Πολιτικό θρίλερ με Βενιζέλο, Αβραμόπουλο

Πολιτικό θρίλερ με Βενιζέλο, Αβραμόπουλο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πολιτικό θρίλερ, μικρής μεν διάρκειας αλλά αγνώστων ακόμη επιπτώσεων, εκτυλίχθηκε την Πέμπτη στο τρίγωνο Μαξίμου – υπ. Εξωτερικών – Πενταγώνου, επιβεβαιώνοντας τις λεπτές ισορροπίες στις οποίες στηρίζεται η δικομματική κυβέρνηση. Η αναμενόμενη πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα περί σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα ναυπηγεία προκάλεσε πρωτόγνωρη ένταση, διαδοχικές επαφές του πρωθυπουργού με τους Ευ. Βενιζέλο και Δ. Αβραμόπουλο, απεσταλμένους που είχαν ως στόχο να αποκλιμακώσουν την αντιπαράθεση μέχρι και σενάρια επαπειλούμενης αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης.

Η «χαλαρή» στάση του κ. Αβραμόπουλου έναντι της πρότασης Τσίπρα για εξεταστική επιτροπή, που ουσιαστικά στοχοποιούσε την περίοδο υπουργίας του κ. Βενιζέλου, προκάλεσε οργή στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο οποίος αντιμετώπισε την επίδειξη «πολιτικού πολιτισμού» του κ. Αβραμόπουλου έναντι του κ. Αλέξη Τσίπρα ως πρόκληση. Ο κ. Βενιζέλος, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε όσα είχε πει ο κ. Αβραμόπουλος στη Βουλή, σήκωσε το «κόκκινο» τηλέφωνο και μίλησε με τον πρωθυπουργό. Οργισμένος, δεν έκρυψε την πρόθεσή του να απαντήσει, από το βήμα της Βουλής. Ο πρωθυπουργός, αν και επιχείρησε να αποκλιμακώσει την ένταση, κατανόησε ότι ο αντιπρόεδρος δεν επρόκειτο να κάνει πίσω και είχε επικοινωνία και με τον κ. Αβραμόπουλο, σε μία προσπάθεια να «σπάσει» την αλυσίδα των αλληλοτροφοδοτούμενων σχολίων εκατέρωθεν.

Στο Μαξίμου έγινε, άλλωστε, αμέσως κατανοητό πώς μία ενδεχόμενη υπερψήφιση της πρότασης για εξεταστική επιτροπή από μικρό, έστω, αριθμό βουλευτών της Ν.Δ., που το τελευταίο διάστημα κινούνται μαζικά λαμβάνοντας αποστάσεις από την οικονομική πολιτική, θα συνιστούσε ευθεία αμφισβήτηση του Βενιζέλου και θα οδηγούσε σε κατάρρευση την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Επικρατείας και εκ των συνεργατών του κ. Σαμαρά, που διατηρεί καλές σχέσεις με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτρης Σταμάτης, έσπευδε στη Βουλή όπου και είχε μακρά συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο. «Σου το είπε και ο πρόεδρος, αν υπάρξει πρόταση για εξεταστική θα σε στηρίξουμε πλήρως» φέρεται ειπών ο κ. Σταμάτης, προεξοφλώντας ότι η Ν.Δ. θα έθετε θέμα κομματικής πειθαρχίας προς τους, εσχάτως ιδιαίτερα ανήσυχους, βουλευτές της. «Δεν μπορεί ο Αβραμόπουλος να κάνει δικό του παιχνίδι με τον Τσίπρα» ήταν η απάντηση Βενιζέλου, ο οποίος λίγη ώρα μετά καλούσε, εμμέσως πλην σαφώς, τον υπουργό Αμυνας «να λύσει το πρόβλημα και να μην κάνει τον καλό στην αντιπολίτευση».

Το ζήτημα θα μπορούσε, τουλάχιστον δημοσίως, να είχε κλείσει εκεί. Μέχρι που ήρθαν οι διαρροές από το ΠΑΣΟΚ σχετικά με την επικοινωνία Σαμαρά – Βενιζέλου και οι υπαινιγμοί πως η αποδοκιμασία Βενιζέλου είχε την… έγκριση του Μαξίμου και έκαναν τις σειρήνες του συναγερμού να ηχήσουν και πάλι. Η πλευρά Αβραμόπουλου αντέδρασε, ο κ. Σίμος Κεδίκογλου έλαβε εντολή από τον πρωθυπουργό να διαψεύσει, ωστόσο διέψευσε και την επικοινωνία πρωθυπουργού – αντιπροέδρου, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθεί, εκ νέου, η πλευρά Βενιζέλου, ο οποίος την επομένη δημοσιοποίησε και τον φάκελο που είχε στείλει στον Δημ. Αβραμόπουλο για το θέμα.

Είναι, πάντως, σαφές ότι αν, τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει, η κυβερνητική τακτική και συνοχή θα δοκιμαστούν. Το Μαξίμου δεν μπορεί να ρισκάρει το ενδεχόμενο ακόμη και μεμονωμένοι γαλάζιοι να ψηφίσουν εις βάρος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Ομως, ακόμη και εάν τα πράγματα δεν φτάσουν ώς εκεί, γεγονός παραμένει πως ο κ. Βενιζέλος είναι οργισμένος με τη στάση Αβραμόπουλου. Στάση που συσχετίζει ευθέως με τις πολιτικές φιλοδοξίες του υπουργού Αμυνας, σε περίπτωση που προκληθεί μείζων κρίση και ανακύψει η ανάγκη οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή