Το ΠΑΣΟΚ αναζητεί στρατηγική

Το ΠΑΣΟΚ αναζητεί στρατηγική

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη εβδομάδα, μετά την πολυήμερη αποστολή του στις ΗΠΑ, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος επέστρεψε στη Χαρ. Τρικούπη έχοντας συσσωρεύσει στο γραφείο του μια σειρά εκκρεμοτήτων. Η βασική αφορά τη συνταγή την οποία αναζητούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να μετατρέψουν το κόμμα σε μια ελκυστική επιλογή ενόψει των διπλών εκλογών του Μαΐου και των πολιτικών επιπτώσεων που αυτές μπορεί να έχουν για όλο τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Αφορμή για την ενεργοποίηση και τον επανασχεδιασμό όλης της στρατηγικής του κ. Βενιζέλου είναι η εμφανής αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να κεφαλαιοποιήσει την εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής.

Επιστρέφοντας από την Αμερική ο κ. Βενιζέλος φαίνεται να έχει μετατοπισθεί από τη γραμμή της ολομέτωπης αντιπαράθεσης μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη διεφάνη ότι ο κ. Βενιζέλος επιχειρεί να υιοθετήσει μια τακτική διακριτών αποστάσεων και από τη Ν.Δ. Είναι γνωστό ότι στελέχη του κόμματος όπως οι κ. Κ. Σκανδαλίδης και Ν. Ανδρουλάκης θεωρούν πως το ΠΑΣΟΚ οφείλει να βρει τρόπους προσέλκυσης του μεγάλου όγκου ψηφοφόρων που έχει κατευθυνθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, στελέχη όπως ο κ. Π. Κουκουλόπουλος και η κ. Τόνια Αντωνίου θεωρούν ότι η πρόσδεση του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση είναι μεν αναγκαία, λειτουργεί δε ως άλλοθι για τον κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος προωθεί την ατζέντα της Ν.Δ. Και τα παπανδρεϊκά στελέχη, όπως ο κ. Θ. Μωραΐτης, εκτιμούν ότι ο κ. Βενιζέλος πρέπει να διαχειριστεί με μεγαλύτερη προσοχή τη σχέση του με τον κ. Σαμαρά.

Πέρα από το, προφανώς, εχθρικό κλίμα που υφίσταται στα κομματικά όργανα κατά της κυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος έχει να αντιμετωπίσει τον οργανωτικό γρίφο ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου. Η υιοθέτηση των εισηγήσεων για κάθοδο υπό τα εμβλήματα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και τη διεξαγωγή προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη των έξι πρώτων θέσεων του ευρωψηφοδελτίου υποδηλώνουν ότι ο κ. Βενιζέλος έχει αποφασίσει να προχωρήσει επιθετικά, προκειμένου ο φορέας των ευρωεκλογών να μετατραπεί στο διάδοχο σχήμα υπό το οποίο θα τεθούν το ΠΑΣΟΚ και όσες κεντροαριστερές δυνάμεις επιθυμούν.

Στο συγκεκριμένο μέτωπο εκκρεμεί η δημοσιοποίηση της διακήρυξης η οποία θα λειτουργήσει ως προσκλητήριο για τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, συμμετοχή στη διαμόρφωση της οποίας έχουν αρκετά πρόσωπα (Ι. Βούλγαρης, Ν. Μπίστης, Χρ. Δερβένης, Κυρ. Πιερρακάκης). Ωστόσο, άπαντες εντός και πέριξ του ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται ότι η συγγραφή μιας διακήρυξης και η υπογραφή της από 50 διανοουμένους δεν μπορεί να αποτελεί στρατηγική. Στη Χαρ. Τρικούπη σχεδιάζουν ήδη άνοιγμα σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να «υπενθυμίσουν» στην κοινωνία ότι το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να εκπέμπει διακριτό ιδεολογικό σήμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή