Αντ. Σαμαράς: Σχιζοφρενική η στάση ΣΥΡΙΖΑ

Αντ. Σαμαράς: Σχιζοφρενική η στάση ΣΥΡΙΖΑ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντεπίθεση στην απαισιοδοξία που κυριαρχεί στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, σχετικά με το μέλλον της κυβέρνησης, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος χθες -κατά τη συνομιλία του με τους ξένους ανταποκριτές- εμφανίστηκε βέβαιος πως τα φιλευρωπαϊκά κόμμα και δη η Ν.Δ. θα επικρατήσουν στις κρίσιμες ευρωεκλογές του Μαΐου. Λίγες ώρες πριν από τη νέα σύσκεψή του με τον κ. Ευ. Βενιζέλο με ατζέντα τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, τους κυβερνητικούς κλυδωνισμούς για τη διαφυγή Ξηρού και τη δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο του Τ.Τ., ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι το κλίμα για την κυβέρνηση θα είναι πολύ διαφοροποιημένο τον προσεχή Μάιο, καθώς θα είναι ορατά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της ακολουθούμενης πολιτικής. «Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα πάνε πολύ καλά στις εκλογές και το κόμμα μου θα πάει πολύ καλά», ανέφερε.

Στον απόηχο και των ρητών συστάσεων από Βρυξέλλες και Βερολίνο για την απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων, ο πρωθυπουργός σημείωσε με νόημα πως η Ελλάδα κάνει ό,τι απαιτείται, αυτό θα πιστοποιηθεί και τον Απρίλιο με την οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων από τη Eurostat και «περιμένουμε, αντιστοίχως, να εφαρμοστούν όσα έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 (σ.σ.: για τη βιωσιμότητα του χρέους)». Με αυτό ως δεδομένο, εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί ένα ακόμη πακέτο στήριξης για την Ελλάδα αλλά, αντιθέτως, η χώρα θα μπορέσει να σταθεί με τις δικές τις δυνάμεις.

«Οχι» σε πρόωρες

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση του πρωθυπουργού με τους δημοσιογράφους των ξένων ΜΜΕ που καλύπτουν την ελληνική προεδρία αφορούσε σε μεγάλο βαθμό την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Σαμαράς απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τουλάχιστον ώς τις αρχές του 2015, όταν και θα αναζητηθεί ο διάδοχος του κ. Παπούλια. «Εγώ τότε θα προτείνω ένα πρόσωπο που θα είναι κοινά αποδεκτό και θα έχει την εκτίμηση όλων των Ελλήνων. Οποιος δεν θα το αποδεχθεί θα αναλάβει την ευθύνη για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες», επεσήμανε, πετώντας ευθέως το γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση. Απέκλεισε ρητώς οποιοδήποτε σενάριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο ενός «μεγάλου συνασπισμού εθνικής σωτηρίας» (ιδέα που προωθείται και από πολιτικούς παράγοντες της Ευρώπης) και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία και χαρακτήρισε «κατ’ εξοχήν αντιευρωπαϊκή δύναμη». «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια “σχιζοφρενική” προσέγγιση. Αλλα λέει για το ευρώ στο εξωτερικό και άλλα στους Ελληνες πολίτες στο εσωτερικό», είπε.

Αυτονόητα ήταν και τα ερωτήματα για τη Χρ. Αυγή, την οποία χαρακτήρισε «εξτρεμιστική οργάνωση, με νεοναζιστική ιδεολογία, που δεν σέβεται τον άνθρωπο», ενώ υπεραμύνθηκε και των κυβερνητικών χειρισμών στο ζήτημα: «Για να αντιμετωπίσεις τον εχθρό σου, δεν πρέπει να γίνεις σαν αυτόν. Η ηγεσία της είναι στη φυλακή με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, κάνει τη δουλειά της και τη σεβόμαστε».

Μέσα στο κλίμα πιέσεων για τη συνέχιση του μνημονιακού δρόμου, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αναμένεται σήμερα να εξετάσουν όλη τη λίστα των εκκρεμοτήτων, ωστόσο καθίσταται σαφές ότι είναι η τρέχουσα επικαιρότητα που θα καταλάβει σημαντικό μέρος της αυριανής συζήτησης. Αλλωστε, η διαφυγή Ξηρού, η εξ αυτής αντιπαράθεση μεταξύ των υπ. Δικαιοσύνης και Δημ. Τάξεως, αλλά και οι αποκαλύψεις περί το σκάνδαλο του Τ.Τ., δίνουν τον τόνο των πολιτικών εξελίξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή