Διπλή δόση του δανείου με στόχο την «ηρεμία»

Διπλή δόση του δανείου με στόχο την «ηρεμία»

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην έγκριση διπλής δόσης προς την Ελλάδα, όταν ο έλεγχος της τρόικας ολοκληρωθεί, προσανατολίζεται η Ευρωζώνη. Κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της «ηρεμίας» που επιθυμούν τόσο η Ελλάδα, όσο και οι άλλες χώρες της Ευρώπης ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, αν και είναι δεδομένο ότι η εκταμίευση των δόσεων θα είναι τμηματική και θα συνδέεται με την υλοποίηση προαπαιτούμενων δράσεων.

Η μέθοδος είναι γνωστή και έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν. Ωστόσο, αυτή τη φορά η κάθε πλευρά έχει τους δικούς της πολιτικούς λόγους για τους οποίους η έγκριση της διπλής δόσης (τελευταίου τριμήνου 2013 και πρώτου 2014) θα ήταν μία επιθυμητή λύση. Η βασική αιτία δεν είναι άλλη από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και ο κοινός στόχος όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να μη διαταραχτεί η εσωτερική πολιτική ζωή τους.

Το θέμα, όμως, είναι το πότε θα εγκριθεί η οποιαδήποτε δόση. Η έλευση της τρόικας μέσα στην εβδομάδα βρίσκεται στον αέρα, καθώς σύμφωνα με αρμόδια στελέχη και των δύο στρατοπέδων υπάρχει ακόμα απόσταση που πρέπει να διανυθεί για να επέλθει συμφωνία. Μάλιστα, όλα δείχνουν ότι το σχέδιο για έγκριση της συμφωνίας από το Eurogroup της 27η Ιανουαρίου μάλλον δεν θα υλοποιηθεί και οι αποφάσεις παραπέμπονται για το επόμενο Εurogroup της 17ης Φεβρουαρίου.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και το σενάριο της έγκρισης διπλής δόσης επαληθευτεί, τότε στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου θα γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις των δόσεων. Εάν, δε, το σενάριο της έγκρισης διπλής δόσης για την Ελλάδα επαληθευτεί (συνολικά 8,8 δισ. ευρώ, ενώ θα πρέπει ναι εκταμιευθούν και τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ), τότε τα οφέλη θα είναι πολλαπλά:

– Η ελληνική κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της ενόψει των διπλών εκλογών (ευρωεκλογές και δημοτικές) την απόλυτη στήριξη της Ευρωζώνης που μόλις θα έχει εγκρίνει στην Ελλάδα δύο δόσεις δανείων. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι η δόση του πρώτου τριμήνου του 2014 θα έχει εγκριθεί, δεν θα απαιτείται η έλευση της τρόικας μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Οπότε, η κυβέρνηση θα μπορέσει να διανύσει ολόκληρη την προεκλογική περίοδο χωρίς να υπάρχει η παρουσία των στελεχών της τρόικας στην Αθήνα. Βέβαια, η εκταμίευση της δεύτερης δόσης θα υπόκειται στην υλοποίηση προαπαιτούμενων δράσεων, που ακόμα δεν έχουν συμφωνηθεί.

Ολα αυτά, σε συνδυασμό με το ότι τον Απρίλιο θα επικυρωθεί από τη Eurostat η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και η Ελλάδα θα θέσει επισήμως το αίτημα της νέας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εκτιμάται ότι μπορούν να επιδράσουν θετικά για την κυβέρνηση σε πολιτικό επίπεδο.

– Οι χώρες της Ευρωζώνης θέλουν να αποφύγουν με κάθε τρόπο την οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση «Ελλάδα». Οπως εξηγούν κοινοτικοί παράγοντες, οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα ενισχύσει τα αντιευρωπαϊκά ρεύματα στο εσωτερικό τους και θα τις αποδυναμώσει ενόψει ευρωεκλογών.

Για να συμβούν όλα αυτά, όμως, πρώτη προϋπόθεση είναι να κλείσει ο έλεγχος της τρόικας. Η νέα διαφαινόμενη καθυστέρηση αποδίδεται στο ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014 (ύψους 1-1,5 δισ. ευρώ) και δεν έχει καταλήξει στο πώς θα μειωθούν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές κατά 3,9% από το 2014 έως το 2016.

Παράλληλα, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015 (κατά την τρόικα μπορεί να φθάσει έως και τα 3 δισ. ευρώ, όταν η ελληνική πλευρά το υπολογίζει σε περίπου 1 δισ. ευρώ), καθώς και το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος για το διάστημα 2014-2015 (κάποιες εκτιμήσεις το ανεβάζουν σε επίπεδα υψηλότερα των 11 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, λύσεις θα βρεθούν γρήγορα και επί της ουσίας θα είναι τέτοιες που θα παραπέμπουν σε εξειδίκευσή τους αργότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή