Τέλος το εισιτήριο στα νοσοκομεία

Τέλος το εισιτήριο στα νοσοκομεία

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κατάργηση του εισιτηρίου των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία και την αντικατάστασή του από αύξηση στη φορολογία των τσιγάρων (πέντε λεπτά του ευρώ ανά πακέτο) κατέληξαν χθες οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος. Αμέσως μετά τη συμφωνία επί του ζητήματος, ενημέρωσαν τηλεφωνικά τον αρμόδιο υπουργό Αδ. Γεωργιάδη και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που εκείνη τη στιγμή τον συναντούσαν. Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατέληξαν σε αυτήν την απόφαση, δίνοντας, πρακτικά, τέλος στην πολυήμερη σοβαρή ενδοκυβερνητική διένεξη μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του υπουργείου Υγείας. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι η λύση που εγκρίθηκε χθες ήταν γνωστή και στον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα, ο οποίος συμφώνησε ότι το κενό που προκύπτει από την κατάργηση του εισιτηρίου αναπληρώνεται από την αύξηση στην τιμή των τσιγάρων. Αποτελούσε, επίσης, μία από τις εναλλακτικές λύσεις που εξετάστηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Δεν πρόκειται, ωστόσο, για τη μόνη διένεξη η οποία απασχόλησε τη συνάντηση των δύο ανδρών. Σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη, ο κ. Βενιζέλος έθεσε στον κ. Σαμαρά συνολικά το ζήτημα των «αρρυθμιών» που υπάρχουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Οπως ανέφεραν, ενδεικτικά, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ενόχλησή του για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το υπουργείο Εργασίας το ζήτημα της επέκτασης του επιδόματος ΕΚΑΣ και στα άτομα με βαριά αναπηρία, κάτι που αποτελούσε πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αλλά παρουσιάστηκε ως πρωτοβουλία του κ. Ι. Βρούτση.

Στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν ότι η διένεξη για το ΕΚΑΣ εντός της εορταστικής περιόδου (ανταλλαγή ανακοινώσεων) ήταν απολύτως περιττή και θα μπορούσε να αποφευχθεί αν ο υπουργός Εργασίας δεν παρέκαμπτε το ΠΑΣΟΚ.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν εκ των πραγμάτων και για την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, ωστόσο, βασικό αντικείμενο ήταν η προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αρχίζει επισήμως σήμερα. Γεγονότα τα οποία συνδέονται, εμμέσως, καθώς προκάλεσαν έντονη ανησυχία στο εσωτερικό της κυβέρνησης μόλις λίγα 24ωρα προτού η Αθήνα προσελκύσει το πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον.

«Οχι» σε νέα μέτρα

Στη διάρκεια της σύσκεψης επιβεβαιώθηκε η συμφωνία μεταξύ πρωθυπουργού και αντιπροέδρου για την άρνηση λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων ενόψει της επιστροφής της τρόικας (15 Ιανουαρίου), ωστόσο δεν εμβάθυναν ιδιαίτερα στο ζήτημα έως ότου αποχωρήσουν από την Αθήνα οι επίτροποι που βρίσκονται στην πρωτεύουσα για την προεδρία. Συζήτηση επί των εκκρεμοτήτων θα γίνει σε νέα συνάντησή τους, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών εκδηλώσεων.

Σε σύντομη συνομιλία του με δημοσιογράφους, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποκλιμάκωση της διαφοράς του επιτοκίου δανεισμού των ελληνικών από τα γερμανικών ομόλογα (το λεγόμενο spread). Αναφερόμενος στη λειτουργία της κυβέρνησης ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «έγινε μεγάλη συζήτηση» στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας και του καλού συντονισμού μεταξύ των δύο εταίρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή