Τριάντα υποψήφιοι για πέντε θέσεις

Τριάντα υποψήφιοι για πέντε θέσεις

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσεπίλυτο σταυρόλεξο για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αναμένεται να αποτελέσει η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος για τις κρίσιμες κάλπες του Μαΐου. Οι πιέσεις είναι πολλές, οι υποσχέσεις αρκετές, αλλά οι θέσεις λίγες, καθώς, μετριοπαθώς, η Ν.Δ. στοχεύει στην εκλογή 5 έως 6 ευρωβουλευτών.

Ως προς τους απερχόμενους, η επικεφαλής του 2009 κ. Μαριέττα Γιαννάκου προκάλεσε οργή στο Μαξίμου όταν, προ ημερών, δήλωσε πως θα είναι εκ νέου υποψήφια, σενάριο που δεν ανταποκρίνεται στους σχεδιασμούς του κ. Σαμαρά. Μια τέταρτη θητεία διεκδικεί η κ. Ρόδη Κράτσα, διαθέτοντας και ισχυρά ερείσματα, ενώ, μεταξύ αυτών που θα συνεχίσουν, περιλαμβάνεται το όνομα του κ. Γ. Κουμουτσάκου. Ως προς τις υπόλοιπες έδρες του 2009, ο κ. Θ. Σκυλακάκης έχει ήδη αποχωρήσει από τη Ν.Δ., ο Γ. Παπανικολάου θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Γλυφάδας, ενώ οι Κ. Πουπάκης, Γ. Παπαστάμκος και Ιω. Τσουκαλάς δεν φαίνεται να συνεχίζουν. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος για τις λίγες εκλόγιμες θέσεις, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να τοποθετήσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου ένα πρόσωπο εκτός κομματικού μηχανισμού. Ωστόσο, την ίδια θέση φέρεται να διεκδικεί και ο πρ. γραμματέας της Ν.Δ. κ. Μ. Κεφαλογιάννης.

Εκ των στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά, ισχυρές πιθανότητες έχει ο κ. Στ. Παπασταύρου, ο οποίος έχει σηκώσει σημαντικό μέρος της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ενώ ήταν και πρώτος επιλαχών του 2009. Επίσης, έχει ακουστεί το όνομα του κ. Δημ. Πτωχού, αν και ο ίδιος εμφανίζεται επιφυλακτικός. Από γυναικείες παρουσίες, το όνομα της γεν. διευθύντριας του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής κ. Μαριάννας Πυργιώτη έχει πέσει στο τραπέζι εδώ και καιρό ενώ, εσχάτως, ακούγεται και αυτό της κ. Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου. Παράλληλα, αρκετοί βουλευτές, κομματικά στελέχη και δημοσιογράφοι φέρονται να έχουν… αυτοπροταθεί, λαμβάνοντας αρνητικά μηνύματα από το Μαξίμου ενώ, όσοι γνωρίζουν τον πρωθυπουργό σημειώνουν πως ακόμη και η συγκατάβαση με την οποία αντιμετωπίζει τα σχετικά αιτήματα δεν πρέπει να θεωρείται ως εισιτήριο για τη βελγική πρωτεύουσα.

Αντιθέτως, πιο ξεκάθαρα μοιάζουν τα πράγματα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αν και η Ν.Δ. δεν πρόκειται να δώσει τυπικά χρίσματα αλλά, όπως ανέφερε και ο κ. Ανδ. Παπαμιμίκος «θα ζητήσουμε από τους δημότες να σταθούν στο πλευρό υποψηφίων οι οποίοι έχουν αυτοδιοικητική ατζέντα και χαρακτηριστικά πετυχημένου κοινωνικά και επαγγελματικά ανθρώπου», έχουν κλειδώσει ήδη οι 10 εκ των 13 υποψηφίων για τις περιφέρειες. Είναι οι Κ. Μπακογιάννης (Στ. Ελλάδα), Χριστιάνα Καλογήρου (Β. Αιγαίο), Σερ. Τσόκας (Κρήτη), Γ. Παυλίδης (Ανατ. Μακεδονία-Θράκη), Κ. Αγοραστός (Θεσσαλία), Αλ. Καχριμάνης (Ηπειρος), Γ. Δακής (Δυτ. Μακεδονία), Σπ. Σπύρου (Ιόνια), Απ. Τζιτζικώστας (Κεντρ. Μακεδονία) και Γ. Παπαναστασίου (Δυτ. Ελλάδα).

Η αναζήτηση συνεχίζεται για τους υποψηφίους σε Αττική, Πελοπόννησο, Ν. Αιγαίο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή