Ευρωεκλογές σε κλίμα ακραίας πόλωσης

Ευρωεκλογές σε κλίμα ακραίας πόλωσης

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποστολή στο Στρασβούργο

Την άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ενόψει της διεξαγωγής των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου, η οποία αναμένεται να χαρακτηριστεί από ακραία πολιτική πόλωση, σηματοδοτούν οι χθεσινές παρουσίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του.

Τη βεβαιότητα ότι η Ν.Δ. θα νικήσει στις ευρωεκλογές του Μαΐου εξέφρασε χθες από το Στρασβούργο ο πρωθυπουργός, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Εμφανίσθηκε ως εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας και κατ’ εξοχήν εκφραστής των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας, σε αντιδιαστολή με τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγόρησε ότι «επενδύει στον φόβο» και δεν δίνει ελπίδα στους Ελληνες πολίτες. «Εμείς, οι υπέρμαχοι της Ευρώπης θα κερδίσουμε τις ευρωεκλογές. Δεν θα είμαστε δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές, θα κερδίσουμε, έχω εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό, αγαπούν τη χώρα τους, αγαπούν τα παιδιά τους», τόνισε ο κ. Σαμαράς, αμέσως μετά την εμφάνισή του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, όπου παρουσίασε τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας και απάντησε σε ερωτήσεις και επισημάνσεις ευρωβουλευτών από όλες τις πολιτικές ομάδες.

Ενισχυμένος από την ευθεία στήριξη που έλαβε από τον κ. Σουλτς, αλλά και από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «τους Ελληνες ενδιαφέρει να παραμείνουν μέρος της Ευρώπης. Τα δύσκολα είναι παρελθόν, είμαστε κοντά στην ανάκαμψη». Με δεδομένο ότι μιλούσε στο Ευρωκοινοβούλιο, η κριτική που άσκησε στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν δριμεία. «Η αντιπολίτευση δεν αποτελεί εναλλακτική λύση, δεν προσφέρει λύση, ακροβατεί μεταξύ συγκαλυμμένου εξτρεμισμού και λαϊκισμού», δήλωσε, και υποστήριξε ότι ενώ ο ίδιος ως ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στήριξε και υπερψήφισε μεγάλο αριθμό νομοσχεδίων της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται σε μια μόνιμη κριτική και μάχεται κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση. «Για την τρόικα έχω εκφραστεί πολύ επικριτικά για τις απαρχές του προγράμματος, όταν ήμουν στην αντιπολίτευση. Πίεζα, όμως, για βελτιώσεις ακόμη κι όταν ήμουν στην αντιπολίτευση. Μακάρι να είχα κι εγώ μια τέτοια αντιπολίτευση».

Απαντώντας στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, τόνισε ότι δεν τις επιθυμούν ούτε η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών ούτε και οι βουλευτές. Διεμήνυσε την απόφασή του να κάνει ό,τι μπορεί ώστε οι επόμενες εκλογές να γίνουν το 2016, ενώ για το ζήτημα που τίθεται με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Φεβρουάριο του 2015, έσπευσε να δώσει το στίγμα των προθέσεών του, μιλώντας για μια υποψηφιότητα μιας υπερκομματικής προσωπικότητας ευρείας αποδοχής που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία και την παρούσα Βουλή. «Στην Ελλάδα πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε όπως όλες οι σοβαρές χώρες και να γίνονται εκλογές κάθε τέσσερα έτη», τόνισε.

Τόσο στην ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου όσο και σε άλλες δηλώσεις του, ο κ. Σαμαράς απέπνεε αισιοδοξία για την πορεία της χώρας, τονίζοντας ότι τα δύσκολα έχουν περάσει και η Ελλάδα εισέρχεται σε πορεία ανάκαμψης. Επανέλαβε, δε, την πρόθεσή του να δοθεί το 70% της υπέρβασης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 στον λαό. «Σε ποιους θα το δώσουμε; Σε εκείνους που έχουν περισσότερη ανάγκη, στους συνταξιούχους και στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα».

Αναγνώρισε καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά τις απέδωσε στο γεγονός ότι «η αντιπολίτευση στην Ελλάδα ήταν αντίθετη». Για την απήχηση της Χ.Α. σημείωσε ότι οφείλεται «στην παρατεταμένη ύφεση, την ανεργία και την παρουσία πολλών χιλιάδων λαθρομεταναστών» και προέβλεψε ότι μόλις αποκατασταθεί η ομαλότητα, θα περιθωριοποιηθεί το φαινόμενο.

Τέλος, απαντώντας σε κριτική οικολόγου ευρωβουλευτή για τις Σκουριές, τόνισε ότι η συγκεκριμένη επένδυση, που είναι νόμιμη και συμβατή με την περιβαλλοντική νομοθεσία, πέφτει θύμα εξτρεμιστικών ενεργειών, αλλά θα προστατευθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή