Κρίσιμη ημέρα για τον Δημήτρη Κοντομηνά

Κρίσιμη ημέρα για τον Δημήτρη Κοντομηνά

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για την προφυλάκιση ή μη του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, μετά τη χθεσινή διαφωνία του ανακριτή Γιώργου Ανδρεάδη και της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου. Η εισαγγελέας ζήτησε την προσωρινή κράτηση του κ. Κοντομηνά ενώ ο ανακριτής πρότεινε την καταβολή μιας τεράστιας εγγύησης, ύψους 5 εκατ. ευρώ, και την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της τακτικής εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα.

Χθες ο κ. Κοντομηνάς, μέσα από την απολογία του και τα υπομνήματα που κατέθεσε, επιχείρησε να αντικρούσει τις κατηγορίες της απάτης, συνέργειας σε απιστία και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ο επιχειρηματίας έδωσε τις απαντήσεις του σχετικά με τα επισφαλή δάνεια που φαίνεται να έλαβε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για την εταιρεία πιστωτικών καρτών Postcredit που κατηγορείται ότι δημιούργησε ο ίδιος σε συνεργασία με το Τ.Τ. και για τους σκοπούς για τους οποίους χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα που δόθηκαν σε εταιρείες του κ. Κοντομηνά.

Ο επιχειρηματίας αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, επιρρίπτοντας ευθύνες στην τότε ηγεσία του Τ.Τ., κορυφαία στελέχη της οποίας είναι συγκατηγορούμενοί του. Σχετικά με τα δάνεια (στο σύνολό τους φτάνουν τα 110,5 εκατ. ευρώ) ο κ. Κοντομηνάς προέβαλε ως επιχείρημα για την αθωότητά του το γεγονός ότι την ευθύνη για τον έλεγχο των δανειοδοτήσεων είχαν τα στελέχη του φορέα που δανείζει. Εκείνος, ως επιχειρηματίας -όπως ανέφερε- ζήτησε δάνεια, ωστόσο δεν ήταν υποχρεωμένος να διασφαλίζει τα συμφέροντα του Τ.Τ., αυτό έπρεπε να το κάνει το Δ.Σ. του Ταμιευτηρίου. Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στις εσωτερικές διεργασίες του Τ.Τ., οι οποίες ενέκριναν τα εν λόγω δάνεια. Η ληξιπρόθεσμη απαίτηση του Δημοσίου είναι 5 εκατ. ευρώ σχετικά με τα δάνεια, ανέφερε στο απολογητικό του υπόμνημα.

Ο κατηγορούμενος επέρριψε την ευθύνη στην ηγεσία του Τ.Τ. και όσον αφορά την υπόθεση με τις πιστωτικές κάρτες της εταιρείας Bestline (θυγατρική της εταιρείας ΔΕΜΚΟ, συμφερόντων Κοντομηνά· η Bestline στο μεταξύ είχε μετονομαστεί σε Hellenic Post Credit). Ο κ. Κοντομηνάς υποστήριξε ότι η συνεργασία ήταν κερδοφόρα και για τις δύο πλευρές και μάλιστα μέσα σε τρία χρόνια (2008 – 2010) προέκυψαν κέρδη και μοιράστηκαν μερίσματα στους μετόχους. Ωστόσο, σύμφωνα με την πλευρά Κοντομηνά, το Τ.Τ. δεν τήρησε τις υποχρεώσεις του, παραβιάζοντας τον όρο περί μη ανταγωνισμού, αφού παρέλειψε να μεταφέρει το χαρτοφυλάκιο των πιστωτικών καρτών στην HBC. Μάλιστα, η ΔΕΜΚΟ κέρδισε στο διαιτητικό δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε κατά του Τ.Τ., και το οποίο επιδίκασε την πληρωμή περίπου 34 εκατ. ευρώ από το Τ.Τ. στη ΔΕΜΚΟ ως ποινική ρήτρα. Μάλιστα, αντί να ζητήσει την άμεση είσπραξη των χρημάτων, αναφέρει η πλευρά Κοντομηνά, η ΔΕΜΚΟ ζήτησε «συμψηφισμό» του ποσού με τα χρέη της προς το Τ.Τ., το οποίο από την πλευρά του αρνήθηκε την πρόταση.

Προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα δάνεια, ο κ. Κοντομηνάς προχώρησε στη χορήγηση συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου προς τις τράπεζες-διαδόχους του Τ.Τ., ώστε να εγγράψουν πρόσθετα βάρη σε ελεύθερα ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 7 εκατ. ευρώ. Και δήλωσε διατεθειμένος να προσφέρει και ενέχυρο τις μετοχές του στον Alpha αξίας άνω των 46 εκατ. ευρώ.

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Οσον αφορά την κατηγορία περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος, η πλευρά Κοντομηνά αναφέρει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υποστηριχθεί, καθώς όλες οι εταιρείες οι οποίες έλαβαν τα δάνεια έχουν ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς με διαχειριστή τον ίδιο, ενώ δεν έχουν μεταφερθεί χρήματα από εταιρικούς σε προσωπικούς λογαριασμούς. Στο μεταξύ, ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε χθες ο Χαράλαμπος Γιαγκούδης, πρώην στέλεχος του Τ.Τ., που κατηγορείται για την ίδια υπόθεση, καθώς -ως μέλος υποεπιτροπής αξιολογήσεων του οργανισμού- εισηγήθηκε τη χορήγηση τεσσάρων δανείων (δύο προς όμιλο Γριβέα, προς Κοντομηνά και Λαυρεντιάδη). Απολογούμενος φέρεται να υποστήριξε ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί προ κρίσης την κατάρρευση που θα ακολουθούσε. Κάποια από τα δάνεια, είπε, εξυπηρετούνταν κανονικά μέχρι και το 2012. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δουλειά του ήταν να αναφέρει τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις για τη χορήγηση των δανείων και όχι να τα χορηγεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή