Οι εργαζόμενοι ΕΟΠΥΥ, κύρια δεξαμενή διαθεσίμων

Οι εργαζόμενοι ΕΟΠΥΥ, κύρια δεξαμενή διαθεσίμων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αισιοδοξία του ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων στον δημόσιο τομέα θα προχωρήσει κανονικά εξέφρασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Την κύρια δεξαμενή για την κάλυψη του στόχου των 12.500 διαθεσιμοτήτων αποτελούν οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ, από τον οποίο θα προέλθουν 8.000-9.000 «διαθέσιμοι». Μάλιστα, αναμένεται η κατάθεση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης την Παρασκευή. Οσον αφορά τις 4.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η ολοκλήρωση του στόχου θα γίνει μετά τη συμπερίληψη όσων απολυθούν από τους οργανισμούς του Δημοσίου, που πρόκειται να καταργηθούν. Οπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ολοκληρώνει την επικαιροποίηση της λίστας φορέων που δεν κρίνονται απαραίτητοι και θα την καταθέσει ως νομοθέτημα στη Βουλή. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «Εχουμε σχεδόν πετύχει τον στόχο των 4.000 απολύσεων. Συνυπολογίζοντας απολύσεις από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες δεν θα υπάρξει απόκλιση από τον στόχο. Με το νομοθέτημα που επεξεργαζόμαστε θα καταργούνται φορείς τους οποίους δεν χρειαζόμαστε και αναγκαστικά οι εργαζόμενοι εκεί θα απομακρυνθούν από το Δημόσιο. Είναι οργανισμοί που δεν έχουν αντικείμενο ή το αντικείμενό τους μπορεί να ασκηθεί από άλλη υπηρεσία». «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κρατήσουμε μη απαραίτητους οργανισμούς», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Οσον αφορά την προώθηση των διαθεσιμοτήτων στον ΕΟΠΥΥ, δήλωσε αισιόδοξος πως οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός των επόμενων ημερών, πριν από την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου. Ηδη χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων του υπ. Υγείας και του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την προετοιμασία της σχετικής ρύθμισης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο και για το ενδεχόμενο στοχευμένων προσλήψεων, οι οποίες θα γίνονται αξιοκρατικά και μόνο όπου κρίνεται απαραίτητο. Προτεραιότητες αποτελούν ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, ο χώρος της Υγείας και της Δικαιοσύνης. Πρώτη δεξαμενή για τυχόν προσλήψεις θα είναι οι παλαιότεροι επιτυχόντες διαγωνισμών ΑΣΕΠ, αλλά σε περίπτωση που οι επιτυχόντες δεν ικανοποιούν τα απαιτούμενα προσόντα, τότε θα κηρύσσονται νέοι διαγωνισμοί.

Μείωση γραφειοκρατίας

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για παρεμβάσεις, οι οποίες θα μειώσουν τη γραφειοκρατία. Μεταξύ αυτών η πλήρης κατάργηση της επικύρωσης όλων των δημοσίων εγγράφων, η επαναφορά στα ΚΕΠ υπηρεσιών, όπως η έκδοση φορολογικής ενημερότητας.

Οσον αφορά την αξιολόγηση, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε να ιεραρχούνται οι υπάλληλοι και να μη θεωρούνται όλοι άριστοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή