Εως και τις 10/1 οι κινητοποιήσεις γιατρών ΕΟΠΥΥ

Εως και τις 10/1 οι κινητοποιήσεις γιατρών ΕΟΠΥΥ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα παράταση των κινητοποιήσεων των γιατρών του ΕΟΠΥΥ έως και τις 10 Ιανουαρίου 2014 αποφάσισε χθες το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Οι γιατροί χαρακτηρίζουν αδιέξοδο τον διάλογο με το υπουργείο Υγείας, ο οποίος είναι σε εξέλιξη, για τη μετάβασή τους στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και κατηγορούν το υπουργείο ότι δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο.

Με παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός τονίζει ότι η παρατεταμένη απεργία των γιατρών δημιουργεί μείζονα προβλήματα στους ασφαλισμένους, ενώ η επιτυχία του εγχειρήματος για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα κριθεί από την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Αναφορικά με το εργασιακό μέλλον των γιατρών διευκρινίζει ότι όσοι γιατροί επιλέξουν να ενταχθούν στο νέο σύστημα με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση θα υπαχθούν στο καθεστώς του ενιαίου μοισθολογίου προσωρινά, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης και κρίσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί από ειδικά υπηρεσιακά συμβούλια, τα οποία θα εντάξουν τους γιατρούς σε θέσεις του ΕΣΥ. Ειδικά για τους γιατρούς των χειρουργικών ειδικοτήτων, ο κ. Κοντός τονίζει ότι μπορεί και πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για πρόσβαση σε χειρουργεία και απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων. Για όσους επιλέξουν να μην εργαστούν στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΕΣΥ, αλλά προτιμήσουν να ενταχθούν στο δίκτυο των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ θα ισχύσει ένα «προνομοιακό» καθεστώς με αυξημένο αριθμό επισκέψεων, ενώ προτείνεται και η διασφάλιση σύμβασης τριετούς διάρκειας και παράλληλα κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Εν τω μεταξύ, πλαφόν στη μηνιαία δαπάνη της συνταγογράφησης των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ θέτουν από το 2014 το υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός, με στόχο την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων. Το πλαφόν αυτό είναι μειωμένο στο 80% της περυσινής δαπάνης, ενώ τα περιθώρια «παρέκκλισης» από αυτό είναι ιδιαίτερα μικρά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 3117/9-12-2013), που εκδόθηκε προς εφαρμογή της τροπολογίας που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα στη Βουλή για την τιμολόγηση των φαρμάκων, με απόφαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, καθορίζονται για το 2014 μηνιαία όρια συνταγογράφησης ανά συμβεβλημένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ. Το όριο αυτό για κάθε γιατρό δεν θα υπερβαίνει το 80% της μέσης μηνιαίας δαπάνης του κατά τη διάρκεια του 2013, ενώ η δυνατότητα συνταγογράφησης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα «κόβεται» αυτομάτως, όταν ο γιατρός υπερβαίνει κατά 20% αυτό το μηνιαίο όριο. Επιπλέον, έστω και αυτή η δυνατότητα (υπέρβασης κατά 20%) θα δίνεται μόνο για δύο μήνες και η υπέρβαση αυτών των δύο μηνών θα αφαιρείται από το πλαφόν του τρίτου μήνα. Για τους νεοεισερχόμενους γιατρούς επιτρέπεται δαπάνη αντίστοιχη με τον μέσο όρο της ειδικότητάς του για το έτος.

Στόχοι συνταγογράφησης

Επιπροσθέτως, με απόφαση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ θα καθοριστούν μεταξύ άλλων υποχρεωτικοί στόχοι συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων ανά ειδικότητα γιατρών ή ανά θεραπευτική κατηγορία (κατά μέσο όρο ο στόχος που πρέπει να τεθεί είναι στο 60%). Υπενθυμίζεται ότι για το 2014 η ασφαλιστική φαρμακευτική δαπάνη έχει προϋπολογισθεί στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 2.371 που ήταν για το 2013. Με τη νέα τιμολόγηση φαρμάκων εκτιμάται από το υπουργείο Υγείας ότι θα προκύψουν νέες μειωμένες τιμές σε πρωτότυπα και γενόσημα φάρμακα με εξοικονόμηση ύψους 370 εκατομμυρίων ευρώ για το 2014.

Τέλος, η υπουργική απόφαση προβλέπει και τη σύσταση πενταμελούς Εθνικής Επιτροπής Παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης και της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή