Κακοδιοίκηση στο Ληξιαρχείο Αθηνών

Κακοδιοίκηση στο Ληξιαρχείο Αθηνών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρότατα προβλήματα κακοδιοίκησης κατέδειξε ο έλεγχος που διενήργησε το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) στο Ληξιαρχείο Αθηνών, έπειτα από αίτημα του δημάρχου Αθηναίων και του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Ο έλεγχος αφορούσε τη νομιμότητα της διαδικασίας καταχώρισης ληξιαρχικών πράξεων γέννησης κατά τα έτη 2011 – 2013, δεδομένου ότι από τον Μάιο του 2012 παρουσιάστηκε ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση των εκπρόθεσμων δηλώσεων γεννήσεων. Το πρόβλημα εντοπίστηκε στις έρευνες που ακολούθησαν τον εντοπισμό της «μικρής Μαρίας» σε καταυλισμό τσιγγάνων. Εξετάστηκαν 545 περιπτώσεις εκπρόθεσμων δηλώσεων γέννησης (2, έτους 2011, 163, έτους 2012 και 380 έως 23 Οκτωβρίου 2013) και διαπιστώθηκε ότι το Ληξιαρχείο προέβη σε πολλές περιπτώσεις στην έκδοση ληξιαρχικών πράξεων γεννήσεων χωρίς προηγουμένως να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την επαλήθευση των δηλωθέντων πραγματικών γεγονότων και στοιχείων.

Κι αυτό παρότι οι περισσότερες εκπρόθεσμες δηλώσεις ήταν πραγματικά διάτρητες. Σε σημαντικό αριθμό περιπτώσεων οι γονείς δήλωσαν και οι μάρτυρες βεβαίωσαν, ταυτόχρονα, με μία δήλωση έκαστος, περισσότερες από δύο γεννήσεις (ακόμη και επτά), που έλαβαν χώρα σε μακρό χρονικό διάστημα (ακόμη και 17 έτη) πριν από την ημερομηνία της δήλωσης! Γονείς και μάρτυρες προέβαιναν κατ’ επανάληψη σε συμπληρωματικές δηλώσεις γεννήσεων τέκνων που παρέλειψαν να δηλώσουν κατά την αρχική τους δήλωση, παρότι αυτά είχαν ήδη γεννηθεί κατά τον χρόνο της προηγούμενης ή αρχικής δήλωσής τους. Δηλώθηκαν από γονείς και βεβαιώθηκαν από μάρτυρες με υπεύθυνες δηλώσεις τους, γεννήσεις, μεταξύ των οποίων μεσολαβεί χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους ή υπολείπεται του μέσου χρόνου κύησης!

Επίσης, στο 95% δεν απαιτήθηκε η υποβολή γραπτής υπεύθυνης δήλωσης της μητέρας ή του πατέρα όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις, δεδομένου ότι δεν προσκομίστηκε πιστοποιητικό ιατρού ή μαίας.

Με βάση όλα τα παραπάνω, το ΣΕΕΔΔ ζήτησε από τον δήμαρχο Αθηναίων να προβεί σε πειθαρχικό έλεγχο των υπεύθυνων υπαλλήλων του Ληξιαρχείου Αθηνών, ενώ διαβίβασε την έκθεση στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και στη Διεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών.

«Είμαστε αποφασισμένοι και συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση την προσπάθεια εντοπισμού και παραδειγματικής τιμωρίας όσων με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους προσβάλλουν τους εκατοντάδες χιλιάδες συνεπείς δημοσίους υπαλλήλους, εκθέτουν τις υπηρεσίες τους και ζημιώνουν το κοινωνικό σύνολο», δήλωσε ο υπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, δήλωσε ότι «από την πρώτη στιγμή υποστηρίξαμε τα εξής: Πρώτον, πρέπει να καλυφθούν τα νομικά κενά που υπάρχουν στο καθεστώς των εκπρόθεσμων δηλώσεων γέννησης. Δεύτερον, για την αξιοπιστία της δημόσιας διοίκησης αλλά και για τη διαφάνεια στις σχέσεις της με τον πολίτη, πρέπει να αποδοθούν αμέσως ευθύνες. Τρίτον, ο Δήμος Αθηναίων θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζει τον τρόπο λειτουργίας του Ληξιαρχείου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή