ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι κρύβει η επίθεση από τον γερμανικό Τύπο

Αιχμές για τον ασκητισμό της ελληνικής προεδρίας («χωρίς καφέ ούτε Ιντερνετ»). Παρομοιώσεις της χώρας μας με αναπτυσσόμενες χώρες. Ακόμη και επαναφορά της συζήτησης περί Grexit. Αυτήν την εβδομάδα ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα επέλεξε ο γερμανικός Τύπος για να διατυπώσει αμείλικτα ερωτήματα περί μεταρρυθμιστικής αδράνειας και να επαναφέρει στο προσκήνιο τις αιτιάσεις ότι «η Ελλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση». «Το φάντασμα της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να επιστρέψει το 2014», προέβλεψε η γερμανική έκδοση της Wall Street Journal. «Σε περίπτωση που ανεβεί στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι προγραμματισμένη μία σύγκρουση με την Ε.Ε. Αν καταστεί την άνοιξη αναγκαία μια νέα συμφωνία με την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, θα μπορούσε αυτό να αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα για αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», ανέφερε χαρακτηριστικά η συντηρητική εφημερίδα.

Από την πλευρά του το -κεντροαριστερών αποκλίσεων- περιοδικό Der Spiegel προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι ο επικεφαλής της ελληνογερμανικής συνέλευσης, Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, μετακόμισε στα νέα του γραφεία στο υπουργείο Ανάπτυξης, δίπλα σε άλλους αξιωματούχους που ασχολούνται με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. «Είναι αυτό σύμπτωση; Είναι η Ελλάδα μια αναπτυσσόμενη χώρα;», αναρωτιούνται οι συντάκτες του επίμαχου άρθρου. Στο ρητορικό ερώτημα απαντούν μεν αρνητικά, αλλά στη συνέχεια παραθέτουν τις γνωστές παθογένειες του ελληνικού κράτους. «Η Ελλάδα παραμένει αυτό που υπήρξε επί μακρόν: μία χώρα χωρίς αποτελεσματική κρατική μηχανή. Μια προσεκτικότερη ματιά στη διοίκηση, τη Δικαιοσύνη και τις πολιτικές δομές εγείρει αμφιβολίες κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί ποτέ να εξυγιανθεί. Οι αλλαγές αποδείχθηκαν ανεπαρκείς», επισημαίνει το άρθρο.

Η εξήγηση γι’ αυτήν τη συντονισμένη επίθεση βρίσκεται στο τέλος της ανταπόκρισης: «Κι άλλο “κούρεμα”;», αναρωτιούνται οι Γερμανοί δημοσιογράφοι του Spiegel. «Ο Σαμαράς εκμεταλλεύεται τους φόβους της Ευρώπης για αποσταθεροποίηση προκειμένου να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους. Σχεδιάζει να συζητήσει το ζήτημα νέας αναδιάρθρωσης του χρέους πριν τελειώσει η άνοιξη, είχε πει στην “Καθημερινή” και είχε εκμυστηρευθεί “Πιστεύω ότι οι εταίροι μας θα το δεχθούν”. Ισως κάνει λάθος», εκτιμά η γερμανική επιθεώρηση, φιλοξενώντας δήλωση του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ότι δεν θα υπάρξει νέο haircut. Υπενθυμίζεται ότι η προοπτική ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους θα επιβάρυνε κυρίως τη Γερμανία…