Από το «εγέρθητω» έως τον Μελιγαλά, το Κερατσίνι και τη δολοφονία

Από το «εγέρθητω» έως τον Μελιγαλά, το Κερατσίνι και τη δολοφονία

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1930 οι Γερμανοί ψηφοφόροι εκτόξευσαν τους εθνικοσοσιαλιστές από ένα ασήμαντο πολιτικό μέγεθος της τάξεως του 2,6% στο 18%. Το πρωτοπαλίκαρο του Χίτλερ, ο Γκέρινγκ, ξεσάλωσε από την πρώτη μέρα στα έδρανα, βρίζοντας χυδαία τους πολιτικούς του αντιπάλους, ενώ οι ψηφοφόροι του τρομοκρατούσαν τους δρόμους. Εκείνον, τότε, τον απέβαλαν. Φαίνεται πάντως ότι το ξεσάλωμα, η αίσθηση παντοδυναμίας από τη λαϊκή αποδοχή αποτελούν διαχρονικό χαρακτηριστικό του εθνικοσοσιαλιστικού πολιτεύεσθαι.

Το 6,97% στις εκλογές του Μαΐου 2012 αιφνιδίασε και την ίδια τη Χρυσή Αυγή. Το δέχτηκε με αυταρέσκεια. «Με λασπολογήσατε, με συκοφαντήσατε, με φιμώσατε, σας νίκησα», δήλωσε ο Ν. Μιχαλολιάκος στην επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου, όπου ακούστηκε το «εγέρθητω». Την κεντρική πολιτική σκηνή δεν την απασχόλησε άλλο, έως τον Ιούνιο. Το αστυνομικό δελτίο κατέγραψε ωστόσο αύξηση επιθέσεων σε αλλοδαπούς σε πολλές περιοχές της χώρας. Την 1η Ιουνίου προσήχθησαν μάλιστα στη ΓΑΔΑ 6 μέλη του κόμματος, ανάμεσά τους ο Ηλ. Παναγιώταρος και η κόρη του αρχηγού, Ουρανία.

Ηδη από τότε, η Χ.Α. δυσκολευόταν να συγκρατηθεί. Στις 7 Ιουνίου 2012 έλαβε χώρα η πασίγνωστη επίθεση του Ηλ. Κασιδιάρη on camera, μία εβδομάδα αργότερα, χρυσαυγίτες έδειραν έναν δημοτικό σύμβουλο του ΚΚΕ στην Καισαριανή. Αυτά δεν ενόχλησαν τους ψηφοφόρους. Κατόπιν, η Χ.Α… επανήλθε στο Κοινοβούλιο με 6,92%.

Δολοφονικές επιθέσεις

Μετά τις εκλογές, τα κρούσματα δολοφονικών επιθέσεων εναντίον μεταναστών εντάθηκαν, με αποκορύφωμα τη δολοφονία 27χρονου Ιρανού στην Αθήνα, τον Αύγουστο. Ταυτόχρονα ξεκίνησαν επιθέσεις στους μειονοτικούς. Νέο στοιχείο αποτέλεσαν επιθέσεις της Χ.Α. κατά πολιτικών αντιπάλων, με πρώτο θύμα τον δήμαρχο Κορίνθου, ο οποίος στα τέλη Ιουλίου δέχτηκε επίθεση από τον βουλευτή της Χ.Α. Στ. Μπούκουρα. Εκείνο που προκάλεσε αίσθηση πάντως ήταν η σύγκρουση μελών της οργάνωσης –που είχαν επικεφαλής ένα βουλευτή– με αστυνομικές δυνάμεις στην Κόρινθο, για να εμποδίσουν τη μεταφορά παράνομων μεταναστών σε στρατόπεδο. Ηταν η στιγμή που ο Ν. Δένδιας έκανε λόγο, για πρώτη φορά, για «τάγματα εφόδου».

Σε άρθρο στον «Ελεύθερο Κόσμο», που δημοσιεύτηκε λίγο πριν από τις συλλήψεις με αφορμή τη δολοφονία Φύσσα, το πρώην ηγετικό στέλεχος της Χ.Α. Δ. Ζαφειρόπουλος κατηγόρησε τον Ν. Μιχαλολιάκο ότι παρέμεινε στη λογική της «ματσό εικόνας», επειδή έφερνε ψήφους και δημοσιότητα, όπως και ότι έχασε την ευκαιρία που του προσέφερε η είσοδος στο Κοινοβούλιο, ώστε να δημιουργήσει δομές ελέγχου που θα τα απέτρεπαν όλα αυτά. Πράγματι, τότε, τον Αύγουστο του 2012, σε εκδήλωση στις Θερμοπύλες ο Ν. Μιχαλολιάκος απάντησε στον κ. Δένδια, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά: Εξέφρασε «σιχασιά και αηδία» για το Κοινοβούλιο και απείλησε ότι θα κατέβει στους δρόμους και τότε «θα δούνε τι σημαίνει τάγματα εφόδου». Το ξέσπασμα αυτό ακολούθησε μια αλληλουχία γεγονότων, που έδειξαν και στους πλέον δύσπιστους ότι η Χ.Α. είχε ξεφύγει: Από τις επιθέσεις (με επικεφαλής βουλευτές) σε πάγκους αλλοδαπών μικροπωλητών σε Ραφήνα και Μεσολόγγι, στα έδρανα του Κοινοβουλίου, με καταιγισμό ύβρεων και προκλήσεων, μέχρι τους προπηλακισμούς έξω από το θέατρο «Χυτήριο» στο Γκάζι. Ηταν η εποχή που ο Χρ. Παππάς χαρακτήριζε τους Μ. Γλέζο και Κ. Μητσοτάκη «εσχατόγερους», ο Ηλ. Παναγιώταρος παραληρούσε κατά των ομοφυλόφιλων και ο Ηλ. Κασιδιάρης απειλούσε αμήχανους αστυνομικούς on camera.

Μελετώντας το εθνικοσοσιαλιστικό σύστημα εξουσίας, ο μεγάλος ιστορικός Χανς Μόμσεν διαπίστωσε ότι αναπτύσσει μια ιδία δυναμική που το καθιστά ασταθές και συνεχώς πιο βίαιο, τον λεγόμενο «αθροιστικό εξτρεμισμό», όπως και ότι χαρακτηρίζεται από πολλαπλά κέντρα πρωτοβουλίας. Το 2013 η λειτουργία της Χ.Α. προσομοιάζει όλο και περισσότερο σε αυτό το εύρημα. Η αλαζονεία, που διογκώθηκε από ευνοϊκές δημοσκοπήσεις, πυροδότησε μια σειρά βίαιων επεισοδίων και προκλήσεων, από την «έφοδο» στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, την επίθεση μελών της Χ.Α. κατά συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ στην Ανάβυσσο, τη δημόσια ούρηση του Χρ. Παππά μπρος στο Mega, τη συμπλοκή με μέλη του ΚΚΕ στα Χανιά, που κλιμακώθηκε με την απόπειρα ξυλοδαρμού του βουλευτή Γ. Γερμενή κατά του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη.

Αποβολή από την αίθουσα

Ταυτόχρονα και στη Βουλή καταγράφηκε σωρεία περιστατικών, που υποχρέωσαν στις αρχές Ιουνίου τον αντιπρόεδρο Γ. Δραγασάκη να αποβάλει από την αίθουσα τον βουλευτή της Χ.Α. Π. Ηλιόπουλο. Αυτό πυροδότησε έναν ποταμό ύβρεων από τον Χρ. Παππά, ο οποίος μίλησε για «περιττώματα που παριστάνουν τους προέδρους της Βουλής», ενώ συνέχεια έδωσαν ο Ηλ. Κασιδιάρης, που αρνήθηκε από το βήμα της Βουλής το Ολοκαύτωμα, ο Μ. Αρβανίτης, που αποκάλεσε τους βουλευτές της Αριστεράς «κοπρίτες» και το απογείωσε εμφυλιοπολεμικά τον Ιούλιο ο Δ. Κουκούτσης, με την αποστροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ «στο Βίτσι και στον Γράμμο σας βάλαμε στην άμμο». Κορωνίδα όλων αυτών πάντως ήταν η επίθεση της συζύγου του Ν. Μιχαλολιάκου, Ε. Ζαρούλια, στην κόρη βουλευτή με τη φράση: «Βγήκε από την μπουζού, η πρεζού και έμπορος όπλων;».

Ακόμα και τον Αύγουστο, οπότε χαλαρώνουν οι αντιπαραθέσεις, η Χ.Α. συνέχισε τις προκλήσεις. Ο «αθροιστικός εξτρεμισμός» επανήλθε πάντως δριμύτερος τον Σεπτέμβριο. Αφού μετείχαν στους εορτασμούς της λήξης του Εμφυλίου στον Γράμμο και στο Βίτσι, χρυσαυγίτες με επικεφαλής βουλευτές κατέλαβαν τους μεθοριακούς σταθμούς Κακκαβιάς και Κρυσταλλοπηγής και εισέβαλαν στην ουδέτερη ζώνη κραυγάζοντας, «στην Πρεμετή θα βάλουμε σημαία ελληνική», «Η Βόρειος Ηπειρος είναι ελληνική». Στις 13 του μηνός, στελέχη της Χ.Α. επιτέθηκαν με κοντάρια και σιδηρολοστούς, εναντίον αφισοκολλητών του ΚΚΕ, στο Πέραμα, ενώ ώρες αργότερα, στην επετειακή εκδήλωση στον Μελιγαλά, προπηλάκισαν τον δήμαρχο και τους παρισταμένους, και απέσπασαν με τη βία τον έλεγχο. Ακόμα στις 17 Σεπτεμβρίου –δύο μέρες πριν από τη δολοφονία του Π. Φύσσα– ο Χρ. Παππάς εξαπέλυε κήρυγμα μίσους κατά των μουσουλμάνων βουλευτών. Το ξεσάλωμα αθροιζόταν ασυγκράτητο. Ηταν πια απλώς θέμα χρόνου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή