Σχεδιασμός με ορίζοντα τις ευρωεκλογές

Σχεδιασμός με ορίζοντα τις ευρωεκλογές

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξοι ότι η δικομματική κυβέρνηση θα πορευθεί χωρίς ατυχήματα τουλάχιστον μέχρι την 25η Μαΐου, ημέρα διεξαγωγής των ευρωεκλογών, εμφανίζονται στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και της αντιπροεδρίας, καθώς, εμφανώς πλέον, τα κομματικά επιτελεία καταστρώνουν τα σχέδιά τους ενόψει των επόμενων κρίσιμων μηνών.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται όχι μόνον οι προαναγγελθείσες από τον κ. Αντώνη Σαμαρά παρεμβάσεις υπέρ ασθενεστέρων και ενστόλων, η άρνηση υπογραφής ενός νέου Μνημονίου και η μη λήψη νέων μέτρων, αλλά και οι σχεδιασμοί για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, πριν ή μετά τις ευρωεκλογές. Το σύνολο αυτών των κινήσεων, μαζί με την προοπτική ρύθμισης του χρέους, έχουν ως κοινό παρονομαστή τη βελτίωση των όρων υπό τους οποίους Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα φτάσουν στις κάλπες του Μαΐου για την κρίσιμη διπλή αναμέτρηση.

Δυσκολίες

Ωστόσο, για να υλοποιηθούν αυτά, η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει από σειρά δύσβατων σημείων σε κοινοβουλευτικό και πολιτικό επίπεδο. Η δικαστική έρευνα, που «αγγίζει» πλέον τα πεπραγμένα και των δύο κομμάτων, αποτελεί την… «παράφρονα μεταβλητή», καθώς ουδείς μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια τις συνέπειες που θα έχει για το πολιτικό κλίμα. Ενδεικτική είναι η δυσφορία πολλών βουλευτών της συμπολίτευσης για τη χθεσινή παραδοχή του επικεφαλής του ΣΔΟΕ στη Βουλή ότι οι έρευνες για τη λίστα Λαγκάρντ (σ.σ. για την οποία προκλήθηκε πολιτικός σεισμός και παραπέμφθηκε ένας πρώην υπουργός) διεξάγονται με απογοητευτικούς ρυθμούς, αλλά και η ερώτηση που έθεσε προς τον πρωθυπουργό χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας για τον τρόπο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος συνολικά, με αφορμή της αποκαλύψεις για το Τ.Τ.

Την ίδια στιγμή, ήδη ψηφισθέντα μέτρα όπως τα βιβλία εσόδων – εξόδων στους αγρότες, εξακολουθούν και προκαλούν αντιδράσεις από βουλευτές της περιφέρειας, η ρύθμιση για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης – ιδιωτικοποίησης των τραπεζών, με τρέχουσες τιμές, προοιωνίζεται αντιδράσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναγάγει τη συγκεκριμένη ρύθμιση, εφόσον εν τέλει έρθει στη Βουλή, ως κυρίαρχο θέμα στην αντιπολιτευτική του ατζέντα. Αντιδράσεις, που θα τέμνουν οριζοντίως τα κόμματα, αναμένεται να υπάρξουν και για τις δράσεις που περιλαμβάνει το tool kit με τις διαρθρωτικές αλλαγές του ΟΟΣΑ: από την απελευθέρωση πώλησης του ψωμιού μέχρι τη διάρκεια του φρέσκου γάλακτος.

Ο πρωθυπουργός έχει σαφή γνώση των δυσκολιών, ωστόσο εκτιμά ότι αυτές θα ξεπεραστούν, ενώ θετικά θα επιδράσει στο γενικότερο κλίμα και η προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. Ο κ. Σαμαράς μετέβη χθες στο Στρασβούργο, όπου σήμερα θα συμμετάσχει, ως προεδρεύων, στη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου. Η συνεδρίαση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το ελληνικό πρόγραμμα, η ελάφρυνση του χρέους, αλλά και ο τρόπος λειτουργίας της τρόικας βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των ευρωβουλευτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή