Αργεί ο έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ

Αργεί ο έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ρυθμούς οι οποίοι προκαλούν έντονες αντιδράσεις από τον χώρο της αντιπολίτευσης και προβληματισμό σε βουλευτές της κυβερνώσας πλειοψηφίας προχωράει ο έλεγχος επί των λογαριασμών που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ. Από τις συνολικά 2.062 περιπτώσεις της εν λόγω λίστας και τις εξ αυτών ταυτοποιημένες 1.700, εντολή για έλεγχο έχει έως τώρα δοθεί για τις 266. Από αυτές, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, Στυλ. Στασινόπουλος, «ώριμες» προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος πιθανώς και εντός του τρέχοντος μηνός είναι μόλις 155.

Με αφορμή πιεστικές ερωτήσεις βουλευτών μελών της Επιτροπής, ο κ. Στασινόπουλος περιορίστηκε κατ’ αρχάς να αναφέρει ότι για έξι πρόσωπα έχει προκύψει αποκρυβείσα περιουσία συνολικού ύψους δέκα εκατομμυρίων. Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ απέφυγε να αναφερθεί σε ονόματα, επικαλούμενος το απόρρητο των ερευνών. Ωστόσο, στους διαδρόμους της Βουλής αργότερα καταγράφηκε η εκτίμηση ότι μεταξύ αυτών των έξι προσώπων είναι και συγγενείς του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ενδεικτικές περιπτώσεις

Στις επίμονες κριτικές παρατηρήσεις των βουλευτών αναφορικά με την ταχύτητα της έρευνας επί της συγκεκριμένης λίστας, αλλά και ευρύτερα για τις επιδόσεις του ελεγκτικού μηχανισμού επί υποθέσεων μεγάλου και ειδικού ενδιαφέροντος, ο κ. Στασινόπουλος, αφού σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη εξειδικευμένου και καλά καταρτισμένου προσωπικού στο ΣΔΟΕ, υπογράμμισε πως παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, το Σώμα κάνει καλά τη δουλειά του. Ως παράδειγμα, δε, ανέφερε πως υπάρχουν 300 εκατομμύρια ευρώ προσδοκώμενα από φυσικά πρόσωπα, και πολλαπλάσια αυτών από επιχειρήσεις, ως αποτέλεσμα ακριβώς των ελέγχων που έχουν διενεργηθεί. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε περιπτώσεις όπως 52 αγροτών που πρέπει να δώσουν στο Δημόσιο 54 εκατ. από ΦΠΑ και επιδοτήσεις, 18 δικηγόρων για ποσό 23 εκατ., επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για 29 εκατ., επτά προσώπων υπόχρεων υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες» για ποσό 8 εκατ. και δύο καλλιτεχνών για ποσό 4,2 εκατ. ευρώ. Παράλληλα σημείωσε, με αφορμή σχετική ερώτηση, ότι 54 χιλιάδες Ελληνες κατά την τριετία 2008-2011 είχαν εμβάσματα στο εξωτερικό συνολικού ύψους σχεδόν 54 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, τα 22 δισ. φαίνεται να μη «δικαιολογούνται» από τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων που έστειλαν χρήματα εκτός συνόρων κατά την επίμαχη περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Στασινόπουλος ανέφερε ότι ο ρόλος του ΣΔΟΕ «ολοκληρώνεται» με την τεκμηρίωση του πορίσματος για κάθε έλεγχο και ότι η ευθύνη για την είσπραξη των όποιων ποσών καταλογίζονται ανήκει σε άλλη υπηρεσία του κρατικού μηχανισμού. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι όπως ο ίδιος παρατήρησε, ο βαθμός δυσκολίας και η καθυστέρηση κατά τη διαδικασία βεβαίωσης – είσπραξης μπορεί να οφείλονται και στις προσφυγές στις οποίες προβαίνουν και οι ελεγχόμενοι, κυρίως για μεγάλα χρηματικά ποσά. Γι’ αυτό και το ΣΔΟΕ θα είναι, παρά την ταχύτητα διενέργειας ελέγχων, πολύ προσεκτικό ώστε «να υπάρχει θεμελίωση των πορισμάτων κι έτσι, ενόψει προσφυγών, να διασφαλιστούν τα χρήματα» που θα διαπιστωθεί ότι οφείλονται στο Δημόσιο.

Σε άλλο σημείο των απαντήσεών του, κατά την πολύωρη διαδικασία της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο κ. Στασινόπουλος υποστήριξε ότι για τα ζητήματα της πορείας των ελέγχων έχει συζητήσει πολλές φορές με τον κ. Γ. Στουρνάρα, τονίζοντας πως ο υπουργός Οικονομικών ζητεί επίσπευση των αποτελεσμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή