Καθολικοί έλεγχοι πιστοποιητικών στο Δημόσιο

Καθολικοί έλεγχοι πιστοποιητικών στο Δημόσιο

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διενέργεια καθολικών ελέγχων σε όλα τα πιστοποιητικά των εργαζομένων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα ζητεί με εγκύκλιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο έλεγχος θα διενεργηθεί από τους προϊσταμένους Διοικητικού Προσωπικού, υπό την εποπτεία του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, και ζητούμενο είναι να εντοπιστούν όσοι έχουν προσληφθεί με πλαστά πιστοποιητικά. Οι παραβάτες θα τίθενται άμεσα εκτός Δημοσίου ενώ υπό πειθαρχικό έλεγχο θα τίθενται και τα όργανα της διοίκησης που ενδεχομένως συμμετείχαν στην παράνομη πράξη. Ειδικότερα, ελεγκτέα από τους προϊσταμένους είναι όλα τα πιστοποιητικά και στοιχεία που σχετίζονται με την πρόσληψη, τη μετάταξη ή τη μετατροπή της εργασιακής σχέσης των δημοσίων υπαλλήλων. Βάσει της εγκυκλίου ζητείται να διασταυρωθεί η γνησιότητα των εν λόγω εγγράφων με τις Αρχές που είναι υπεύθυνες για την έκδοσή τους. Οπως επισημαίνεται, σε περίπτωση που τα στοιχεία δεν είναι τα απαιτούμενα, τότε οι διευθύνσεις Διοικητικού Προσωπικού θα πρέπει να ανακαλέσουν τον διορισμό των υπαλλήλων «με επαρκώς αιτιολογημένη απόφαση». Επίσης, σε αυτή την περίπτωση, ζητείται να ξεκινήσει η διερεύνηση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών των οργάνων που είχαν ευθύνη ή συνήργησαν σε παράνομη πράξη. Αναφερόμενος στον πρόσφατο έλεγχο που έγινε σε υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας όπου εντοπίστηκαν 45 περιπτώσεις πλαστών δικαιολογητικών, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα των πλαστών δικαιολογητικών είναι υπαρκτό. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια, ώστε να αποκαταστήσουμε παλιές αδικίες και να αποτρέψουμε τη δημιουργία νέων».

Ως 15 Ιανουαρίου οι εκθέσεις αξιολόγησης

Εν τω μεταξύ, με έτερη εγκύκλιο που απέστειλε στις υπηρεσίες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητεί μέχρι τις 15/1 να έχουν ολοκληρωθεί οι εκθέσεις αξιολόγησης των εργαζομένων. Η συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία εκτελείται παγίως κάθε χρόνο, αναμένεται να εξυπηρετήσει και τις μνημονιακές δεσμεύσεις που αφορούν τη διαθεσιμότητα 12.500 εργαζομένων στο Δημόσιο (που έχει παραταθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου) αλλά και τις 13.000 απολύσεις που υπολείπονται μέχρι το τέλος του 2014. Οπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, «η συμπλήρωση του εντύπου είναι υποχρεωτική για τον αξιολογούμενο και πρέπει να γίνει μέχρι 15/1», ενώ «η αδικαιολόγητα μη έγκαιρη σύνταξη, η σύνταξη μεροληπτικής έκθεσης ή με κρίσεις που δεν εξειδικεύονται με αναφορά συγκεκριμένων στοιχείων αποτελούν πειθαρχικό παράπτωμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή