Οριστικό διαζύγιο του Τατσόπουλου με τον ΣΥΡΙΖΑ

Οριστικό διαζύγιο του Τατσόπουλου με τον ΣΥΡΙΖΑ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο Πέτρος είναι ήδη “ξένο σώμα” για πολλούς μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως του τι θα πράξει». Με τη φράση αυτή, στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιέγραφε ήδη από το βράδυ της Πέμπτης το «χαμηλό βαρομετρικό» στις σχέσεις του κ. Πέτρου Τατσόπουλου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το τελευταίο επεισόδιο της ταραχώδους σχέσης του ανεξάρτητου, πλέον, βουλευτή με το κόμμα, στο οποίο δεν ανήκει αλλά εξελέγη συμμετέχοντας στα ψηφοδέλτιά του και, ως εκ τούτου, εισήλθε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, άνοιξε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, όταν ο κ. Τατσόπουλος μίλησε για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζονται ως συμπαθούντες την τρομοκρατία. Στην Κουμουνδούρου είδαν τις αναφορές αυτές ως «νερό στο μύλο» της Ν.Δ. και της στρατηγικής της να προωθήσει τη λεγόμενη «θεωρία των δύο άκρων». Είδαν, δε, για άλλη μια φορά, τη στιγμή που επιθυμούσαν να εστιάσουν την πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση στο ζήτημα της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. και τις -κατά την Κουμουνδούρου- δυνατότητες που παρέχονται στην Αθήνα για μια διαφορετική διαπραγμάτευση, να αναδεικνύονται σε κεντρικό θέμα οι δηλώσεις ενός βουλευτή και οι εσωκομματικές αντιδράσεις.

Η ενόχληση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκε στις δηλώσεις του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος σε έντονο ύφος αποδοκίμασε τον κ. Τατσόπουλο, αποδίδοντάς του διαρκή επιδίωξη προσωπικής προβολής και άγνοια των θέσεων του κόμματος σε βασικά ζητήματα.

Δεύτερες σκέψεις

Ο κ. Τσίπρας δέχθηκε την περασμένη Πέμπτη εισηγήσεις για άμεση αποπομπή του κ. Τατσόπουλου. Ωστόσο, στην ηγεσία της Κουμουνδούρου επικράτησαν δεύτερες σκέψεις, καθώς θεωρήθηκε ότι μια τέτοια κίνηση θα ερχόταν σε αντίθεση με το προφίλ συζήτησης και διατύπωσης διαφορετικών θέσεων που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, καθώς ο κ. Τατσόπουλος έσπευσε να θέσει την παραίτησή του από την Κ.Ο. στη διάθεση του κ. Τσίπρα, εκτιμήθηκε ότι η αποδοχή της παραίτησης θα σήμαινε ότι η συζήτηση γίνεται με τους όρους του κ. Τατσόπουλου, ο οποίος θα επεδίωκε να «ηρωοποιηθεί» μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Η τελευταία κρίση στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Τατσόπουλου, που οδήγησε τις δύο πλευρές σε διαζύγιο, ήρθε να προστεθεί σε σειρά διαφοροποιήσεων του βουλευτή, που έτεινε να εξελιχθεί σε μόνιμος «πονοκέφαλος» για την Κουμουνδούρου, διαφοροποιώντας τη θέση του σε κεντρικές επιλογές της κομματικής ηγεσίας. Ενδεικτική ήταν η στάση του αναφορικά με την «Πρωτοβουλία των 58», την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να απαξιώσει, αλλά ο ίδιος τάχθηκε υπέρ ενός διαλόγου, αλλά και συζήτησης με τμήμα του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Τατσόπουλος είχε σπεύσει να διαφοροποιηθεί και έναντι ενδεχόμενης συζήτησης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αναφέροντας ότι ο ίδιος θα αποχωρούσε σε περίπτωση συνεργασίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Χαρακτηριστικά προσωπικής σύγκρουσης έλαβε η αντιπαράθεσή του με τον στενό συνεργάτη του κ. Τσίπρα και πρόεδρο του Δ.Σ. της «Αυγής», κ. Βασίλη Μουλόπουλο, ο οποίος απέδωσε στον κ. Τατσόπουλο τους χαρακτηρισμούς «βιζιτού» και «γελωτοποιός». Τέλος, ο κ. Τατσόπουλος είχε σπεύσει να μιλήσει για «ζαχαριαδικές τακτικές» μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπειτα από συνεδρίαση της Κ.Ο. τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία είχε ασχοληθεί με τις διαφοροποιήσεις του και του είχε απευθύνει αυστηρές συστάσεις. Τότε το διαζύγιο είχε αποφευχθεί στο παρά πέντε.

Σε μια προσπάθεια, πάντως, να σταματήσουν τα φαινόμενα δημόσιων διαφοροποιήσεων και αντιπαραθέσεων, την προσεχή Τετάρτη, σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα τεθεί εκ νέου το θέμα τήρησης του κανονισμού λειτουργίας της, με την επισήμανση ότι όλες οι απόψεις συζητούνται στα όργανα του κόμματος, όμως η δημόσια εικόνα δεν μπορεί να διαμορφώνεται από προσωπικές τοποθετήσεις και θέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή