Δέσμευση στήριξης από Ρομπέι, Μπαρόζο

Δέσμευση στήριξης από Ρομπέι, Μπαρόζο

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθησή του ότι στο τέλος της ελληνικής προεδρίας η Ελλάδα θα είναι όρθια και ότι η Ε.Ε. θα έχει ξεπεράσει την κρίση εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στην ομιλία του στην τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας, ενώ τη στήριξη της χώρας έως ότου ανακάμψει υποσχέθηκαν ο πρόεδρος της Ε.Ε. κ. Βαν Ρομπέι και ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Μπαρόζο.

Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς προέβλεψε πως τον Ιούνιο, η Ελλάδα θα είναι το σύμβολο ότι η Ευρώπη μπορεί να ξεπερνάει τις κρίσεις της. Τόνισε ότι η ελληνική προεδρία δεν είναι μια τυπική εναλλαγή, αλλά ενέχει υψηλό συμβολισμό, καθώς η χώρα που δοκιμάστηκε περισσότερο από την κρίση αναλαμβάνει την προεδρία. Υπενθύμισε ότι μέχρι πριν από ένα χρόνο πολλοί προεξοφλούσαν ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει στο ευρώ, αλλά και ότι η Ε.Ε. δεν θα αντέξει την κρίση και τόνισε ότι Ελλάδα και Ε.Ε. τους διέψευσαν, καθώς η χώρα μας πέτυχε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε ποτέ και η Ε.Ε. έχει αρχίσει να θεραπεύει και να ξεπερνάει την κρίση.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Ε.Ε. το πιο φιλόδοξο εγχείρημα που έγινε ποτέ και υποστήριξε ότι η απάντηση στις δυσκολίες είναι περισσότερη, καλύτερη και πιο συνεκτική Ευρώπη, ενώ υποσχέθηκε ότι η ελληνική προεδρία θα αναδείξει όλα αυτά που ενώνουν τους Ευρωπαίους.

Με θερμά λόγια για τη διοργάνωση της ελληνικής προεδρίας από την κυβέρνηση, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Χέρμαν βαν Ρομπέι, που εξέφρασε την ανάγκη απότισης «φόρου τιμής στο θάρρος των ανδρών και των γυναικών της Ελλάδας». Επισήμανε ότι η οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη είναι ένας «κακοτράχαλος» δρόμος. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η δημοσιονομική υγεία είναι σημαντική προϋποθέση για κάθε προσπάθεια ανάκαμψης. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί εκτενώς στην ανάγκη αυξημένης συμμετοχής των πολιτών στις ευρωεκλογές. «Καμία χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει μόνη της σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Είμαστε αδελφά έθνη σε καλούς, αλλά και σε δύσκολους καιρούς», υπογράμμισε ο κ. Ρομπέι. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το ιστιοφόρο πλοίο που η ελληνική προεδρία επέλεξε ως έμβλημα, τόνισε ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα «βρίσκονται στον σωστό δρόμο για το λιμάνι μιας βιώσιμης ευημερίας».

Πολιτικό οικοδόμημα η Ε.Ε.

Στην ιστορική μοναδικότητα του οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στάθηκε ξεκινώντας τη χθεσινή ομιλία του κατά την τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας ο κ. Ζοζέ Μπαρόζο. Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι ιδιαίτερα το 2014, έτος συμπλήρωσης 100 ετών από το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι η Ε.Ε. αποτελεί ένα πολιτικό οικοδόμημα με στόχο την οργάνωση της ζωής με τρόπο που να μειώνει τη βαρβαρότητα στον κόσμο. «Δεν πρέπει ποτέ να θεωρούμε δεδομένη την ειρήνη, τη δημοκρατία ή την ελευθερία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο, υπενθυμίζοντας ότι τον Μάιο ακολουθούν οι ευρωεκλογές. Οπως ήταν αναμενόμενο, ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση η οποία επικρατεί στην Ελλάδα, υπενθυμίζοντας ότι προ δύο ετών πολλοί προέβλεπαν την έξοδο της χώρας από το ευρώ και την πιθανή διάλυση της Ε.Ε. Ο κ. Μπαρόζο εξήρε την αντοχή της ελληνικής κοινωνίας και τις προσπάθειες της κυβέρνησης, αναφερόμενος ονομαστικά στη συμβολή των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου. «Είναι σημαντικό οι προσπάθειες που έγιναν να μη χαθούν», τόνισε ο κ. Μπαρόζο, «και ότι η επιτυχία του προγράμματος δεν θα τεθεί σε κίνδυνο».

Τη σημασία που έχει το τρέχον εξάμηνο της προεδρίας της Ελλάδας στην Ε.Ε. με τη στροφή «προς την οριστική έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο» τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το τρέχον εξάμηνο είναι κρίσιμο και λόγω των ευρωεκλογών οι οποίες θα οδηγήσουν στην ταχύτερη ολοκλήρωση της ελληνικής προεδρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή