ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναγνώριση προσπαθειών από Σταϊνμάγιερ

Ως μήνυμα υποστήριξης της ελληνικής προεδρίας, αλλά και της προσπάθειας της χώρας να βγει από την κρίση χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Αθήνα -την πρώτη σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα μετά τις Βρυξέλλες – ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ. Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την επίσκεψη, μια μέρα μετά την έναρξη, ως καλό οιωνό για την ελληνική προεδρία και αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο της Γερμανίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Στις δηλώσεις του ο κ. Σταϊνμάγιερ εξέφρασε τον σεβασμό της γερμανικής κυβέρνησης «για το πρώτο μέρος του δρόμου που έχει διανύσει η Ελλάδα» και εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει αυτό τον δρόμο ώς το τέλος της θητείας της. Αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα που έχει πετύχει η χώρα μας ο κ. Σταϊνμάγιερ έκανε λόγο για αναμφισβήτητες επιτυχίες και υποστήριξε ότι η πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα αποδίδει καρπούς, συμβούλευσε όμως τους Ελληνες σε αυτή τη συγκυρία να έχουν ως πρώτο μέλημα «την ολοκλήρωση της προσπάθειας και των μεταρρυθμίσεων και να μην αναλώνονται σε συζητήσεις για πακέτα βοηθείας». Ο κ. Σταϊνμάγιερ κατέστησε σαφές ότι για να ξεκινήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους θα πρέπει το πρωτογενές πλεόνασμα «όχι μόνον να είναι διαπιστωμένο αλλά και βιώσιμο», στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι για το Βερολίνο, αυτή η συζήτηση δεν είναι επίκαιρη αυτή τη στιγμή.

Απαντώντας σε ερώτημα των γερμανικών ΜΜΕ αν η Ελλάδα χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε τη γερμανική κοινή γνώμη ότι ο σκοπός της ελληνικής κυβέρνησης είναι να πετύχει τους στόχους της και ότι «η Γερμανία και ο Γερμανός φορολογούμενος ως εγγυητές δεν θα χρειαστεί να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ». Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις βιωσιμότητας του πρωτογενούς πλεονάσματος και απέρριψε το ενδεχόμενο να επιβαρύνει η διευθέτηση του ελληνικού χρέους, τον «προϋπολογισμό, το χρέος ή τον πολίτη» άλλης χώρας της Ευρωζώνης λέγοντας ότι «τεχνικά υπάρχουν οι τρόποι που το καθιστούν εφικτό».

Ο κ. Σταϊνμάγιερ εκφράστηκε πάντως θετικά για τον ρόλο του ΔΝΤ στην τρόικα, λέγοντας ότι δεν έχουν βάση οι επικρίσεις σε αυτόν, ενώ επισήμανε ότι η τρόικα έκανε μόνον εκτιμήσεις, τις αποφάσεις τις νομιμοποιούσαν οι κυβερνήσεις και τα εθνικά κοινοβούλια. Υποσχέθηκε δε, ότι η Γερμανία θα βάλει πλάτη στην ελληνική προεδρία όπου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον συμβιβασμό για την Τραπεζική Ενωση, που δεν έχει επιτευχθεί ακόμα. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν πέρα από τα οικονομικά και την προεδρία διμερή θέματα και για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Αποχωρεί αναβαθμιζόμενος ο πρέσβης

Πρόωρα θα αποχωρήσει -το αμέσως επόμενο διάστημα- ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα κ. Βόλφγκανγκ Ντολντ, καθώς ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Σταϊνμάγιερ προτίθεται να του αναθέσει θέση-κλειδί στην κεντρική υπηρεσία του γερμανικού ΥΠΕΞ, στο Βερολίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μετακίνηση του κ. Ντολντ πραγματοποιείται κατόπιν επιμονής του κ. Σταϊνμάγιερ, που τον γνωρίζει προσωπικά και εκτιμά ιδιαίτερα τις ικανότητές του. Ο απερχόμενος πρέσβης επιθυμούσε να παραμείνει στην Αθήνα, ενώ η «αλλαγή φρουράς» σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στην πρεσβευτική κατοικία στο Χαλάνδρι. Κατά τις ίδιες πηγές, τον κ. Ντολντ θα διαδεχθεί ο νυν διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού ΥΠΕΞ.