Εύσημα από Σταϊνμάγερ στην κυβέρνηση

Εύσημα από Σταϊνμάγερ στην κυβέρνηση

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων εξήρε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία ήταν παρών και ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο κ. Σταϊνμάγερ διαπίστωσε ότι «και οι δύο είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον δρόμο τον οποίο ξεκίνησαν από κοινού», ενώ χαρακτήρισε τους συνομιλητές του «ρεαλιστές» που αντιλαμβάνονται «τους πολιτικούς κινδύνους που ενέχει αυτός ο δρόμος για τους ίδιους και τα κόμματά τους». «Είναι πεπεισμένοι ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα δεν πρέπει να διακοπεί και ότι πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι τέλους», είπε ο κ. Σταϊνμάγερ. Μάλιστα, αναφερόμενος και στη συνάντηση που είχε με επιχειρηματίες, χθες το πρωί, έκανε λόγο για πλήθος ενδείξεων μιας ελαφράς βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης, που επιτρέπει να δημιουργηθούν ελπίδες και θα πρέπει να υποστηριχθεί.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι επισκέφθηκε την Αθήνα για να δείξει τον σεβασμό που τρέφει η γερμανική κυβέρνηση στις προσπάθειες της Ελλάδας, αλλά και για να «δώσει το στίγμα της υποστήριξης της γερμανικής πλευράς στην ελληνική προεδρία». Χθες, συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, τον οποίο χαρακτήρισε «πραγματικό φίλο της Γερμανίας». Ο κ. Παπούλιας είπε στον κ. Σταϊνμάγερ ότι η Ελλάδα «είναι ένας σταθερός τόπος στην περιοχή».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τη Βουλή και είχε συνάντηση με τον πρόεδρό της Ευ. Μεϊμαράκη. Στη διάρκεια της συνάντησής του με την επιτροπή ελληνογερμανικής φιλίας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης κατηγόρησε τη Γερμανία ότι ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας επικαλούμενος τους γερμανικούς εξοπλισμούς και τις μίζες, ενώ δήλωσε ότι «οι μεταρρυθμίσεις μυρίζουν αίμα». Ο κ. Σταϊνμάγερ τόνισε πως αν η Ελλάδα διακόψει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και ξαναπάει στον δρόμο του δανεισμού, δεν θα ωφεληθεί. Η κ. Ντ. Μπακογιάννη είπε στον κ. Σταϊνμάγερ ότι ο λαός δεν μπορεί να πληρώσει άλλο, ενώ ο κ. Χρ. Λαζαρίδης υποστήριξε πως το στερεότυπο ότι ο ελληνικός λαός είναι αντίθετος στις μεταρρυθμίσεις δεν ισχύει.

Ο διάδοχος του Ντολντ

Στη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχε με τον Ευ. Βενιζέλο την Πέμπτη, ο κ. Σταϊνμάγερ τον ενημέρωσε ότι θα αναβαθμίσει τον Γερμανό πρέσβη Βόλφγκανγκ Ντολντ ανακαλώντας τον στο Βερολίνο για να του αναθέσει την κεντρική διεύθυνση του προσωπικού του υπουργείου, ενώ τη θέση του θα αναλάβει ο έως τώρα διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πέτερ Σουφ. Ο κ. Σταϊνμάγερ τόνισε ότι αυτό ήταν ειλημμένη απόφαση και δεν έχει καμία σχέση με την τρομοκρατική επίθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή