Το Συμβούλιο Ευρώπης για τις απελάσεις Σύρων

Το Συμβούλιο Ευρώπης για τις απελάσεις Σύρων

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές συστάσεις στις ελληνικές αρχές ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των παράτυπων μεταναστών, και κυρίως των Σύρων, κάνει με επιστολή του προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, N. Δένδια και M. Βαρβιτσιώτη, το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο εν λόγω ευρωπαϊκό όργανο, Nils Muiznieks, ανησυχεί «με τον αριθμό των καταγγελιών που κάνουν λόγο για πολλές απελάσεις παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία, μεταξύ των οποίων και πολλοί Σύροι».

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι Σύροι πολίτες, καθώς προέρχονται από εμπόλεμη ζώνη, δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Μεταξύ των καταγγελιών, αναφέρεται η έκθεση της γερμανικής ΜΚΟ Pro Asyl, που μιλά για 2.000 επαναπροωθήσεις από τον Δεκέμβριο του 2011 έως τον Αύγουστο του 2013. Παράνομες αλλά και αναποτελεσματικές χαρακτηρίζονται οι επαναπροωθήσεις, «καθώς οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν μια τόσο απελπιστική πραγματικότητα στη χώρα τους, που επιχειρούν εκ νέου να περάσουν τα σύνορα» καταλήγει ο επίτροπος.

Στο μεταξύ, χθες, αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO), με επικεφαλής τον δρα Robert K. Visser, επισκέφθηκε την ελληνική υπηρεσία πρώτης υποδοχής στην Αθήνα, όπου επικεφαλής είναι ο κ. Παναγιώτης Νίκας. Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν τις προτεραιότητες υποστήριξης για την υλοποίηση της Φάσης ΙΙ του επιχειρησιακού σχεδίου EASO – Ελλάδας. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για εκπαίδευση του προσωπικού των επιτροπών συσσωρευμένων υποθέσεων και της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και ζητήματα όπως η διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων και συναντήσεις εργασίας για την ταυτοποίηση της εθνικότητας. Ο δρ Visser εξέφρασε, πάντως, την ικανοποίησή του για την πρόοδο των ελληνικών αρχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή