Ανησυχία και οργή στις ξένες πρεσβείες

Ανησυχία και οργή στις ξένες πρεσβείες

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο προβληματισμό προκάλεσε στις ξένες διπλωματικές αποστολές στην Αθήνα η διαφυγή του μέλους της «17Ν» Χριστόδουλου Ξηρού από την επιτήρηση των αστυνομικών αρχών στη διάρκεια της αδείας του. Τόσο η απόδραση του Ξηρού, όσο και ότι παραμένει ασύλληπτος από την περασμένη Δευτέρα, ξύπνησαν αρνητικές μνήμες στις πρεσβείες των κρατών εκείνων που οι διπλωματικές τους αποστολές είχαν γίνει στο παρελθόν στόχος επιθέσεων της οργάνωσης. Ιδιαίτερα οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Βρετανίας παρακολουθούν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την εξέλιξη της υπόθεσης με ζωηρό ενδιαφέρον.

Στο πλαίσιο αυτό, ακατανόητο χαρακτηρίζουν ξένοι διπλωμάτες το γεγονός ότι η αστυνομία δεν διδάχτηκε τίποτε από την υπόθεση Μαζιώτη, ο οποίος απέδρασε το 2012 παραβιάζοντας τους περιοριστικούς όρους της αποφυλάκισής του, κάτι που επανέλαβε ο Ξηρός μόλις ένα χρόνο μετά. Η δε προσπάθεια των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών να επιμερίσουν αλλού τις ευθύνες δεν τους κάνει καθόλου αισιόδοξους.

Εως χθες, πάντως, καμία ξένη πρεσβεία δεν είχε θεωρήσει σκόπιμο να προχωρήσει σε κάποιου είδους διαμαρτυρία προς την ελληνική κυβέρνηση για την απόδραση.

Αντίδραση από Ουάσιγκτον

Στην Ουάσιγκτον, η δυσφορία για την υπόθεση Ξηρού είναι έντονη πάντως, όπως προκύπτει από σχετική επισήμανση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην «Κ», ο οποίος μάλιστα αναρωτήθηκε αν «είναι φυσιολογικό να παρέχεται σε καταδικασμένους δολοφόνους στην Ελλάδα προσωρινή άδεια εξόδου».

Ο αξιωματούχος εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για το γεγονός ότι «ο καταδικασμένος για τρομοκρατία Χριστόδουλος Ξηρός, ο οποίος ήταν βασικό μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, που σκότωσε πέντε υπαλλήλους της αμερικανικής αποστολής στην Ελλάδα, αγνοείται έπειτα από μια άδεια εξόδου από τη φυλακή όπου εξέτιε έξι διαδοχικές ποινές ισόβιας κάθειρξης για δολοφονίες» και συμπλήρωσε: «Συνεργαζόμαστε με Ελληνες αξιωματούχους σχετικά με την υπόθεση. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εντοπίσει τον Ξηρό και να τον επαναφέρει στη φυλακή. Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι εταίροι στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της, και συνεργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές Αρχές για την αντιμετώπιση όσων χρησιμοποιούν τη βία για να επιδιώξουν να επιτύχουν τους στόχους τους». Ο Αμερικανός αξιωματούχος, τέλος, παρέπεμψε στις ελληνικές Αρχές για διευκρινίσεις σχετικά με «την πολιτική τους σε ό,τι αφορά την αποδέσμευση (release) φυλακισμένων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή