Μήνυμα Αναστασιάδη προς τον ΟΗΕ

Μήνυμα Αναστασιάδη προς τον ΟΗΕ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα βόρεια κυπριακά παράλια πλέει το σεισμογραφικό σκάφος «Μπαραμπαρός», που παραμένει στην περιοχή της Κύπρου από τις 8 Δεκεμβρίου. Υπό το πρόσχημα των σεισμογραφικών ερευνών το τουρκικό σκάφος κινείται έτσι ώστε να αμφισβητεί επιδεικτικά την κυπριακή ΑΟΖ, εντός της οποίας (και εντός κυπριακών χωρικών υδάτων) εισήλθε μάλιστα τον Δεκέμβριο. Οι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει την περιοχή για «έρευνες» ώς τις 30 Ιανουαρίου.

Εν τω μεταξύ, καμία κινητικότητα δεν φαίνεται να υπάρχει σε ό,τι αφορά το Κυπριακό μετά την αδιέξοδη συνάντηση του προέδρου της Κύπρου, κ. Ν. Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερόγλου στις 24 Νοεμβρίου.

Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος συγκαλεί σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο για το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος, επανέλαβε χθες σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ ότι «δεν θα μπει σε διάλογο χάριν του διαλόγου». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να δεχθεί οποιεσδήποτε πιέσεις και όρους». Ο κ. Αναστασιάδης άσκησε μάλιστα κριτική στον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ κ. Αλ. Ντάουνερ, καταλογίζοντάς του έλλειψη αντικειμενικότητας: «η Κύπρος δεν χρειάζεται από μηχανής Θεό αλλά αντικειμενικότητα από πλευράς εκείνων που τάχθηκαν να υπηρετούν τις Αρχές του ΟΗΕ και σεβασμό σε εκείνα που κατά καιρούς συμφωνήθηκαν» δήλωσε χθες ο Κύπριος πρόεδρος. Σύμφωνα με κυπριακές πηγές, η Λευκωσία καταλογίζει στον κ. Ντάουνερ διαστρέβλωση των ελληνικών θέσεων.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Ερογλου, θέλοντας να σηματοδοτήσει κινητικότητα, ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί λίαν προσεχώς την Αγκυρα και ότι θα συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν και τον πρόεδρο Γκιουλ. Η κυπριακή πλευρά, πάντως, θεωρεί τις κινήσεις αυτές άνευ ουσίας, καθώς εκτιμά ότι η κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης στο εσωτερικό της Τουρκίας θα παγώσει κάθε τουρκική κινητικότητα στο Κυπριακό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή