Ηχηρή απουσία από Αλ. Τσίπρα

Ηχηρή απουσία από Αλ. Τσίπρα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να απουσιάσει από την επίσημη τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., χθες, αποφάσισε ο Αλέξης Τσίπρας, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην εκπροσωπείται στις σχετικές εκδηλώσεις. Η Κουμουνδούρου επέλεξε με αυτόν τον τρόπο να διατυπώσει τη διαφωνία της με τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται την προεδρία, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση απουσίας του κ. Τσίπρα από τις εκδηλώσεις, η οποία ελήφθη αργά το βράδυ της Τρίτης, έπαιξε ρόλο και η αναβολή επίσκεψης στην Αθήνα της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που διερευνά τον ρόλο της τρόικας, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι ζήτησε και επέτυχε η κυβέρνηση. Επιπλέον, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με τη στάση του ο κ. Τσίπρας θέλησε να στείλει ένα πρώτο μήνυμα στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς του για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, ότι είναι διαφορετική η προσέγγισή του έναντι του τρόπου λειτουργίας της Ε.Ε.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσδίδει αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα στην άρνηση του προέδρου του να παραστεί στις χθεσινές εκδηλώσεις, τον οποίο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης (ΑΠΕ), προσδιόρισε «στην άρνηση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει αυτήν την προεδρία για να θέσει τα μεγάλα ζητήματα του γενικότερου προσανατολισμού και της στρατηγικής της Ευρώπης απέναντι στα θέματα της οικονομικής κρίσης, αλλά και να μιλήσει για την καθολική αποτυχία του μνημονιακού προγράμματος». Σε αυτό το πνεύμα ήταν και το σχόλιο της Κουμουνδούρου για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Ζάππειο. «Η κυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία να υπογραμμίζει τη δέσμευσή της στα Μνημόνια, με κάθε κόστος για τον ελληνικό λαό, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά. Αρνείται να αξιοποιήσει την οποιαδήποτε δυνατότητα που της παρουσιάζεται για να διαπραγματευθεί την αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής, με τελευταίο παράδειγμα την έρευνα της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την τρόικα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «εθελόδουλη υποταγή» του πρωθυπουργού στην κ. Μέρκελ, απαντώντας στις αναφορές του κ. Σαμαρά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως «αντιδυτικό» και «αντιευρωπαϊκό».

Επικρίσεις από Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ

Η απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να μην παραστεί στη χθεσινή εκδήλωση σχολιάσθηκε δηκτικά από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος εντόπισε αντίφαση στη στάση του κ. Τσίπρα χθες και στην απόφασή του να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Ο καθένας αντιλαμβάνεται τα συμπλέγματά του», τόνισε. Σε έντονα επικριτικό ύφος ήταν και το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «η απουσία του κ. Τσίπρα από την τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας καταδεικνύει τη βαθιά περιφρόνησή του στους θεσμούς της Ε.Ε., στην οποία όμως διεκδικεί ρόλο θέτοντας υποψηφιότητα για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή