Από το «θερμό» φθινόπωρο στη Χ.Α.

Από το «θερμό» φθινόπωρο στη Χ.Α.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής να έχει εισέλθει στο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας, στον ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνουν την προσοχή τους στη Βουλή, όπου αναμένεται να ξεδιπλωθούν τις επόμενες ημέρες οι πρωτοβουλίες των πολιτικών κομμάτων για την αντιμετώπιση του νεοναζιστικού μορφώματος. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν σε δύο βασικά στοιχεία: σε μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για το θέμα στην Ολομέλεια και στη διαμόρφωση μιας συνολικής δέσμης θεμάτων που θα πρέπει να ρυθμιστούν, τονίζοντας ότι δεν θα συναινέσουν σε αποσπασματική αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης επισημαίνει ότι ο πολιτικός κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια καινοφανή κατάσταση και θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, ώστε να υπάρχουν τεκμηριωμένες θέσεις για όλα τα ζητήματα, όπως κομματική χρηματοδότηση, βουλευτική αποζημίωση, προνόμια βουλευτών κ.ά. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δε, έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί οι ρυθμίσεις για όλα αυτά τα ζητήματα να έχουν χαρακτήρα ad hoc για τη Χρυσή Αυγή και όχι γενικευμένης νομολογίας.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να συντηρήσει το ζήτημα της Χρυσής Αυγής στην πρώτη γραμμή και ότι, ιδιαίτερα ο στενός κύκλος του Μεγάρου Μαξίμου, θα εξακολουθήσει να επαναφέρει τη θεωρία των δύο άκρων, για την οποία στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν κύριο υπεύθυνο τον πρωθυπουργό. Ωστόσο, πιστεύουν ότι σταδιακά στην κεντρική πολιτική συζήτηση θα επανέλθουν τα ζητήματα της οικονομίας.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, πάντως, έχει εγκαταλειφθεί η ρητορεία περί «θερμού» φθινοπώρου, που συστηματικά επιχείρησε να επιβάλει η Κουμουνδούρου στις αρχές Σεπτεμβρίου, προφανώς υπερεκτιμώντας τα χαρακτηριστικά ενδεχόμενων κινητοποιήσεων, στις οποίες θέλησε να προσδώσει δυναμική ικανή να επιφέρει ανατροπή της κυβέρνησης. Για το προσεχές διάστημα ο κ. Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του θα επιδιώξουν να επαναφέρουν στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης τα ζητήματα της οικονομίας, με άξονες τη φορολογία, το θέμα της πρώτης κατοικίας, τις ιδιωτικοποιήσεις και το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος, στα οποία θεωρούν ότι αντικατοπτρίζεται η αποτυχία του εφαρμοζόμενου οικονομικού προγράμματος.

Από την εβδομάδα που τελειώνει, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρατούν ως κέρδος την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες και τις επαφές που είχε εκεί, καθώς, όπως λένε, το κλίμα στην καρδιά της Ε.Ε. είναι τελείως διαφορετικό έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Κρατούν, επίσης, τις αυξημένες πιθανότητες που θεωρούν ότι έχει, πλέον, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να λάβει το χρίσμα του υποψηφίου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή