«Εγιναν σφάλματα στο πρώτο Μνημόνιο»

«Εγιναν σφάλματα στο πρώτο Μνημόνιο»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια όπως δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ καμιά χώρα της Ε.Ε., τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση των στόχων της ελληνικής προεδρίας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

«Η Ελλάδα δοκιμάστηκε λόγω λαθών της χώρας και λόγω κατασκευαστικών λαθών του ενιαίου νομίσματος, αλλά και από τα σφάλματα του πρώτου προγράμματος, όπως του πολλαπλασιαστή που υποτιμούσε τις συνέπειες στην ύφεση. Δοκιμάστηκε, αλλά άντεξε. Τώρα μπαίνει στον δρόμο της εξυγίανσης και της ανάκαμψης», επισήμανε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος ευχαρίστησε τους λαούς της Ευρώπης για τη στήριξή τους.

«Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις και τίμησε την υπογραφή της. Αποτυχία δεν είναι να πέφτεις κάτω, αποτυχία είναι να μην ξανασηκώνεσαι. Αν σηκωθείς με ψηλά το κεφάλι, είναι επιτυχία. Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική διόρθωση που έχει γίνει ποτέ, πέτυχε μείωση του ελλείμματος κατά 13%. Για να το κάνει όμως, έχασε 25% του ΑΕΠ, ο μέσος πολίτης έχασε το 38% του εισοδήματός του, η ανεργία των νέων έφθασε στο 60%. Εκανε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σαρωτικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων. Τα αποτελέσματα φάνηκαν, η Ελλάδα έβγαλε το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μίλησε θερμά για «το κουράγιο και την αποφασιστικότητα» της Ελλάδας ενώπιον της κρίσης, σημειώνοντας ότι αυτό ήταν κάτι που έδωσε σε όλους τη δύναμη να πολεμήσουν τις αιτίες και τις συνέπειές τους. Επισήμανε, δε, ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα καθώς ολοκληρώνει την επώδυνη προσαρμογή και επιστρέφει στην ανάπτυξη.

Ο Γάλλος επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Ζοζέφ Ντολ, σημείωσε πόσο σημαντική είναι η «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» στη δημιουργία θέσεων εργασίας, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει περισσότερη φορολογική και δημοσιονομική εναρμόνιση στην Ε.Ε. Εκ μέρους των Σοσιαλιστών, ο Γερμανός επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Χάνες Σβόμποντα, κατηγόρησε την τρόικα ότι επιδεικνύει υπερβάλλοντα ζήλο στην περίπτωση της Ελλάδας: «Πολλές από τις απαιτήσεις της τρόικας είναι απαράδεκτες και καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό της χώρας».

«Αν η ελληνική πολιτική τάξη είχε αναλάβει πολύ νωρίτερα τις ευθύνες της κι αν η ευρωπαϊκή πολιτική τάξη και οι ελίτ είχαν με τη σειρά τους επιδείξει εξαρχής αλληλεγγύη, δεν θα υπήρχαν ούτε ελληνική κρίση ούτε ευρωπαϊκή κρίση», τόνισε ο Βέλγος επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Φέρχοφσταντ.

Για τους Πρασίνους, η Γερμανίδα Ρεμπέκα Χαρμς επέκρινε την αισιοδοξία που εξέφρασε ο κ. Σαμαράς δηλώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν πετύχει μόνο στα χαρτιά: «Πρέπει να λάβετε μέτρα επειγόντως γιατί ο κόσμος έχει πολύ έντονα την αίσθηση ότι έχει αδικηθεί» και πρέπει έτσι να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να υπάρξει ομοψυχία στη χώρα.

Για τους Βρετανούς Συντηρητικούς, ο Μάρτιν Κάλαναν χαρακτήρισε «ειρωνεία» να λέγεται ότι η Ελλάδα υπέφερε από την κρίση περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, προσθέτοντας ότι ο ελληνικός λαός «πληρώνει τα σφάλματα που ο ίδιος διέπραξε».

Η Γερμανίδα Γκαμπριέλ Τσιμέρ της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς σημείωσε ότι «αυτή η καθοδηγούμενη από την αγορά πολιτική οδήγησε εδώ που είμαστε τώρα, σε μια ανθρωπιστική καταστροφή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή