκυπταν, από την επίκληση της διαδικασίας του αυτοφώρου μέχρι τι πρέπει να συμβεί με τα… απλά μέλη της οργάνωσης, εφόσον η Χ.Α. κηρυχθεί ως εγκληματική οργάνωση. Με δεδομένες τις διαβεβαιώσεις, τόσο της δικαιοσύνης ως προς τα δεδομένα της υπόθεσης και την ορθότητα των διαδικασιών όσο και της ΕΛΑΣ για τη δυνατότητα να φέρει εις πέρας τη διαδικασία, ελήφθη η απόφαση, αντί ενός όποιου άλλου χτυπήματος, να χτυπηθεί το κεφάλι του φιδιού, δηλαδή ο ίδιος ο κ. Ν. Μιχαλολιάκος και οι λοιποί της ηγετικής ομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή