Στις απολογίες αποκήρυξαν τους πάντες…

Στις απολογίες αποκήρυξαν τους πάντες…

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απολογίες «καρμπόν» ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής και οι υπόδικοι βουλευτές του κόμματος επιχείρησαν ενώπιον του ανακριτή να αποστασιοποιηθούν πλήρως από τη ναζιστική οργάνωση της Χ.Α., που αποτελεί και τη βάση του εις βάρος του κατηγορητηρίου. Με απαντήσεις που προκαλούν, καθώς έρχονται σε ευθεία αντίθεση με όσα οι τηλεοπτικές κάμερες έχουν κατά καιρούς αποτυπώσει, ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι άλλοι υπόδικοι αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με τα ναζιστικά σύμβολα, τις σβάστικες, τους ναζιστικούς χαιρετισμούς, τη στρατιωτικές φάλαγγες της Χ.Α. και τους στρατιωτικούς βηματισμούς με τα μαύρα μπλουζάκια και τα παντελόνια παραλλαγής.

Ο Ν. Μιχαλολιάκος δέχεται συγκεκριμένη ερώτηση από τον ανακριτή για όσα είπε σε ομιλία του το 2010 στις Θερμοπύλες, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε απευθυνόμενος στους οπαδούς του: «Είσαστε τα τάγματα εφόδου και για να δούνε (απευθυνόμενος στους πολιτικούς του αντιπάλους) τι σημαίνει οι ξιφολόγχες να ακονίζονται στα πεζοδρόμια». Η απάντησή του ενώπιον του ανακριτή ήταν αρνητική και επιχείρησε να διαψεύσει ακόμα και όσα έδειξαν οι τηλεοπτικές κάμερες που έχουν καταγράψει την ομιλία του, ενώ το εν λόγω βίντεο υπάρχει στη δικογραφία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και όταν δέχθηκε ερωτήσεις για τα ναζιστικά σύμβολα και το Καταστατικό της Χ.Α. για τα οποία δηλώνει απόλυτη άγνοια. Αποκηρύσσει ακόμα και κείμενά του με εθνικοσοσιαλιστικές θέσεις, που είχαν δημοσιευθεί στο περιοδικό της Χ.Α. στη δεκαετία του ’80. «Απηχούσαν, αναφέρει, εθνικοσοσιαλιαστικές αντιλήψεις τότε, δηλαδή πριν από 35 χρόνια, τις οποίες σήμερα δεν αποδέχομαι. Η Χ.Α. σε ιδεολογικό επίπεδο δεν έχει σχέση με τον γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό, ουδέποτε υιοθέτησε επίσημα σύμβολά του αλλά μόνο αρχαιοελληνικά, σύμβολό της είναι ο μαίανδρος».

Τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι βουλευτές που δέχονται βροχή ερωτήσεων από τον ανακριτή για την παραστρατιωτική οργάνωση της Χ.Α. όπως προκύπτει από δεκάδες βίντεο, αρνούνται κάθε σχέση. Μάλιστα, ο Ηλίας Παναγιώταρος απαντά στη συγκεκριμένη ερώτηση για τους στρατιωτικούς σχηματισμούς της Χ.Α. με προκλητικότατο τρόπο: «Ο βηματισμός μας, αναφέρει, δεν νομίζω ότι παραπέμπει σε ναζιστικά πρότυπα, διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο ναζιστική τεχνοτροπία θα έπρεπε να είναι και το βάδισμα της Προεδρικής Φρουράς που κάθε Κυριακή βγαίνει συντεταγμένα στον Αγνωστο Στρατιώτη, των προσκόπων, των εθελοντών της ομάδας διάσωσης και λοιπών»!

Προκλητικές είναι και οι απαντήσεις που δίδει ο βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης που εμφανίζεται σε βίντεο που υπάρχει στη δικογραφία, να δίνει στρατιωτικό παράγγελμα σε παρατεταγμένα μέλη της Χ.Α. που βηματίζουν στρατιωτικά στον Μελιγαλά. «Σε κάθε ειδικές περιπτώσεις, είναι η απάντησή του, όπως στο μνημόσυνο του Μελιγαλά προσφάτως, όπου κατόπιν δικής μου προτροπής βαδίσαμε συντεταγμένα προς το μνημείο, επιβάλλεται οι συμμετέχοντες για να επιδείξουν σεβασμό, να μην προσέρχονται σε ένα χώρο μνήμης όπως πηγαίνουν στην εργασία τους ή σε άλλες ασχολίες»…

Πάντως, ο Ηλίας Κασιδιάρης όπως και όλοι οι υπόδικοι βουλευτές δεν απαντούν στις επίμονες ερωτήσεις του ανακριτή για τη χρηματοδότηση του κόμματος, και μιλούν γενικά για οικονομικά που προέρχονται μόνον από την κρατική επιχορήγηση, τις κρατήσεις στους βουλευτικούς μισθούς και τις εισφορές των μελών τους. Οι ερωτήσεις των ανακριτών, Σπ. Γεωργουλέα και Χρ. Παπακώστα, επιχειρούν να αγγίξουν την ουσία της δομής της εγκληματικής οργάνωσης και να αναδείξουν το ναζιστικό πλαίσιο λειτουργίας της και έκνομης συμπεριφοράς και φθάνουν έως και σε λεπτομέρειες για το ναζιστικό προφίλ της Χ.Α.

Εντύπωση προκαλεί η ερώτηση που υποβάλλεται στον Ηλία Κασιδιάρη για τη Σπαρτιατική Κρυπτεία, θεσμό στις φάλαγγες Λακεδαιμονίων που αποτελούσαν το πρότυπο των χιτλερικών ταγμάτων και είχαν ως έργο την εξόντωση Εβραίων και άλλων θεωρουμένων ως «υπανθρώπων». Ο Ηλίας Κασιδιάρης, σε απάντησή του προς τον ανακριτή, αρνείται την ανατριχιαστική ναζιστική πρακτική με τις μαζικές δολοφονίες και λέει ότι η αναφορά του έχει να κάνει με την αρχαιοπληξία του και τη λατρεία του στην αρχαία Σπάρτη! Ωστόσο, μέσα από τις απολογίες «καρμπόν» διαπιστώνονται και κάποιες μικρές παραφωνίες όπως εκείνη του Ν. Μίχου, που όταν αναφέρεται στη δομή της οργάνωσης δίδει την απάντηση: «Σεβασμός πάνω από όλα στο κόμμα και στις διαταγές των ανωτέρων»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή