Πρόσκληση ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς από «58»

Πρόσκληση ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς από «58»

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως το πρώτο βήμα σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου της Κεντροαριστεράς παρουσιάστηκε χθες η πρόσκληση που υπογράφουν 58 προσωπικότητες, με αποδέκτες το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ και τις ιδεολογικά «συγγενικές» κινήσεις. Στα επόμενα βήματα της ομάδας των 58 (έχουν υπογράψει, μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Παρ. Αυγερινός, Ν. Αλιβιζάτος, Ν. Μουζέλης, Ι. Βούλγαρης, Γ. Βερνίκος, Αχ. Γραβάνης, Π. Μάρκαρης, Αθηνά Δρέττα, Αρ. Δοξιάδης, Ι. Καλογήρου, Χρ. Δερβένης, Στ. Λιβαδάς, Μ. Ματσαγγάνης, Ι. Μπέζος, Στ. Μπένος, Γ. Παγουλάτος, Ν. Μπίστης, Π. Παναγιωτόπουλος, Α. Πανταζόπουλος, Χρ. Ροζάκης, Σώτη Τριανταφύλλου, Θ. Χειμωνάς, N. Χριστοδουλάκης) είναι η συλλογή υπογραφών στήριξης διαδικτυακά και η αναζήτηση νέων προσώπων τα οποία είναι διατεθειμένα να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο. Δίχως κάποιο συγκεκριμένο χρονικό όριο, θα ακολουθήσει η συγκρότηση επιτροπών πρωτοβουλίας και θεματικές συζητήσεις, οι οποίες, τελικά, θα οδηγήσουν στην ιδρυτική συνέλευση.

Θετική ανταπόκριση υπάρχει ήδη από το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος καλωσόρισε το κείμενο των 58 και δήλωσε («Εθνος») ανοιχτός σε διάλογο, ο οποίος αφορά ακόμη και τον προσωπικό ρόλο του. Στη Χαρ. Τρικούπη υπάρχει δυσφορία για την επιλογή της κίνησης των 75 (Μιχ. Καρχιμάκης) να δημοσιοποιήσουν ένα κάλεσμα για αριστερή στροφή του ΠΑΣΟΚ, λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η πρόσκληση των 58. Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπάρχει προβληματισμός για το πού μπορεί να οδηγήσει η πρωτοβουλία για την Κεντροαριστερά, ωστόσο μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις είναι περιορισμένες και σε πολύ χαμηλούς τόνους. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή τοποθέτηση του κ. Θ. Μωραΐτη, ο οποίος δήλωσε μεν θετικός (Βήμα Fm), επισήμανε δε ότι «δεν έχουμε ανάγκη μια «Ελιά» στελεχών όπου ο καθένας θα διαπραγματεύεται για τον εαυτό του».

Στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν τις αντιδράσεις περιορισμένες και αναμενόμενες, αντιθέτως τονίζουν ότι πλέον το πρόβλημα έχει εγκατασταθεί στην Αγ. Κωνσταντίνου, καθώς περί τα 10 στελέχη της ΔΗΜΑΡ έχουν υπογράψει το κείμενο, ενώ ήδη αρκετοί πιέζουν τον κ. Φ. Κουβέλη να μην απορρίψει εκ προοιμίου τη συνεργασία. Τονίζουν, επίσης, ότι, όπως έχει αυτή τη στιγμή η κατάσταση, ο κ. Κουβέλης θα πρέπει σύντομα να απαντήσει αν επιθυμεί η ΔΗΜΑΡ να κατέλθει υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Εκτός του ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη ανταποκριθεί θετικά οι κ. Τ. Γιαννίτσης και Ηλ. Μόσιαλος (Δυναμική Ελλάδα), ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται οι απαντήσεις και των υπολοίπων κινήσεων του ευρύτερου χώρου.

Στο ολιγοσέλιδο κείμενο των 58 τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι στόχος είναι η ανασυγκρότηση του χώρου «χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς ηγεμονισμούς». Οι συγγραφείς εκτιμούν ότι η «εποχή των Μνημονίων» τελειώνει, μετατοπίζοντας την προτεραιότητα στην επούλωση του «τραύματος της εθνικής πόλωσης» σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς.

Προτεραιότητα

Από την πρόσκληση εξαιρούνται όσοι «δεν αναγνωρίζονται» ούτε στη Δεξιά ούτε στη νεοκομμουνιστική εθνολαϊκιστική Αριστερά, ενώ τονίζεται πως όσοι τελικά συμμετάσχουν θα διατηρήσουν την οργάνωσή τους ως κόμματα ή συλλογικότητες. Προτεραιότητα είναι, κατά βάσιν, οι ευρωεκλογές, αλλά και οι αυτοδιοικητικές. Ως προς τις ευρωεκλογές, σκοπός είναι η κοινή κάθοδος υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ για τις αυτοδιοικητικές εκτιμάται ότι μπορεί να επεκταθεί το μοντέλο των πέντε δημάρχων (οι οποίοι εμφανίζονται θετικοί έναντι του νέου εγχειρήματος).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή