Δύο παραπομπές για τη Marfin και τον Ιανό

Δύο παραπομπές για τη Marfin και τον Ιανό

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον 34χρονο Θ.Σ. παραπέμπει σε δίκη για τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της Marfin την 5η Μαΐου 2010 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών. Οπως αναφέρει το σχετικό βούλευμα που υπεγράφη την 8η Μαΐου 2013, προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για να στηριχθεί δημόσια στο ακροατήριο κατηγορία εναντίον του Θ.Σ. για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συρροή. Απαλλακτικό είναι αντίθετα το βούλευμα για τον Γ.Π., δεύτερο ύποπτο για τον εμπρησμό της τράπεζας. Στην επίθεση είχαν βρει τον θάνατο τρεις υπάλληλοι της τράπεζας, οι Αγγελική Παπαθανασοπούλου, Παρασκευή Ζούλια και Επαμεινώνδας Τσάκαλης. Σε ό,τι αφορά την ταυτόχρονη εμπρηστική επίθεση στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», το Συμβούλιο παραπέμπει σε δίκη με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας τον 29χρονο, γεννημένο στο Καζαχστάν Π.Α. και απαλλάσσει τον δεύτερο κατηγορούμενο Ν.Λ.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών επικαλείται τις καταθέσεις δύο αστυνομικών (Οκτώβριος 2012) σύμφωνα με τις οποίες το άτομο που πέταξε βόμβα μολότοφ στο εσωτερικό της τράπεζας «ταυτοποιείται με τον κατηγορούμενο Θ.Σ. ως προς τα χαρακτηριστικά του σωματότυπού του καθόσον τυγχάνει υψηλής υψομετρικής κατάστασης και κανονικής σωματικής διαπλάσεως». Στην απολογία του, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι την ημέρα της πορείας φορούσε φακούς επαφής και όχι γυαλιά, όπως το άτομο που φαίνεται -σε φωτογραφίες- να πετά τη βόμβα μολότοφ στη Marfin. Στην πρότασή του, όμως, ο εισαγγελέας προβάλλει το επιχείρημα ότι «τούτο (σ.σ.: ο ισχυρισμός δηλαδή ότι φορούσε φακούς επαφής) δεν αναιρεί τη μυωπική του κατάσταση».

Επίσης, ο εισαγγελέας δεν έκανε δεκτό επιχείρημα του Θ.Σ., ότι στην πορεία της 5ης Μαΐου φορούσε διαφορετικά ρούχα από αυτά του ατόμου που εμφανίζεται να πυρπολεί την τράπεζα. Αν και ο κατηγορούμενος κατέθεσε φωτογραφία του από κάμερα ασφαλείας στην Ομόνοια (σ.σ.: το μεσημέρι της 5ης Μαΐου), στο βούλευμα παρατίθεται κατάθεση αστυνομικού (την 19 Οκτωβρίου 2012) σύμφωνα με την οποία «πρόσωπα που έχουν προαποφασίσει να προβούν σε διακεκριμένες φθορές λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης κατά της αναγνωρίσεώς τους, όπως η αλλαγή ενδυμάτων». Ο εισαγγελέας παρατηρεί επίσης ότι το άτομο που πυρπόλησε τη Marfin φορούσε παπούτσια που μοιάζουν με αυτά του Θ.Σ. με το επιχείρημα ότι «είναι αθλητικά, μαύρα και τυγχάνουν μεγάλης χρηματικής αξίας». «Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για την αθωότητα του πελάτη μου» δήλωσε στην «Κ» ο συνήγορος του κατηγορουμένου, Δημήτρης Κατσαρής.

Αντίθετα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών απαλλάσσει τον δεύτερο κατηγορούμενο για τον εμπρησμό της τράπεζας. Αναφέρει σχετικά το βούλευμα: «Δεν μαρτυρείται κάποια ενέργεια η οποία ενέχει τα απαιτούμενα εξωτερικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν την έννοια οιασδήποτε αξιοποίνου πράξεως».

Τον 29χρονο Π.Α που κατάγεται από το Καζαχστάν αναγνώρισε «με σχετική βεβαιότητα» σε δύο καταθέσεις του (την 6 Μαΐου 2010 και την 22 Οκτωβρίου 2012) ως τον έναν από τους δράστες της επίθεσης στον «Ιανό», ο άλλοτε υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου Β.Χ. «Προσομοίωσε με σχετική βεβαιότητα και κατά 70% τον κατηγορούμενο Π.Α. ως τον έναν εκ των δραστών που έριξαν εντός του καταστήματος τον έναν εκ των τριών εκρηκτικών μηχανισμών, με τη φράση “θα σας κάψω”». Σύμφωνα, μάλιστα, με τον εισαγγελέα, τα χαρακτηριστικά του κατηγορουμένου (τα έντονα φρύδια, το ελαφρώς σκούρο χρώμα, η υψομετρική του κατάσταση) συμπίπτουν «κατά τον μέγιστο βαθμό με το φωτογραφικό υλικό αποτυπώσεως του κατηγορουμένου».

Σχετικά με τον δεύτερο κατηγορούμενο Ν.Λ., που δεν παραπέμπεται σε δίκη για την επίθεση στον «Ιανό», το βούλευμα αναφέρει πως δεν αναγνωρίστηκε ότι συμμετείχε στην επίθεση, ενώ επικαλείται κατάθεση του υπευθύνου του βιβλιοπωλείου σύμφωνα με την οποία ο Ν.Λ. είχε φωνάξει σε νεαρούς που επιχείρησαν να προκαλέσουν φθορές «μη χτυπάτε το βιβλιοπωλείο». Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τέσσερις υπόπτους είχε υποδείξει σε επιστολή του προς την Κρατική Ασφάλεια άγνωστη – ανώνυμη πηγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή