«Τελειώνει η εποχή της τρόικας»

«Τελειώνει η εποχή της τρόικας»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τέλος της εποχής της τρόικας ως μια θετική, διαφαινόμενη προοπτική διαβλέπει ο κ. Κάρολος Παπούλιας στο μήνυμά του για το νέο έτος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρατηρεί ότι από την «εποχή της τρόικας όπως την ξέρουμε» θα υπάρξει μετάβαση «σε μια κατάσταση αυστηρών ελέγχων που όμως δεν θα έχουν χαρακτηριστικά εμμονών, αλλά θα υπόκεινται σε θεσμικούς και ορθολογικούς κανόνες». Ο κ. Παπούλιας δεν παραλείπει να αναφερθεί στη συζήτηση η οποία αναμένεται να αρχίσει τους επόμενους μήνες και αφορά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Την περιγράφει, μάλιστα, ως «απολύτως αναγκαία» προκειμένου να αρθούν οι αβεβαιότητες για την προοπτική και την πιθανή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Παπούλιας εκτιμά ότι η οικονομία θα αποκτήσει, υπό αυτές τις προϋποθέσεις, ανοδική πορεία. Ωστόσο, αφήνει σαφείς αιχμές εναντίον των εταίρων μας, καλώντας τους, εν προκειμένω, «να σεβαστούν τις ευθύνες τους» και να συμφωνήσουν στην απομείωση του ελληνικού χρέους. Επιπλέον, σε αρκετά έντονο ύφος, κάνει λόγο για «ηθική τους υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό που αναδέχθηκε εξοντωτικές θυσίες και εξαιτίας των δικών τους λαθών, σύμφωνα με δημόσιες παραδοχές που έχουν γίνει εκ μέρους τους».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την ελπίδα το 2013 να περάσει ως η τελευταία χρονιά ύφεσης, ενώ, εμμέσως πλην σαφώς, ζητεί να επικρατήσει κλίμα πολιτικής σταθερότητας στο εσωτερικό. «Δεν υπάρχει χρόνος για πένθος και αλληλοκατηγορίες», υπογραμμίζει επ’ αυτού ο κ. Παπούλιας, ο οποίος θεωρεί ότι η συζήτηση που έχει προηγηθεί για τα λάθη που έγιναν στη χώρα είναι αρκετή. Αντίθετα, εκτιμά ότι σε αυτή τη φάση προέχει η άμεση εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου «για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης προκειμένου να καταπολεμηθεί η εφιαλτική ανεργία, ειδικά των νέων ανθρώπων».

Κινούμενος εντός του ιδίου πλαισίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει την ανάγκη να αμβλυνθούν οι εκρηκτικές οικονομικές ανισότητες που, όπως λέει, «κάνουν την κρίση πραγματικά αβάστακτη». Επί τούτου ο κ. Παπούλιας τονίζει ότι η πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα της πολιτείας οφείλει να είναι η στήριξη των ευπαθέστερων κοινωνικών ομάδων, προσθέτοντας ότι στις φετινές γιορτές σημαντική μερίδα συμπολιτών μας δεν μπορεί να συμμετάσχει διότι υποφέρει από φτώχεια και απελπισία. «Αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό μας να ζουν δίπλα μας παιδιά που πεινάνε και ηλικιωμένοι που κρυώνουν», αναφέρει ενδεικτικά.

Εμμεσες αιχμές

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφήνει και κάποιες έμμεσες αιχμές για την ασκούμενη φορολογική πολιτική, λέγοντας ότι πρέπει να ανατραπεί η ανισότητα κατανομής βαρών. Επισημαίνει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η απόθεση των φορολογικών βαρών στους ώμους μισθωτών και συνταξιούχων και ότι «δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες για τη συνέχιση της εν λόγω ανισότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή