Προέχων στόχος η τραπεζική ένωση

Προέχων στόχος η τραπεζική ένωση

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, φρόντισε στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα να διαλύσει κάθε αμφιβολία για το πού θα κριθεί η επιτυχία ή η αποτυχία της ελληνικής προεδρίας. Απ’ όλα τα ανοιχτά ζητήματα που έχει συμπεριλάβει η ελληνική κυβέρνηση στην ατζέντα της, αναφέρθηκε μόνο σε ένα, στην ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ενωσης. «Αυτό είναι σημαντικό, γιατί εάν δεν το κάνουμε αυτό, εάν δεν καταλήξουμε σε κάποιους συμβιβασμούς, τότε θα χάσουμε χρόνο και τότε δεν θα υπάρξει στο πλαίσιο αυτού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δυνατότητα συμβιβαστικών λύσεων, θα πρέπει να περιμένουμε ένα χρόνο», δήλωσε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Ευ. Βενιζέλο. Σημασία έχει, ότι για να το εμπεδώσουμε, το είπε και μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, το είπε και στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη. «Από τα πολλά και αποτελεσματικά τα οποία θα συζητηθούν στη διάρκεια της προεδρίας, ένα θέλω να υπογραμμίσω και αυτό είναι η τραπεζική ένωση».

Το ότι οι Γερμανοί αλλά και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι «καίγονται», ώστε να περάσει ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο στο Ecofin και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήταν γνωστό στο υπουργείο Εξωτερικών. Αλλωστε, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό στο Ζάππειο, και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαρακτήρισε την τραπεζική ένωση κορυφαία προτεραιότητα της προεδρίας. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ ξέρει ότι η προεδρία θα κριθεί σε αυτό το θέμα, έστω και αν δεν το παραδέχεται γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να περάσει κάτω από τον πήχυ. Ο χρόνος πιέζει. Η κυβέρνηση διαθέτει μόλις ένα τρίμηνο για να πετύχει τον συμβιβασμό με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο, όπως είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν οι αρμόδιοι παράγοντες του υπ. Εξωτερικών, έχει ποικίλες ενστάσεις στη συμφωνία. Στο τέλος Απριλίου, άλλωστε, η νομοθετική ευκαιρία θα έχει παρέλθει, το Κοινοβούλιο θα κλείσει για τις ευρωεκλογές. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι οι περισσότεροι ξένοι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στην Αθήνα για την τελετή έναρξης, σκοπεύουν να ξανάρθουν στη χώρα μας για το άτυπο Ecofin, την 1η Απριλίου. Οπως εκτιμούσαν, ώς τότε ο συμβιβασμός ανάμεσα στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο θα πρέπει να έχει λάβει μορφή και το θέμα θα είναι η έγκρισή του.

Λιτή τελετή

Για το υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, που έχει τη γενική αρμοδιότητα για την προεδρία, αλλά και για όσους εργάστηκαν ώστε η πανηγυρική έναρξη να είναι επιτυχημένη, αυτά είναι οι αυριανές σκοτούρες. Σημασία είχε, ότι όλα λειτούργησαν περίπου όπως είχαν προγραμματιστεί και ότι δεν ανέκυψε κάποιο οργανωτικό πρόβλημα. Για τον λιτό χαρακτήρα της διοργάνωσης υπήρξαν κάποιες σκόρπιες ενστάσεις, κάποιοι καλεσμένοι της τελετής στο Μέγαρο Μουσικής παρατήρησαν ότι σε αντίθεση με παρόμοιες εκδηλώσεις στο παρελθόν δεν τους προσφέρθηκε ούτε νερό, ενώ και στο Ζάππειο, με εξαίρεση τους επιτρόπους, όλοι οι άλλοι έπρεπε να αρκεστούν σε νερό και σάντουιτς.

Ολα αυτά δεν ενόχλησαν, πάντως, την κυβέρνηση, της οποίας ο λιτός χαρακτήρας της διοργάνωσης αποτελούσε συνειδητή επιλογή. Μια πικρία προκάλεσε το γεγονός ότι οι ξένοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι προσεκλήθησαν στην Αθήνα για να καλύψουν την έναρξη, έδειξαν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, το «κούρεμα» του χρέους, τη στάση της χώρας στη διαμάχη του Βερολίνου με το ΔΝΤ και όλα τα συναφή, απ’ ό,τι για το τι σκοπεύει να κάνει η Αθήνα με την προεδρία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή