Η Συνάντηση της Αθήνας – Τολμήστε για την Δημοκρατία

Η Συνάντηση της Αθήνας – Τολμήστε για την Δημοκρατία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι λαοί έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην Ευρώπη; Παντού, σε ολόκληρη την ήπειρο οι αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις προελαύνουν. Παντού, ή σχεδόν παντού, ο λαϊκισμός κερδίζει στα σημεία. Παντού η αποχή από τις ευρωεκλογές κινδυνεύει να φτάσει σε ύψη ρεκόρ. Δεν υπάρχει παρά μία θεραπεία στην ασθένεια της Ένωσης: η δημοκρατία. Και πιο συγκεκριμένα ο εκδημοκρατισμός των ευρωπαϊκών θεσμών. Με την καλύτερη συμμετοχή των πολιτών, με την θαρραλέα μεταρρύθμιση των μεθόδων της, με τηνεφαρμογή μιας πολιτικής που υπηρετεί φανερά τα συμφέροντα των λαών. η Ένωση μπορεί να ανακτήσει την νομιμοποίησή της. Πρέπει να προχωρήσουμε στην οργάνωση της ομοσπονδίας; Πρέπει να εφεύρουμε ένα νέο πρότυπο, έναν καλύτερο συνδυασμό κυριαρχίας των κρατών και διακυβέρνησης από την Ένωση; Εκτός κι αν η ασθένεια είναι βαθύτερη. Μήπως το κάθε έθνος θα πρέπει να επανεφεύρει την δική του δημοκρατία;

Η Ελλάδα είναι το ιδανικό φόρουμ για να συζητηθούν όλα αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα. Η χώρα πουεπινόησε την δημοκρατία βρίσκεται στην καρδιά των ευρωπαϊκών αντιθέσεων, παραμένει συνδεδεμένη μετην Ένωση, συγχρόνως όμως υφίσταται με τον πιο επώδυνο τρόπο την κρίση. Με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα, ο Nouvel Observateur και η Καθημερινή οργανώνουν μια σημαντική συνάντηση στην Αθήνα, την Πέμπτη 6 και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014. Θα συναντηθούν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, σημαντικοί διανοούμενοι και ηαφρόκρεμα των ειδικών. Το σύνθημα είναι απλό: Ας τολμήσουμε για την δημοκρατία.

* Ο Laurent Joffrin είναι Διευθυντής του Nouvel Observateur.

 

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

6 & 7 φεβρουαρίου 2014

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σε συνδυασμό με την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με την υποστήριξη και παρουσία των:

Αντώνη Σαμαρά, Πρωθυπουργού της Ελλάδας

Ευάγγελου Βενιζέλου, Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού εξωτερικών

Valery Giscard d' Estaing, Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας (1974-1981)

Jacques Delors, Προέδρου του ιδρύματος Notre Europe, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1985-1995)

Martin Schulz, Προέδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Είσοδος ελεύθερη. Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: www.megaron.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή